JEDINSTVEN U REGIJI: Zagreb dobiva multimedijalni Info centar namijenjen najmlađim generacijama

ekologija

U realizaciji jedinstvenog multimedijalnog centra koji će na kreativan način educirati o ekološkoj slici Hrvatske ponosno sudjeluje i Manjgura.

Riječ je o projektu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, s ciljem obrazovanja u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bio raznolikosti i održivog razvoja.

Projekt vrijedan 270.000 eura u sljedećih će godinu dana rezultirati gotovim konceptom za Info centar Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Sam centar formira se kako bi se prvenstveno predškolskom i školskom uzrastu, a potom i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima, omogućio uvid u bio raznolikost Republike Hrvatske, opasnosti koje nam prijete zbog klimatskih promjena i nebrige za okoliš, ali i potencijal koji naša zemlja ima na polju održivog razvoja.

Na realizaciji koncepta budućeg info centra radi konzorcij sastavljen od pet tvrtki vodećih u svojim sektorima (Span, Novena, Ekonerg, IMAGINATION:FIRST i Manjgura), a sam projekt bit će koncipiran po uzoru na trenutno vodeće inozemne primjere (danski Experimentarium, nizozemski Nemo Science Museum, te Deutsches Museum: Environment u Munchenu).

Info centar će biti modularni prostor, sastavljen od više soba, svake sa zasebnom tematikom. Ideja je da se posjetiteljima iz prve ruke pruži nesvakidašnje iskustvo, poput potresa od 8 stupnjeva po Richteru, ili pak uvid u vlastiti ugljični otisak.

Posebnost budućeg Info centra bit će i mobilna komponenta (“virtualni muzej”). Zahvaljujući korištenju najnovijih tehnologija, djelatnici HAOP-a moći će obilaziti vrtiće i škole po cijeloj Hrvatskoj, te tamošnjim učenicima demonstrirati dio sadržaja samog Info centra, koji će biti smješten u Zagrebu.

Projekt vrijedan 270.000,00 € (uključujući 10 posto nacionalne participacije), provodi se temeljem Ugovora o uslugama unutar programa Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku, a provedba projektnih aktivnosti trajat će 12 mjeseci, od siječnja 2017. do siječnja 2018. godine.

Tijekom implementacijskog perioda, zajednica izvoditelja zajedno s tematskim stručnjacima izradit će prezentacijski i edukativni program budućeg Info Centra, razviti prikladne pakete edukativnih aplikacija iz predmetnih tema, definirati način prezentacije i trenutno najmodernije prikladne prezentacijske alate, opremu i tehnologiju. Uz primjenu ovakvih tehnologija, Info centar će biti iskorak u dosadašnjoj praksi interpretacije navedenih tema.

Osim školaraca, projekt će biti zanimljiv i za turističke obilaske, budući da je riječ o jednom od rijetkih, ako ne i jedinstvenom, projektu u regiji.

Izvor: totalinfo.hr

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3