Izjava predsjednice HUOJ-a povodom odluke glavne urednice informativnog programa HTV-a o zabrani kontakata novinara i urednika s PR strukom

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) ne može prihvatiti odluku glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak Srzić kojom zabranjuje svaki kontakt svojih novinara i urednika s PR-ovcima odnosno stručnjacima za odnose s javnošću, jer je takva odluka iz perspektive javnog interesa neodrživa. Medijima su naime predstavnici za odnose s javnošću organizacija, bile to PR agencije, službe za odnose s javnošću, direktori korporativnih komunikacija komercijalnog, nekomercijalnog i javnog sektora, najvažniji izvori svakodnevnih informacija. Prema posljednjim relevantnim istraživanjima, više od dvije trećine svih informacija u medijima dolazi upravo iz organizacijskih izvora, uglavnom posredstvom stručnjaka koji se bave odnosima s javnošću, što najbolje ilustrira međuovisnost ove dvije profesije.

Odnosi s javnošću u svakodnevnoj praksi za više od tisuću članova HUOJ-a nemaju apsolutno nikakve veze s neprincipijelnim, neetičnim i zakonski kažnjivim ponašanjem pojedinih novinara i PR-ovaca. Mi u HUOJ-u iskreno podržavamo nastojanja vodstva HTV-a da se obračuna s takvim pojavama i u vlastitoj kući, ali ne možemo svi skupa biti taoci pojedinaca u redovima bilo novinara ili PR-ovaca koji se eventualno bave nečasnim rabotama. Zato ćemo predložiti vodstvu HTV-a i gospođi Novak Srzić da se što prije sastanemo i otklonimo sve prepreke svakodnevnoj profesionalnoj suradnji, jer, još jednom naglašavamo, ovakva situacija u kojoj se trenutno nalazimo najveći gubitnici trenutno su svi – novinari i PR-ovci koji pošteno i profesionalno rade svoj posao, a najviše javnost.

Dubravka Jusić, predsjednica HUOJ-a

Ova reakcija slijedi nakon reakcije glavne urednice informativnog programa HTV-a na današnjoj sjednici Vijeća HRT-a

Hloverka o korupciji: Ja sam kraljica relevantnog televizijskog novinarstva!

Hloverka Novak Srzić Snježna kraljica“Mojim novinarima sada sam zabranila da kontaktiraju bilo kakve agencije osim putem faksa i uz odobrenje urednika. Dok se svi ovi slučajevi ne raščiste”, rekla je Novak-Srzić.

“Ovdje nije riječ o ratu PR agencija već borbi dviju koncepcija, moralne i one bez morala. O tome koju će HRT izabrati ovisi njena budućnost, odnosno hoće li postati javni medij ili sinonim za korupciju i nepotizam”, rekao je Bahtijari, koji je opovrgnuo da je ikada tražio Sutlićevu ostavku.

“Očekivao sam da povuče poteze koji će zaštititi ugled kuće. Pokazalo se da Sutlić nema dovoljno građanske i profesionalne hrabrosti da se nosi s problemima kuće”, rekao je Bahtijari, na što je Sutlić uzvratio da nikome neće dopustiti da licitira njegovom hrabrošću te da ga proglašava zaštitnikom korupcije.

Članak Ivice Đikića objavljen u subotu u Novom listu Cirkus Moire na ovu temu možete pročitati ovdje.

A ako još danas ne znate tko su Moire, pročitajte obavezno sljedeći odlomak (hvala frederik):

Moire (mitologija) – boginje su sudbine, usuda, tri sestre suđenice, tri kćeri Zeusa i Temide ili Nikte, a neki izvori tvrde – Ananke. Njihov su pandan u rimskoj mitologiji Parke.
Grčka riječ μοῖρα značila je dio, a proširivanjem značenja počela je označivati dio sudbine ili života. Tako su Suđenice dobile svoje grčko ime – Mojre. Isprva su bile prikazivane kao jedna božica – Homer u Ilijadi govori o jednoj Mojri, a opet i o više njih. U Odiseji spominje Klothes, Kloto.
Opisivane su kao hladne, bezosjećajne, bezdušne i nemilosrdne. Često su prikazivane starim i oronulim ženama. Bez obzira na loš glas, bile su štovane kao boginje. Mladenke su im žrtvovale uvojke svoje kose i zaklinjale se u njihovo ime. Moguće je da su izvorno bile boginje rođenja.
Suđenice su držale nit života, a i bogovi su ih se bojali – delfijska proročica rekla je da je i Zeus pod njihovom moći. Protiv Mojra čovjek je bio nemoćan, a isto tako njima su podređeni bogovi, jer “i nad njima vlada sudbina”. Suđenice su se pojavljivale prve tri noći djetetova života da bi odredile kakav će taj život biti. Imale su najveću moć u Helena.

Sve ostale dnevnike i vijesti vezane uz ovaj slučaj potražite ovdje.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3