Jesu li predizborni plakati dozvoljeni i prije početka izborne kampanje?

Predizborni jumbo plakati počeli su nicati i prije nego je počela službena predizborna kampanja. Mediji su najviše pisali o IDS-ovom plakatu “Ča je sigurno je sigurno” i novijem slučaju Milana Bandića koji je koristio “skriveno” oglašavanje jumbo plakatom na kojem piše #Premijer. Donosimo pregled zakonske regulative koja uređuje pitanja izborne promidžbe te redovite promidžbe stranaka.

Izvor: RTL

Izborna promidžba uoči parlamentarnih izbora 11. rujna počet će danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, odnosno najkasnije 16. kolovoza u 0:00 sati, te trajati do 9. rujna u 24:00 sata.

Odredbom članka 30. stavka 3. Zakona o elektroničkim medijima propisana je zabrana plaćenog oglašavanja političkih stranaka, koalicija i nezavisnih zastupnika predstavničkih tijela, osim za vrijeme izborne promidžbe. Važno je napomenuti da se citirana odredba odnosi isključivo na medijske usluge televizije i radija.

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor („Narodne novine”, broj 66/15 – pročišćeni tekst i 104/15 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske U-I-1397/15), propisuje među ostalim trajanje izborne promidžbe, obveze medija u vrijeme izborne promidžbe te obveze izbornih sudionika u vrijeme izborne šutnje.

Prema Državnom izbornom povjerenstvu, slijedom navedenog, ne postoji zakonska zapreka da političke stranke i ostale politički aktivne osobe prije službenog početka izborne promidžbe obavljaju svoje redovite aktivnosti ili aktivnosti koje bi po svom sadržaju upućivale na sudjelovanje na izborima odnosno izbornu promidžbu, kao primjerice oglašavanje putem tiska ili plakata.

Uzimajući u obzir da izborna promidžba još nije počela niti su poznati izborni sudionici predstojećih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, aktivnosti koje poduzimaju političke stranke u vremenu koje prethodi objavi zbirnih lista, odnosno početku izborne promidžbe, ne smatraju se izbornom promidžbom u smislu odredbi Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, već predstavljaju njihovu političku aktivnost.

Nakon početka izborne promidžbe, primjenjuju se odredbe Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe („Narodne novine”, broj 118/14). Navedene odredbe odnose se isključivo na elektroničke medije s nacionalnom koncesijom, a ne i na ostale vrste medija.

Također, političke stranke koje sudjeluju na izborima zastupnika u Hrvatski sabor dužne su poštivati odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe („Narodne novine”, broj 24/11., 61/11., 27/13. i 2/14. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj U-I-2986/2013), koje se odnose na financiranje izborne promidžbe – primjerice otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe te podnositi Državnom izbornom povjerenstvu odgovarajuća izvješća o financiranju izborne promidžbe. Sredstva s posebnog računa mogu se koristiti isključivo za financiranje aktivnosti koje se smatraju izbornom promidžbom. Ostale redovite aktivnosti političke stranke, koje se poduzimaju prije ili čak i u vrijeme izborne promidžbe, ne mogu se financirati iz sredstava namijenjenih za izbornu promidžbu, već iz redovitih sredstava političke stranke.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3