Izbori 2011. CRO Demoskop: Zoran Milanović dvostruko poželjniji kandidat za premijera od Jadranke Kosor

U cijelosti vam donosimo mjesečne rezultate istraživačkog projekta Cro-Demoskop koje je objavila agencija Promocija plus.

▪ Kukuriku koalicija s dvostruko većom potporom samo mjesec dana prije izbora; Laburisti se učvrstili iznad izbornog praga

▪ Ivo Josipović uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji; Rohatinski i dalje visoko na ljestvici; Z. Milanović ispred J. Kosor

▪ Ivo Sanader najnegativniji hrvatski političar, a za vrat mu puše čelnica njegove nekadašnje stranke; Šeksova ofenziva u Saboru naštetila njegovu doživljaju; Milanovićeva promjena retorike ublažila njegov negativni doživljaj

▪ Vrlo niska potpora politici Vlade uz smanjenje ocjene njezinoga rada; znatno slabija ocjena i podrška politici Vlade od one koju je bilježila Vlada Ive Sanadera u studenom 2007.  

▪ Pokretanje istrage protiv HDZ-a i blokada imovine najvažnija tema mjeseca, a slijedi gospodarska kriza i početak suđenja Ivi Sanaderu

▪ Z. Milanović je dvostruko poželjniji kandidat za premijera od J. Kosor uz sve jasnije povećanje preferencija izbora i smanjenja izbora aktualne premijerke

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva dva radna dana studenoga pokazuje da je pokretanje istrage protiv HDZ-a i blokada imovine nanijelo novu štetu preferenciji ove stranke, te dodatno umanjilo izborne izglede vodeće stranke vladajuće koalicije. Vidljivi ljetni trend oporavka HDZ-a zaustavljen je svjedočenjem bivše stranačke blagajnice, a svojevrsni čavao u izborni lijes HDZ-a zabio je DORH s pokretanjem istrage protiv stranke i blokadom imovine. Ovo je ujedno i glavni zaključak ovomjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji.

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi izbor od 37,2% prema prošlomjesečnih 36,7%, što predstavlja blagi porast podrške Kukuriku kolicije (+0,5 postotnih poena). Stožerna stranka sadašnje aktualne vlasti – HDZ – bilježi izbor od 18,3%, što je za 0,7 postotnih poena slabiji rezultat prema onom zabilježenom prije mjesec dana. Hrvatski laburisti su na nacionalnoj razini, uz spomenute dvije političke grupacije, jedina lista koja prelazi izborni prag (s rezultatom od 5,7% prema prošlomjesečnih 5,1%). HSP se i ovaj mjesec zadržao na sličnom rezultatu kao i prošli mjesec (3,9%), dok se druga stranka vladajuće koalicije HSS sa sadašnjih 3,6% na nacionalnoj razini djelomično udaljio od izbornog praga. HSLS se drži iznad tri posto (3,1%), dok je vrlo sličan rezultat zabilježila i Zajednička lista Ljube Jurčića, Bloka umirovljenici zajedno i PGS-a (3%). U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat (2,5%), dok ostale liste imaju potporu ispod 2%. Još je uvijek vrlo visoki udio naših građana/ki koji ne znaju za koga će glasati (18%).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,4% izbora (prošli mjesec 43,6%) najpozitivniji je političar u zemlji. Na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se i dalje guverner Rohatinski koji je najpozitivniji za 8,1% građana/ki, dok mu se približava lider lijeve koalicije – Zoran Milanović – koji je na trećem mjestu s izborom od 7,5% (u listopadu 7,5%). Jadranka Kosor je četvrta s izborom od 6,3% (7% u listopadu). Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Dragutin Lesar (4,4%), Ljubo Jurčić (3,3%), Vesna Pusić (3,1%), Radimir Čačić (1,0%), Dražen Budiša (0,8%) i Darinko Kosor (0,6%).

