Jesu li i poslovne novine sklone žutilu i manipulaciji?

Nekako smo navikli ili smo pak uvjereni da su poslovne novine manje sklone izravnim manipulacijama činjenicama, da ne koristim neku težu riječ. Ipak, neke situacije u zadnje vrijeme začuđuju.

Business.hr je 8. ožujka objavio vijest sljedećeg naslova: „Dalekovodu posao iako je ugovor potpisao Zagorje Tehnobeton“ s raznim kombinacijama na temu naslova u tiskanom i web izdanju. Tu je sad cijeli pozamašni tekst koji je inače bio i glavna vijest na naslovnici, o tome kako se iz Tehnobetona čude jer ipak nisu dobili posao, a tvrdilo se par brojeva ranije, također u spomenutim novinama, da je upravo Tehnobeton odabrani glavni izvođač radova. No, nije to tolika neobičnost, barem ne na prvu. Neobična je bila slika ugovora. Tako praktično složeni dokumenti da se na njima može vidjeti samo jedan potpis, a to nije potpis nekog od odgovornih iz tvrtke koju su optužuje za otkazivanje suradnje.

I onda se vratimo opet na zgodno koncipiran naslov. Potpuno istinit naslov. Oprezan i odvagan – Dalekovodu posao iako je ugovor potpisao Zagorje Tehnobeton. Što se kasnije pokazalo točnim – činjenično, jer je samo Zagorje Tehnobeton potpisao ugovor, iako je stvoren dojam da je ugovor potpisan od svih koji bi ga trebali potpisati. Samo tjedan dana kasnije konkurentske poslovne novine, Poslovni dnevnik da budemo precizni, 15. ožujka objavljuju članak: „Samo pečat bez potpisa ruši ugovor od 70 milijuna eura?“, podnaslova „Zagorje Tehnobeton odbija pokazati ugovor i potpis zastupnika investitora“ sa slikom istog ugovora na kojem se jasno vidi da potpisa nema. Niti ga je ikad bilo.

Ni poslovne novine nisu više ono što su nekad bile…

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3