Izbori 2011. HSLS, HSS, BUZ i dva HSP-a – foto finiš borba za svaki glas

Posljednja istraživanja pred veliko finale u nedjelju ne ostavljaju puno dilema – Kukuriku koalicija uvjerljivo s 78 – 85 mandata pobjeđuje na parlamentarnim izborima 2011. HDZ osvaja između 39-46 mandata. To su procjene zadnjih istraživanja i konačni će se rezultati kretati u tim kategorijama – s tim da je moguće da Kukuriku osvoji i koji mandat manje, a HDZ više od predviđanja. Za njih kampanja nije donijela puno promjena – po mandat dva više u odnosu na istraživanja prije same kampanje. Sva istraživanja projiciraju prilično veliku izlaznost, koja uvijek u praksi ispadne za desetak postotnih bodova manja, što također može utjecati na konačni rezultat, no prije svega manjih stranaka, dva velika bloka su sebi privukla što su mogla.

Uz vodeći dvojac saborski klub zastupnika su osigurali HDSSB koji će imati minimalno 4 ako ne i 5 zastupnika, te Hrvatski laburisti koji teže najmanje 4, a najviše 7 mandata.

Veliki dobitnik izbora je prema svemu sudeći don Ivan Grubišić koji osvaja 1 zastupnika u X. izbornoj jedinici, a da je imao malo bolju i dulju kampanju mogao je možda i do još dva mandata (u IX. i VIII.)

Ono što ćemo svi mi analitičari, ali i cjelokupna medijska javnost pratiti do ranih jutarnjih sati bit će foto finiš manjih stranaka, koji može uvijek promijeniti omjer Kukuriku i HDZ-a za par mandata gore ili dolje. To je specifičnost našeg izbornog sustava s 10 izbornih jedinica i raspodjelom mandata po D’Hondtu.

HSLS se bori za 3 zastupnika. Dok je Velimir Srića prilično siguran u 1. izbornoj jedinici, Darinko Kosor je još malo ispod praga u 2. izbornoj jedinici. Smiješe im se mandati 5. i 6. jedinici koju nosi Davor Žmegač, gradonačelnik Kutine, dok je u 3. malo ispod praga Dragutin Kranjčec.

U sličnoj je situaciji i HSS – mogu imati 3 zastupnika za saborski klub, a mogu pasti samo na jednoga. Jedini siguran mandat je onaj Josipa Friščića u II. izbornoj jedinici u kojoj kao drugi ne prolazi Damir Bajs. Marijana Petir u VI. je malo iznad praga i svaki će joj glas trebati u nedjelju s obzirom da se biračko tijelo podijelilo zbog raskola u HSS-u u toj izbornoj jedinici. Božidar Pankretić u VII. izgleda prolazi jače nego što su mnogi očekivali. No za sve njih izbori ne staju do 19:00 u nedjelju – svaki glas će im biti bitan. Postoje indicije da bi dobar rezultat u III. izbornoj jedinici mogao ostvariti i Zvonimir Sabati, no to je ono što ankete tek mogu naslutiti, ali i ne potvrditi. Nažalost, takva perspektiva se ne otvara za Stipu Gabrića- Jambu u X. izbornoj jedinici.

HSP Danijela Srba isto tako može osvojiti tri mandata ili ostati na jednom – pitanje je koliko će njihovih glasova privući HDZ, a koliko će se izgubiti zbog pravaških podjela. Saborski mandat im se smije u IV. i to Danijelu Srbu, V., VI. Anti Đapiću i I. izbornoj jedinici – no istraživanja pokazuju veće oscilacije ratinga upravo podjela biračkog tijela na dva pravaška bloka. Da nisu podijeljeni imali bi sigurno zajedno barem 7 mandata i predstavljali najjaču grupaciju u Saboru nakon prvog dvojca. Ovako u najgorem scenariju osvojit će samo jedan mandat kao i HSP Ruže Tomašić u X. izbornoj jedinici.

Blok umirovljenici zajedno i Ljubo Jurčić će se vjerojatno izboriti za jedan mandat u VII. ili VIII. izbornoj jedinici i možda će najviše platiti danak pasivnoj kampanji – čim su se u prvim istraživanjima pojavili kao značajnija opasnost, veliki su očigledno odradili svoj dio posla i vratili dobar broj glasova umirovljenika sebi.

Iznenađenja su uvijek moguća – tihe i dobro organizirane kampanje mogu nekome donijeti mandat kojeg nitko nije očekivao, ali oni bi već isplivali u nekoj od anketa, barem s nekim značajnijim postotkom (npr. Stipe Petrina u IX. prema istraživanjima ima 2,8% glasova, no to je nešto ispod razine njegova rezultata na lokalnim izborima)

I da ne smijem zaboraviti, na kraju, ali ne i nevažno – Braco i Seka su po istraživanjima u Saboru – Željko Kerum u X. izbornoj jedinici i Nevenka Bečić u IX. Kerum se opet pokazao kao izvrstan trgovac – jedan nesiguran mandat pretvorio je u dva sigurna. I to treba znat:-)

Sve ankete koje su poslužile kao podloga ovoj analizi potražite na http://manjgura.hr/tag/izbori-ankete/.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3