Izbori 2011. CRO Demoskop: Nedjeljni izbori bez neizvjesnosti

I danas vam donosimo rezultate istraživačkog projekta Cro-Demoskop koje svaki mjesec objavljuje agencija Promocija plus.

▪ Kukuriku koalicija s dvostruko većom potporom pred nedjeljne parlamentarne izbore; Laburisti se učvrstili iznad izbornog praga

▪ Ivo Josipović uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji; Zoran Milanović ispred Jadranke Kosor

▪ Ivo Sanader najnegativniji hrvatski političar, a sve mu je bliže čelnica njegove nekadašnje stranke; Milanovićeva promjena retorike ublažila njegov negativni doživljaj

▪ Vlada završava mandat s vrlo niskom potporom svojoj politici i mršavom dvojkom za rad;

▪ Z. Milanović je dvostruko poželjniji kandidat za premijera od J. Kosor uz vidljiv trend povećanja njegova izbora i smanjenja izbora aktualne premijerke

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u posljednja dva dana studenog, svega nekoliko dana prije parlamentarnih izbora, pokazuje da je vrlo izvjesna promjena vlasti koja bi trebala pripasti lijevoj koaliciji koja bi mogla bez potrebe za dodatnim koalicijama dobiti mandat za vođenje države u naredne četiri godine. Ovo je ujedno i glavni zaključak ovomjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji pet dana prije izbora.

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi izbor od 37,5% prema 37,2% iz prethodnog istraživanja provedenog početkom studenog. Stožerna stranka sadašnje aktualne vlasti – HDZ – bilježi izbor od 19%, što je za 0,7 postotnih poena bolji rezultat prema onom zabilježenom prije mjesec dana. Hrvatski laburisti su na nacionalnoj razini, uz spomenute dvije političke grupacije, jedina lista koja prelazi izborni prag (s rezultatom od 5,6% prema prošlomjesečnih 5,7%). HSP se ovaj mjesec približio izbornom pragu (sada 4,4% prema 3,9% prije mjesec dana), dok se druga stranka vladajuće koalicije HSS s 4,2% poboljšala svoj rezultat za 0,6 postotnih poena. HSLS se drži iznad tri posto (3,2%), dok je isti rezultat zabilježila i zajednička lista Ljube Jurčića, Bloka umirovljenici zajedno i PGS-a (3,2%). U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat (2,5%), dok ostale liste imaju potporu ispod 2%. Još je uvijek vrlo visoki udio naših građana/ki koji ne znaju za koga će glasati (14,8%).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 42,7% izbora (prošli mjesec 43,4%) najpozitivniji je političar u zemlji. Na drugo se mjesto doživljaja pozitivnih političkih osoba pod utjecajem izborne kampanje progurao lider lijeve koalicije – Zoran Milanović – s izborom od 9,2% (prije mjesec dana 7,6%), dok je Jadranka Kosor sa 7,7% izbora na trećem mjestu (prema 6,3% s početkaq studenog). Guverner Rohatinski je najpozitivniji za 6,4% građana/ki (prije mjesec dana 8,1%). Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Dragutin Lesar (4,7%), Ljubo Jurčić (3,1%), Vesna Pusić (2,9%), Radimir Čačić (1,1%), Darinko Kosor (1,0%) i Ruža Tomašić (0,9%).

Redoslijed na vrhu pozitivnog doživljaja potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki pojedini političar pozitivan ili negativan). Tako je predsjednik Josipović pozitivan za 84,7% građana/ki, a negativan za 9,4% (netto pozitivan doživljaj 75,3 postotnih poena). Jadranka Kosor je pozitivna za 24,1% građana/ki, dok je za njih 65,9 % negativna. Aktualna je premijerka u ukupnom doživljaju netto negativna za 41,8 postotnih poena. Zoran Milanović je pozitivan za 53,1% ispitanika/ca, a negativan za 31,1%. Prvak opozicije je u ukupnom doživljaju netto pozitivan 22 postotna poena (prije mjesec dana bio je netto pozitivan od 19,7 postotnih poena).

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu ali se stanjila prednost pred njegovom nekadašnjom zamjenicom koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih tri mjeseca. Tako je u posljednjem istraživanju Sanader najnegativniji političar za 25,0% ispitanika/ca (prošli mjesec 24,9%). Na drugom je mjestu premijerka Kosor s negativnim doživljajem od 23,3% (prema prošlomjesečnih 22,2%). Na trećem je mjestu negativnog doživljaja Vladimir Šeks s izborom od 14,1% (prije mjesec dana 13,1%). „Svi političari“ su negativni izbor 8,8% ispitanika/ca, a slijedi čelnik vodeće oporbene stranke Zoran Milanović s izborom od 7,1% (prema prošlomjesečnih 8,3%). Među deset političara s doživljajem najnegativnijeg u zemlji još su: Radimir Čačić (5%), Darko Milinović (1,6%), Andrija Hebrang (1,3%), Stjepan Mesić (1,2%) i Vesna Pusić (0,6%),

U posljednjem istraživanju nema dominantnih tema/događaja koji bi pokrili veći dio izbora (kakav je bio slučaj prethodnih mjeseci). Najčešća ovomjesečna tema je obilježavanje Dana sjećanja na pad Vukovara (20 obljetnica) s izborom od 16,7%, dok je gospodarska kriza bila izbor 13% građana/ki. Slijede štrajkovi radnika diljem zemlje (9,3%), suđenje bivšem premijeru (8,7%), daljnje rasvjetljavanje slučaja HDZ-ovog “crnog” fonda (8,6%), propast Credo banke (5,2%) te produbljivanje krize eurozone i najava nove recesije (5,1%). Sve su ostale teme i događaji zabilježili rijeđi izbor za događaj mjeseca.

Vlada RH pod vodstvom Jadranke Kosor u posljednjem mjesečnom istraživanju prije isteka mandata potporu kod 17,9% građana/ki, dok 71,0% je ne podržava. Time Vlada Jadranke Kosor završava svoj mandat s nanižom potporom u posljednjih šest mjeseci, ali i znatno nižom potporom od one koju je pred izbore 2007. godine bilježila tadašnja vlada Ive Sanadera (podrška 40,3%, a protivljenje 45,4%). Niska razina potpore politici Vlade Jadranke Kosor u posljednjem istraživanju pred izbore vidljiva je i iz vrlo slabe ocjene njezinoga rada (svega 2,06). Prije četiri godine pred izbore tadašnja je Vlada dobila 2,87. Što se tiče ovomjesečnih ocjena najbolju ocjenu Vlada bilježi među biračima HDZ-a (3,48), dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a Vladi daju svega 2,33. Najslabiju ocjenu Vlada za svoj rad bilježi među glasačima opozicije (HSLS 1,93; Kukuriku koalicije 1,92; Ladonja 1,84; Hrvatski laburisti 1,71).

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. U ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio više nego dvostruko češći izbor od svoje protukandidatkinje. Nakon prošlomjesečnih 51,1% čelnik lijeve koalicije u ovomjesečnom je istraživanju izbor u 57,2% slučajeva, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 22% (prije mjesec dana 21,8%). Da su oboje loši kandidati smatra 15,9% ispitanika/ca.

Oznake: , , , , , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3