Jesu li građani Zagreba uistinu nezadovoljni Milanom Bandićem?

Iako je sezona kiselih krastavaca na izdisaju, sve teme oko Bandića i predstojećih izbora u Zagrebu dobro prolaze, od Holdinga pa do mogućih protukandidata i opcija, pa da i ja budem u trendu. Nisam se mislio baviti ovom temom, ali nakon današnjeg članka u Poslovnom Dnevniku – Tehnomenadžeri planiraju preuzeti vlast u Zagrebu – Poduzetnički predizborni projekt usko je vezan uz HNS-ova Radimira Čačića s kojim će biti partneri moram, jer su jednostavno objavili neistine. Dok me je jučer jedan medij provjeravao je li istina da radimo za Bandića, drugi me bez ikakve provjere, valjda vjerujući izvorima, stavio da radim za listu tehnomenadžera za koju nitko ne zna niti tko su ti isti tehnomenadžeri niti da li postoji. Ok, tema zanimljiva, Dragan Kovačević ima ambicije negdje se angažirati, ali to je to. Manjgura niti ja osobno zasad nismo angažirani još u nijednoj kampanji (od upita i pisama namjere se ne živi:-) i moja je jedina krivnja da sam izrekao svoj stav u članku u Slobodnoj Dalmaciji od ponedjeljka – Nezavisni poduzetnici pripremaju se za utrku s Bandićem – Menadžeri žele vlast u Zagrebu.

– Riječ je o izravnom izboru gradonačelnika, na kojemu pobjeđuju jake osobnosti. Nezavisni kandidat mora, bez obzira što dolazi iz svijeta ekonomije, u sebi imati politički eros, ali i petlje da projekt izvuče do kraja. On bi se morao pokazati kao jasna alternativa Bandiću. U kampanji bi se mogla koristiti poruka da su SDP i HDZ isti te da on nudi novi smjer. To je priča koja bi mogla proći – procjenjuje Macan.

I tu nema puno tople vode, tko god je gledao kako Ivo Sanader osvaja prvi i drugi mandat, jasno mu je kakve će kampanje prevladavati na sljedećim lokalnim izvorima. Plinio Cuccurin će svojom osobnošću pokušati izazvati Ivana Jakovčića, dok će Željko Kerum baciti rukavicu cijeloj splitskoj političkoj sceni, koja ga je godinama gledala s podsmijehom. I takvih malih ili velikih Sanadera i Bandića bit će na svim razinama. Uspješan poduzetnik protiv više ili manje uspješnih političara. Formula koja širom svijeta radi od Londona, Moskve pa sve do Zagreba.
Tako je naime dosad osvojena vlast u Zagrebu – u pravom populističkom duhu protiv kojeg se možete boriti samo na jednak način. Preduvjet broj jedan – imate li čovjeka koji je spreman ući u ring, čovjeka koji ima sve kvalitete biti alternativa Milanu Bandiću? Devet mjeseci pred izbore ja ga ne vidim. Svi upiru prstom u Radimira Čačića, no on mora odlučiti hoće li pokušati ponovno osvojiti mjesto župana u Varaždinu, gdje mu je pobjeda prilično izgledna ili ući u neizvjesnu bitku u Zagreb. Rađenović protiv Bandića (priželjkivanja navodno unutar SDP-a) – bez obzira na to što sve neupitne Igorove kvalitete, sami se sjetite na što ste prvo pomislili kao ishod tog sraza. Dakle izglednog protukandidata nemamo! Nemojte ga očekivati niti od HDZ-a – trajni sukob Bandić-Milanović super odgovara premijeru Sanaderu, jer se Zoran Milanović umjesto da se bavi njime, galopirajućom inflacijom i svim onime što nas globalno pritišće, bavi Milanom Bandićem.
Preduvjet broj 2 – nezadovoljstvo postojećim stanjem – tu dolazimo do pitanja iz naslova – jesu li građani Zagreba uistinu nezadovoljni Milanom Bandićem? Onaj obični mali čovjek s Dolca, ne mi koji politiku i sve oko nje analiziramo sa sto strana. Uskoro ćemo dobiti veliku rukometnu dvoranu u Blatu, zeleni val je opet završen prije roka upravo na njegovo insistiranje, socijalnu pomoć i dalje uredno dobivaju oni najviše ugroženi itd. Njih ionako ne zanima koliko posto su poskupile komunalije jer ih ne plaćaju, to ionako najviše osjete oni s najvišim standardom… Oni ne računaju tako, oni gledaju. A slike govore Milan radi, Milan ima rezultate za razliku od onih prije. I u konačnici će to presuditi – i samo to – ako narod vjeruje da Milan radi na njihovu dobrobit, pa makar i rastrošno, bar čovjek radi. Ovi svi drugi kritiziraju! Kriminal – pa što misliš da ovi drugi ne kradu isto, samo je on dao nešto i narodu – kaže mi jutros jedna mlađa umirovljenica. Narod je jednostavan – ne čita novine, ne prati Internet, možda pogledaju televiziju i u konačnici opet odlučuju slike. Nemaju pojma o Krašogradovima i drugim aferama. Jer misle, ako tu ima nekog kriminala, budu ga zatvorili, ako ga pak ne zatvore čist je. I dok to ne shvate njegovi politički protivnici, bolje da ne razmišljaju o kandidiranju na izborima.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3