Izbori 2020: Male stranke na ljevici mogu poremetiti planove Restarta

Procjena

Jedan mogući smjer kretanja na izborima 2020.

Već sam radio neke modele, pa je red da nakon početka kampanje, dam nekakav svoj pogled na mogući razvoj događaja. Gledam istraživanja Crobarometar i Crodemoskop na razini države – rezultate prethodnih izbora i konačno predane liste i gledam što bi kampanja mogla promijeniti do 5. srpnja. Moram odati priznanje DIPu da je ovaj veliki broj lista i kandidata odradio u rekordnom roku – sada treba tiskati listiće.

Nekoliko je pretpostavki koje izlaze iz istraživanja da je HDZ oko 31% Domovinski pokret Miroslava Škore oko 14% i Most oko praga od 5% – primijetit će te da to čini 50% tako da se jedini novi prostor otvara ako si međusobno uzimaju ili pak ako HDZ ode više u centar jer to jedini može. Kako se zasad dosta svađaju HDZ i DP, to može jedino rezultirati određenim rastom Mosta, kojeg nitko ne napada, što bi ih u konačnici moglo prebaciti preko praga.

Na drugoj strani Restart osvaja oko 32% i vodeća je opcija u Hrvatskoj, no tu se se oko centra i lijevo formirali novi blokovi – Pametno+ Fokus + Stranka s imenom i prezimenom u samom centru i lijevo koji bi mogao doći blizu praga u nekim IJ iako se vrti oko 4%, te Možemo na poziciji ljevije od Restarta i beskompromisno protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s isto oko 4% . Čak se su se i Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar pomirili i vrte se oko 3% ali sa silaznim trendom. Milan Bandić ovaj put može računati na 1-2% i preostalih 5-6% uzimaju svi od HNS-a, Reformista itd. Na izborima nema neodlučnih iz izbornih anketa, pa i to morate uzeti u obzir i preračunavati.

Modelirati s nacionalne razine na IJ nije zahvalno, pa zato ovo samo gledajte kao model – neke procjene se preciznije mogu raditi tek kad budemo vidjeli prva istraživanja po IJ. No i tu je kampanja da promijeni neke stvari, inače je ne bi bilo ako će sve ostati isto.

Na desnici bi se moglo dogoditi da blagi uzlazni trend zbog kampanje imaju HDZ i Most, uz pad DP koji se čvrsto pozicionirao desnije od HDZ-a čime sigurno gubi dio birača centra, no to ne mora nužno puno toga promijeniti. Izborni sustav je takav da s 12 ili 14 % u jednoj izbornoj jedinici svejedno osvajate 2 mandanta. No taj dobiveni jedan postotni bod  Mostu može značiti preskakanje praga ili HDZ-u koji mandat više.

Na ljevici pozicija Restarta se značajno promijenila na gore jačanjem Možemo koje ima uzlazni trend zbog dobre kampanje po potresu u Zagrebu, dok je pragmatična koalicija Pametno+Fokus+Stranka s imenom i prezimenom odjednom stvorila drugi blok po snazi u državi od centra i na lijevo – svojevrsnu koaliciju s imenom i prezimenom sa zvučnim imenima u 1. IJ Dalijom Orešković i Ivicom Puljkom.  I konsolidacija Živog zida ne ide u korist Restarta jer će ipak otrgnuti dio kolača na koji su računali za mogući rast u kampanji.

Dat ću ilustraciju kako stvari mogu ići u raznim smjerovima na primjeru 6. IJ – istok Novog Zagreba i Sisak u kojoj sam živim, pa nastojim informirano glasati.

HDZ-ovu listu nosi Davor Božinović uz kojeg je Marijana Petir, Kunoslav Katićić, Dražen Barišić (gradonačelnik Velike Gorice) i Ivan Celjak (predsjednik GO Sisak), a na kraju je Miro Kovač koji bi trebao ući u Sabor preferencijalnim glasovima. Ta će lista raditi jer prvo ima jako kvalitetne ljude koji mogu povući referencijalne glasove u svojim sredinama – a iako ovdje dobijaju 6 mandata – to se lako pretvori u 5 i jedan više za Restart i nitko nije siguran  pa svi moraju trčati po terenu. Listu Mosta tu nosi Nikola Grmoja, ali to nije njegova prirodna biračka baza, dok listu Domovinskog pokreta nosi Stijepo Bartulica i mandat će prije dobiti na nacionalnom rejtingu stranke, nego listi. No, za razliku od svih dosad spomenutih Nikola Grmoja mi se već obraća izravnim i targetiranim oglasom – dobra fora s pošaljite poruku, ja nisam pokušao kad mi nikad u životu nije uzvratio poziv ili poruku kad ga nazovem haha. Dokaz da mu ovo inače nije teren je i to što moj kvart zove Utrine, iako se zovu Utrina – no nije jedini koji u tome griješi. No to će lako ispraviti, bitnije je da odgovara na poruke. I moram priznati da jest, dok sam uređivao ovaj blog- kampanja čini čuda – svaki glas je bitan.

Na ljevici listu Restarta predvodi veteran Davorko Vidović, uz kojeg su tu i koalicijski partneri, no od poznatih “teškaša” još samo Boris Lalovac i Kristina Ikić Baniček, SDP-ova gradonačelnica Siska. Njima na megdan izlazi Davor Huić, ispred koalicije Pametno+Fokus+StrIP, predsjednik udruge poreznih obveznika “Lipa”, novo, ali poznato, lice u politici koje uz to još ima podršku Udruge glas poduzetnika i zato mu se možda i smiješi ovaj mandat u Saboru. Možemo predvode Danijela Dolenec i Teodor Celakoski, kojima je izazov nametnuti se biračima i izvan Novog Zagreba. Čim imate gužvu i poznata imena na listama, svak će pokušati uzeti dio kolača bez milosti. No ako ne prođu mali mandati, ovaj izborna jedinica može lako završiti neriješeno 6:6, bez obzira na cijelu strku.

Tako bi mogli proći svaku IJ, pa doći i do 61:59 za Restart, no o ostavljam vama da se igrate i da to komentiramo dalje kroz razgovor. A na kandidatima je da kroz kampanja osvoje mandate – izbori se uzimaju, ne dobijaju, volim reći.

Molba medijima ako budu prenosili – ovo nije PROGNOZA, samo jedno moje razmišljanje kako se brojke i mandati mogu dijeliti – sam okvir. Ne znam što rade stožeri, ne vidim njihove pokrete, a to bi trebalo jako mijenjati ishode u kampanji (trebalo ne mijenja uvijek, ali onda dobijemo crne labude).

Oznake: , , , , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3