Kako je nastao prvi hrvatski Twitter breaking news?

Naslov je posuđen iz teksta s portala Jutarnji.hr – Kako je nastao prvi hrvatski Twitter breaking news koji je i svojom ranom objavom na Twitteru pokrenuo pravu lavinu on line događanja i prije nego što se stvarni događaj – ostavka premijera Sanadere i dogodila u 14:00. Neću sada ulaziti u raspravu tko je prvi objavio vijest – meni se čini Jutarnji na Twitteru, a Index je prvi bio s on line tekstom na portalu – jer to za ovu priču nije niti bitno. Puno važnije je da se pokazalo da s pojavom novih društvenih medija poput Facebooka ili Twittera više ništa nije isto, i to ne samo u Iranu ili ne znam ti ja gdje, već i u našem vlastitom dvorištu. Prenosim s jutarnji.hr

Ovim je eksperimentom Jutarnji dokazao nevjerojatnu snagu društvenih medija, posebice Twittera, koji u Hrvatskoj tek uzima maha. Reakcija na Twitter objavu bila je eksplozivna. Stotine čitatelja ekspresno su razmjenjivali linkove i informaciju o ostavci, prije nego su se ‘glomazni’ mediji pokrenuli.

U manje od 15 minuta nakon objave o Sanaderovoj ostavci, portal Jutarnji.hr je ‘pukao’ pod pritiskom posjete (na čemu se ponovo ispričavamo korisnicima). Za vrijeme povremene nedostupnosti, novosti su se širile Facebookom i Twitterom gdje su bile iznimno čitane i komentirane.

Takozvano Twitter novinarstvo u kojemu sudjeluju novinari i građani, koji djeluju poput medijskih enzima, ubrzavajući informaciju do razine ‘real-timea’, u svijetu više nije bauk.

Svi se sjećaju Chelseyja Sullenberga, pilota koji je junački spustio avion u njujoršku rijeku Hudson. No, društveni mediji pamte Janisa Krumsa: čovjeka koji se našao na mjestu događaja, fotografirao avion u vodi, fotku postavio na Twitter, odakle ju je i novinarski div CNN uzeo za svoju ‘breaking’ objavu.

Takvih je primjera mnogo, a najrecentniji, poput smrti Michaela Jacksona koja je do te mjere odjeknula Twitterom da se servis doslovce raspao, ukazuju na novi, direktniji, brži sistem informiranja.

No uz čestitke cijeloj on line zajednici na tako ažurnom praćenju svjetskih trendova, prigoda je da skrenemo pažnju i na onu drugu stranu te medalje – mogućnost da se tim istim mrežama proturi i laž, koju je ponekad teško demantirati. Tako je i do mene, u noći kada je umro Michael Jackson, došao twit da je istodobno stradao i poznati glumac Jeff Goldblum – što se vrlo brzo provjerilo preko twittera u Australiji, ali opet nedovoljno brzo da vijest obiđe svijet nekoliko puta dok se nije konačno zaustavila. Sam Jeff se s time morao u konačnici našaliti i napisati sam svoj lažni nekrolog: “Nitko neće žaliti za Jeffom Goldblumom više od mene. Bio je ne samo mentor i prijatelj, nego je bio i – ja”.

Dobar tekst na ovu temu donosi i TechCrunch.com.hrFacebook, Twitter i Sanaderova ostavka, koji mi je skrenuo pažnju i na hrvatske inačice Twittera, kao što je popularna Zrikka – pa tko voli, nek izvoli:-).

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3