Izbori 2011. Novi list: Sanaderovu čistku HDZ mora ponoviti

O (ne)izvjesnoj budućnosti trenutno vladajuće stranke, u razgovoru za Novi list, komentar je dao i naš Krešimir Macan. U nastavku prenosimo cijeli članak:

Parlamentarni izbori odlučeni su pet tjedana prije njihovog održavanja. Sam čin otvaranja istrage zbog crnih fondova protiv HDZ-a – ne kako su se u HDZ-u nadali, jedino protiv bivšeg predsjednika Ive Sanadera – stvarna je točka na pobjedničke izborne ambicije HDZ-a. Ali, i sada kad je valjda svima jasno da Ivo Sanader nije niti mogao otimati sam, a da tobože nitko drugi u vodstvu HDZ-a to nije znao – HDZ će glatko dobiti svojih dvadesetak posto glasova, po našem sudu vjerojatno čak i nešto više nego što bi dobio u »normalnoj« kampanji, u situaciji da nije iz DORH-a stigao dokument o istrazi protiv HDZ-a i blokadi stranačke zgrade u središtu Zagreba.

HDZ sada mijenja izbornu kampanju. Pobjednički akordi »Svijet voli pobjednike« Colonije, isforsirane aklamacije Jadranki Kosor i stranci, sjevernokorejski entuzijazam skakanja po pozornicama, pljeskanje u stilu »Taši, taši, tanana« i liderkino uskraćivanje osmijeha crvenim mrziteljima – to sve skroz je odudaralo od HDZ-ove realne situacije.

Sada HDZ i predsjednica pomalo, koliko to umiju, okreću ploču. Iz svakodnevnih izjava predsjednice je jasno da zamjera DORH-u, jer ne otvara istrage i protiv drugih stranaka kao da bi Odvjetništvo trebalo voditi računa o političkoj ravnoteži, a ne o organiziranom kriminalu čiji je sponzor stranka na vlasti. I, naravno, krivci su mediji jer pišu o tome što se događa.

Zločinačka organizacija

Od pozicije – mrze nas, ali ćemo svejedno pobijediti, sada premijerka i predsjednica stranke Jadranka Kosor glasače želi upozoriti da je jedna od HDZ-ovih zadaća osujetiti Kukuriku koaliciju da ostvari takvu izbornu prednost kojom bi, bez nadzora drugih, mogla mijenjati Ustav, dovesti MMF, smanjiti mirovine, plaće i braniteljska prava.

Ipak, u utorak Jadranka Kosor je izjavila kako bi rezultati izbora – unatoč tome što su rezultati javnog mnijenja nepovoljni za HDZ – mogli iznenaditi mnoge koji danas likuju.

Istina je, HDZ-ovi birači neće stranci zamjeriti crne fondove. Njih DORH-ova istraga može mobilizirati tako da iz prkosa »ne daju Hrvatsku«. Jer, mnogi od njih još uvijek primitivno poistovjećuju HDZ s hrvatskom državom, pa kažu: »Oni nas žele uništiti, jer hoće da s Hrvatskom mogu raditi što žele!« A i onih koji su protekla dva desetljeća proživjeli na različitim privilegijima, jako je puno.

Način vladanja HDZ-a svih prošlih 20 godina bio je sličan i svakako beskrupulozan. Prvo su se mnogi strahovito obogatili kroz potpuno nekontrolirano financiranje obrane Hrvatske. Kroz pretvorbu i privatizaciju već je u devedesetima uništena proizvodnja i ekonomija zemlje, ali su se zato mnogi usput proizvedeni tajkuni, bliski HDZ-u, obogatili na toj pljački. I isisavanje novca iz državnih poduzeća u stranku i privatne džepove nije izum prošlog desetljeća, nego i devedesetih godina u Hrvatskoj.

Kriva procjena

Neki će se prisjetiti da je novinarka Jasna Babić još 2001. godine u HTV-ovoj Latinici optužila HDZ da je zločinačka organizacija, i to zbog triju razloga – pljačke u privatizaciji, ratnih zločina i s hrvatske strane te rata u Bosni i Hercegovini.

Rekli bismo da se ništa posebno novo nije dogodilo sa Sanaderom – ali se sada sve to otkriva prije svega zbog toga što Hrvatska nije mogla pomisliti na završetak pregovora s Europskom unijom, a da napokon ne rastvori neke od svojih brojnih korupcijskih afera. EU je tražila taj obračun, a ne naša vlast.

