Izbori 2011. Ujedinjeni pravaši imali bi sedam mandata u Saboru

Predsjednik Hrvatske stranke prava, Danijel Srb o proteklim izborima i neuspjehu stranke da uđe u Sabor kaže: „Ovo je bilo prilično burno, no čestitao bih svim zastupnicima na ostvarenim rezultatima. Nekoliko sam puta pozivao na suradnju desnice i da zajedno izađemo na izbore, no nije bilo razumijevanja.“

Ante Prkačin pretjeruje u procjeni snage pravaša u ovom trenutku: „Da su se pravaške stranke ujedinile, imali bismo 15 do 20 zastupničkih mjesta. Siguran sam u to i netko mora odgovarati zato što nije tako.“

Ruža Tomašić iz HSP dr. Ante Starčević, jedini predstavnik pravaške političke opcije u novom sazivu Sabora također najavljuje da će se boriti za ujedinjenje pravaša, unatoč činjenici da ju iz “onog drugog” HSP-a nazivaju HDZ-ovim satelitom. Očito je da su osobne netrpeljivosti između pravaških lidera prevelike, a od toga koristi u prvom redu imaju ostale desne stranke.

Jednostavna matematika (uz ogradu da se u stvarnom životu ovakve stvari najčešće ne mogu svesti  tek na puko pribrajanje) kaže da bi pravaši, ujedinjeni, itekako bili parlamentarna stranka u novom sazivu Sabora. Ne bi bili tako jaki kako to tvrdi Ante Prkačin: nakon SDP-a, HDZ-a i HNS-a bili bi četvrta stranka po snazi u Saboru.

Zbrojeni pravaški glasovi, začinjeni D’Hondtom daju “ujedinjenom” HSP-u sedam mandata. Vrijedi pripomenuti da bi pri tom uzeli jedan mandat HDSSB-u, dva mandata HDZ-u te tri mandata Kukuriku koaliciji.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3