Izbori 2011. Crobarometar listopad istraživanje Ipsos Puls – Kukuriku pobjednik izbora

Iako smo o Crobarometru već pisali – Izbori 2011. Crobarometar Kukuriku vodi 37,2% prema HDZ 20,1% prednost koju je teško stići – danas su objavljeni najnoviji rezultati mjesec dana prije parlamentarnih izbora 2011. pa ih vrijedi prokomentirati.

Dnevnik Nove TV donosi zadnje rezultate u tekstu Istraživanje: Gotovo dvostruka prednost Kukuriku koalicije!

Kukuriku koalicija početak izborne utrke po CROBAROMETRU počinje s 38,8 posto potpore birača. S druge strane HDZ ima u ovom trenutku potporu 20,3 posto birača. Ako gledamo dvije opcije od kolovoza, zamjetno je da je Kukuriku koalcija zabilježila rast od 4 posto ili kolovoz su počeli s rekordno niskih 35 posto. HDZ je pak pretkampanju počeo kako je i završio s 20 posto.

HDZ-ova utjeha Dalmacija i Slavonija

HDZ ima utjehu u Dalmaciji gdje uživaju potporu od 35 posto, ali i u Slavoniji s 24 posto. Slavonija je tim zanimljivija jer su birači tamo očito desno raspoloženi i tamo se praktički vodi bitka na desnici. HDZ je prva lista, a HDSSB uzima oko 15 posto potpore birača. S druge strane Kukuriku lista tamo najlošije stoji, uz njih je 22 posto birača.

Zagreb, Rijeka i Istra utvrde ljevice

Kukuriku koalicija uživa golemih 60 posto u Rijeci i istri, a raspodjelom mandata, tamo bi mogli dobiti i 12 zastupnika. Zagreb s okolicom podijeljen u 4 izborne jedinice ima potporu od 43 posto birača. A na sjeveru Hrvatske imaju 39 posto birača.

Dobitnici i gubitnici pretkampanje

Ovi rezultati pokazuju dva trenda koja će oba stožera analizirati. Ponajprije HDZ: ovo pokazuje kako je njihova mobilizacijska kampanja bila očiti promašaj jer osim HDZ-ovaca nije mobilizirala dodatne birače za vladajuću stranku. Kukuriku koalicija je pak svojom šetnjom po Hrvatskoj i ignoriranjem HDZ-a očito, istina blago, bila nagrađena od birača.

Je li nepuni mjesec dana pred izbore sve odlučeno – ako mene pitate kažem da jest, no bojim se da Kukuriku neće imati dovoljno mandata da samostalno i čvrsto vuče neželjene poteze koji ih čekaju. IZBORI RIJEŠENI Macan: Kukuriku pobjeđuje iako vodi kukavičku kampanju – takvu sam izjavu dao i portalu Politika Plus.

– Kukuriku koalicija sigurno pobjeđuje, no neće imati željenu većinu u Saboru. Razlog je impotentna i kukavička kampanja koju vode. Nemaju lidera i njihovu buduću vladavinu najbolje će opisivati misao “Kako pobjediš tako ćeš i vladati”, oštar je Macan.

Jer umjesto da dobiju jasan mandat za promjene, po potrebi i drastične, pokušavaju se dodvoriti svima po svaku cijenu, što rezultira time da nekakvi umirovljenički blokovi prelaze prag iako je HSU u Kukuriku koaliciji (možda nisu trebali ići u koaliciju – definitivno su profiteri ovih izbora s 3 osigurana mandata koji će samo učvrstiti poziciju HNS-a u novoj vladi), kao i Dragutin Lesar, koji samo govori sve ono što drugi prešućuju. To je krenuo raditi puno ranije od svih drugih i u samo finale ulazi kao možda najveće potencijalno iznenađenje izbora. No tu je još mjesec dana – hoće li se Kukuriku sada okomiti na njih, nakon što se s HDZ-om više niti nemaju razloga boriti? Ponavljam izbori su kao rat – Kako pobjediš, tako ćeš i vladati!

Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos Puls sa svrhom praćenja osnovnih političkih trendova u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi između 1. i 20. u svakom mjesecu. Podatci se prikupljaju na uzorku od 955 punoljetnih grañana iz cijele Hrvatske. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Naknadnom podststratifikacijom struktura uzorka je usklađena sa strukturom populacije i prema obrazovanju. Ispitanici se biraju slučajno – random walk metodom. Podatci se prikupljaju metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije Ipsos Puls koje se provodi CAPI metodom (osobno anketiranje uz pomoć računala). Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Za više tekstova o izborima odaberite link izbori 2011 ili ključne riječi ispod ovog teksta.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3