– Ako je Kosor potaknula istragu protiv Sanadera, trebala je biti svjesna svih posljedica do kojih će to dovesti. Pa, naravno, da HDZ može biti optužen kao pravna osoba. Ako su mislili da će sve zaustaviti na Sanaderu i da neće doći do njih, onda su stvarno krivo procijenili. Naprosto, njihova strategija da se sve svale na Ivu Sanadera nije uspjela, kaže nam Krešimir Macan, stručnjak za političku komunikaciju, direktor Manjgure.

Ove izbore HDZ sigurno neće dobiti. No, ono što sve nas zanima je kako će se HDZ repozicionirati, rebrendirati, koliko će se promijeniti i u kojem smjeru. Po prilici su tri plošne mogućnosti: jedna je moguća nova tuđmanizacija HDZ-a, ali bi to potpuno marginaliziralo stranku. Drugo je – novi ljudi, nova moderna stranka desnog centra i treće je neka upitna kombinacija prethodnih dvaju modela.

Krešimir Macan misli da će HDZ trebati krenuti iz početka s novim i nekompromitiranim ljudima. Zapravo sve ono što je Sanader činio na početku kad je 2000. godine preuzimao stranku, trebalo bi ponoviti. Tada se Sanader ispričao svima kojima je HDZ, namjerno ili nenamjerno, nanio zlo u prošlosti. HDZ se mora očistiti od svega što ih može kompromitirati i – krenuti od nule. Mora postati klasična stranka pučana sa svim onim vrijednostima za koje se i oni zalažu. Sada, u kampanji, Jadranka Kosor treba svojim biračima dati neki argument da se oni ne osjećaju poniženima. Istina je da je uspjela završiti pregovore s EU, učinila je Hrvatsku na neki način drukčijom, smatra Macan.

Dr. Ivan Rimac, politički analitičar i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, smatra da je već mjesecima jasno da će HDZ izgubiti izbore, a sada – uslijed otvaranja istrage protiv stranke – dobili su dobro opravdanje za poraz. Rimcu je teško prognozirati što se sa strankom može dalje događati. Glavno je pitanje tko će preuzeti stranku nakon Jadranke Kosor koja će poslije poraza najvjerojatnije biti smijenjena.

– Ne vidim mogućeg jakog lidera. Situacija bi mogla biti slična kao 2000. godine pa bi moglo proći i nekoliko godina dok se ne profilira novi lider, kaže Rimac.

Dodaje da je neizvjesno koliko bi sadašnjih ljudi iz vrha moglo biti u istrazi i kaznenom postupku, i to bi itekako moglo otežati transformaciju stranke. Jedan od kandidata za novog predsjednika je Tomislav Karamarko, međutim Ivan Rimac smatra da bi se tada moglo dogoditi da HDZ i HSP zamijene mjesta, da HDZ postane desniji, što bi ga odvelo u potonuće.

Neovisnost DORH-a

Priopćenju koje je Državno odvjetništvo objavilo u utorak teško je štogod bitno protusloviti. U slučaju Fimi-medije postupak o provođenju istrage počet je prije otprilike godinu i pol. Istraga mora završiti u roku od godine i pol ili se smatra da Državno odvjetništvo odustaje od predmeta. Također, DORH ističe da su pribavljeni dokazi da je HDZ stekao (protuzakonitu) korist. Dakle, ne otvara se istraga protiv HDZ-a baš sada zato da bi on izgubio izbore.

Jadranka Kosor zaista je 2009. godine omogućila obračun s korupcijom na koji je bila pritisnuta izvana. Činjenica je da je zbog toga odmah imala otpore u stranci, jer su iskusni korumpirani lisci vidjeli kuda sve vodi. To je zasluga koju joj je teško oduzeti.

Čini nam se da su poslije svih istraga i ostalih pravosudnih postupaka posljednje dvije godine DORH-u otvorene ruke da se u budućnosti zaista neovisno raščišćava s nagomilanim kriminalom. Usput rečeno, sada se otvara pitanje njegove građanske kontrole, jer po novom zakonu ima vrlo velike ovlasti. Istina, potpunu neovisnost DORH-a nama je u Hrvatskoj teško zamisliti, ali to mora biti novi standard od kojeg svi političari i ostali moraju poći kad vode politiku i mijenjaju društvo.

Zato se i HDZ treba skroz očistiti, bez obzira na njihovu golemu financijsku klijentelu čija neproizvodna cijena koštanja i ekonomski vuče Hrvatsku prema dnu.

Autor: Zdenko Duka

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3