Redoslijed na vrhu pozitivnog doživljaja potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki pojedini političar pozitivan ili negativan). Tako je predsjednik Josipović pozitivan za 85,7% građana/ki, a negativan za 8,6% (pozitivan doživljaj 77,1 postotnih poena). Jadranka Kosor je pozitivna za 25,2% građana/ki (prema 31,2% u listopadu), dok je za njih 65,3% negativna (prema 59% u listopadu). Aktualna je premijerka u ukupnom doživljaju negativna za 40,1 postotnih poena (prema prošlomjesečnih 27,9). Zoran Milanović je pozitivan za 52,8% ispitanika/ca (prema 46,3% u listopadu), a negativan za 33% (prema 41,4% iz listopada). Prvak opozicije je u ukupnom doživljaju pozitivan 19,7 postotnih poena (prije mjesec dana bio je pozitivan od 5 postotnih poena).

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu ali se stanjila prednost pred njegovom nekadašnjom zamjenicom koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih dva mjeseca. Tako je početkom studenog Sanader najnegativniji političar za 24,9% ispitanika/ca (prošli mjesec 26,3%). Na drugom je mjestu premijerka Kosor s negativnim doživljajem od 22,2% (prema prošlomjesečnih 22,4%). Na trećem je mjestu negativnog doživljaja Vladimir Šeks s izborom od 13,1% (prije mjesec dana 10,5%). „Svi političari“ su negativni izbor 10,5% ispitanika/ca (prema prošlomjesečnih 11,8%). Slijedi čelnik vodeće oporbene stranke Zoran Milanović s izborom od 6,1% (prema prošlomjesečnih 8,3%). Među deset političara s doživljajem najnegativnijeg u zemlji još su: Radimir Čačić (4,4%), Darko Milinović (1,3%), Stjepan Mesić (0,9%), Luka Bebić (0,8%), Andrija Hebrang (0,7%).

Tri su teme/događaja skupila tri četvrtine svih izbora za najznačajniji događaj proteklog mjeseca: pokretanje istrage protiv HDZa i blokada imovine stranke (35%), gospodarska kriza u zemlji (22,5%) i početak suđenja Ivi Sanaderu (16,2%). Slijede nekoliko događaja i tema koje su zaokupljale javnu pozornost u proteklih mjesec dana: prosvjedi radnika Đakovštine i vladina odluka o isplati potraživanja (7,5%), sukobi i svađe u Saboru (4,9%), raspisivanje izbora za Hrvatski sabor (3,1%), uhićenje Josipa Boljkovca (2,4%), skidanje imuniteta Željku Jovanoviću (1,4%), predizborna kampanja (1,1%). Sve su ostale teme i događaji zabilježili rijeđi izbor za događaj mjeseca.

Vlada RH za svoj rad u ovomjesečnom istraživanju bilježi potporu kod 19,6 građana/ki, dok je 69,6% ne podržava (prema prošlomjesečnih 62,8%). Radi usporedbe, podaci iz studenoga 2007. godine pokazuju da je tadašnja vlada bilježila podršku za svoju politiku u visini od 40,3% i protivljenje od 45,4%. Niska razina potpore politici Vlade Jadranke Kosor početkom studenoga ove godine vidljiva je i iz vrlo slabe ocjene njezinoga rada (svega 2,09). Prije četiri godine u istom mjesecu tadašnja je Vlada dobila 2,87. Što se tiče ovogodišnjih ocjena u studenom najbolju ocjenu Vlada bilježi među biračima HDZ-a (3,51), dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a Vladi daju svega 2,25. Najslabiju ocjenu Vlada za svoj rad bilježi među glasačima opozicijskih stranaka (SDP 1,71; Laburisti 1,72; Ladonja i IDS 1,83; HNS 1,89).

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. U ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio više nego dvostruko češći izbor od svoje protukandidatkinje. Nakon prošlomjesečnih 47,9% čelnik lijeve koalicije u ovomjesečnom je istraživanju izbor u 51,1% slučajeva, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 21,8% (prije mjesec dana 23,6%). Da su oboje loši kandidati smatra 21,5% ispitanika/ca.

Oznake: , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3