Joe the Plumber – tko je Jozo vodoinstalater?

Barack Obama i John McCain plazi jeziZanima li vas uloga oglašavanja u američkoj izbornoj kampanji pogledajte odličan link – The Ad Wars iz The New York Timesa. Ne samo da imate većinu spotova iz kampanje i sve troškove detaljno prikazane, već su mape interaktivne s dodatnim detaljima. Ako vas iznenađuje što su obje mape skoro identične, to je zato što se i u ovoj, kao i svakoj kampanji, cilja na neodlučne birače u tzv. swinging states, državama koje ne glasaju stabilno od izbora do izbora, već swingaju, mijenjaju partnera predsjednika, otuda naziv. Ciljane publike oba tabora su praktično iste, jer oni dobro znaju da svoje ne morate uvjeravati da glasaju 150% za vas! (mislim da su to neki na prošlim izborima kod nas zaboravili – sjetite se samo pitanja glasanja dijaspore).
A neodlučne je u završnoj debati morao uvjeriti Joe the Plumber (Jozo vodoinstalater), izvjesni Joe Wurzelbacher, čovjek iz države Ohio koji čak i nema licencu za vodoinstalatera, ali čiji je nedavni razgovor s Obamom, poslužio za McCainov napad na Obaminu poreznu politiku.

I dok se danas svi pitaju tko je taj Joe the Plumber uz brojne teorije zavjera (no zar je to uistinu važno – poput pitanja tko je Jadranka Puž), dok web stranica izvjesnog Joe Lare iz Kalifornije dobiva stotine tisuća posjeta jer se igrom slučaja također radi o Joe the Plumberu (ovo vam znači biti u pravom trenutku na pravom mjestu – vidi se da se čovjek uopće nije snašao, samo da je stavio nekoliko reklamica, zaradio bi fine novce – umjesto fotografija gadljivih instalacija koje je popravio – a nikad ne znate možda Amerika upravo treba jednog vodoinstalatera, da popravi kanalizaciju:-)), puno je bitnije da mediji javljaju da je McCain uspio smanjiti razliku. Poslušao je savjetnike i s osobnih napada na Obamu (vidi i McCainovi napadi na Obamu postali su politički bumerang), prešao u napad na njegove ekonomske politike, a upravo njih je trebao prispodobiti Joe the Plumber i izgleda da je u tome uspio. Kratki pregled te zadnje debate pogledajte u prikazu National Public Radio ovdje.
No sve sam ovo napisao da podsjetim na 2004. i nesretnog Kerryja – izgubio je upravo Ohio i to čisto. Tada je odlučila Ashlyina priča – hoće li ovaj put presuditi Joe the Plumber? Kao i kod nas, puno toga ovisi o glasovanju u pojedinim državama odnosno izbornim jednicama, a tu nacionalne ankete malo pomažu. Pogledajte Ashlyinu priču…
https://www.youtube.com/watch?v=LWA052-Bl48

Jedino što mi u ovoj kampanji uistinu nedostaje jest nešto tipa spot “My land”, koji se često u antologijama on linea spominje kao jedan od najuspješnijih spotova do danas…

Ako želite još smiješnih slika Johna McCaina kliknite ovdje, ili za slične teme odaberite neku od ključnih riječi ispod ovog dnevnika.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3