Izbori 2011. Crobarometar Kukuriku vodi 37,2% prema HDZ 20,1% prednost koju je teško stići

Kukuriku koalicija ima u rujnu 37,2 posto, prema istraživanju Crobarometar agencije Ipsos Puls, a HDZ u ovom trenutku ima 20,1 posto potpore birača. Može li se sustići prednost od 17 posto pita se dnevnik.hr koji ekskluzivno donosi istraživanje agencije Ipsos Puls. Vrlo teško, ako mene pitate – jednostavno ne postoji toliko neodlučnih birača koji bi mogli promijeniti mišljenje…

Prije 4 godine je HDZ u završnici kampanje došao s 26,5 posto na 34 posto potpore birača. SDP je tada s 31 posto došao na 33 posto potpore. No sada je protiv HDZ-a jedinstvena lista koja ima veliku prednost.

Još pet stranaka sigurno sa zastupnikom

Od ostalih stranaka Laburisti prelaze prag s 6,1 posto, tu je i Blok umirovljenici zajedno, koji slovi kao HDZ-ov potencijalni partner, ima potporu 5,1 posto birača. Pravaši uživaju potporu od 4,5 posto, a HSS 4,2 posto birača. HDSSB ima u ovom trenutku potporu od 3,5 posto birača. I te stranke zbog rasporeda svojih baza imaju velike šanse za svoje zastupnike u Hrvatskom saboru. HSLS s 2,5 te moguće Milan Bandić, ako se odluči na izbore, imaju 2,4 posto, a ostale stranke dobivaju 4,8 posto birača. Neodlučnih je sve manje i sada ih je 9 posto.

U Slavoniji bitka na desnici, Dalmacija HDZ-u, Zagreb SDP-u

Kada se ovi postoci gledaju po regijama zanimljiva je Slavonija, tamo HDZ ima 24 postotnu potporu. Od ostalih stranaka zanimljivo HDSSB, uživa 17 posto povjerenja birača, ali i HSP – koji prelazi prag. Kada se te dvije stranke zbroje uz HDZ – desno biračko tijelo ima 46 posto, ali je razbijeno na protivničke stranke. Kukuriku koalicija u Slavoniji prolazi najlošije i ima 19 posto potpore.

HDZ je pak pobjednik u Dalmaciji, tamo ta stranka osvaja u dvije izborne jedinice 34 posto, a Kukuriku kolacija 26 posto. S druge pak strane u Zagrebu, koji se dijeli u 4 izborne jedinice, lijevi blok ima potporu 42 posto, a HDZ tu osvaja samo 15 posto potpore birača.

Iscrpnije o samom istraživanju na dnevnik.hr. Za više tekstova o izborima odaberite link izbori 2011 ili ključne riječi ispod ovog teksta.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3