Kampanja od trilijun dolara

S ciljem podizanja svijesti o totalnom kolapsu gospodarstva u afričkoj državi Zimbabwe, njihov nacionalni dnevnik Zimbabwean pokrenuo je vrlo upečatljivu i dojmljivu kampanju. Na novčanicama svoje nacionalne valute tiskali su velike jumbo plakate, dok same novčanice s tiskanom porukom dijele poput letaka!  Svojim sunarodnjacima Zimbabwean na lovi poručuje: „Zahvaljujući Mugabeu ovaj novac je zidni plakat” i „Borite se protiv režima koji je osakatio zemlju”.

Žalosna i frapantna istina je da su tako, pored izvrsnog i najizravnijeg mogućeg ukazivanja na zastrašujuće omjere upropaštenosti državne ekonomije, i poprilično uštedjeli na papiru.

Naime,  zbog galopirajuće inflacije koja hara zemljom zahvaljujući katastrofalnoj vladavini predsjednika Roberta Mugabea, vrijednost nacionalne valute je kompletno srozana. Ilustracije radi, jedan američki dolar trenutno iznosi 37 milijuna, dok naša mila i stabilna kuna vrijedi preko 6,5 milijuna zimbabweanskih dolara!

Dakle, kad već nemaš dovoljno love da kupiš papir, iskoristi lovu kao papir za pametno oglašavanje.

Inače, Robert  Mugabe, osim što je izravno odgovoran za krizu kolere u zemlji, opću neishranjenost stanovništva i hiperinflaciju, vrlo je brutalan prema protivnicima svojeg režima dok su mu posebice mrski bijelci i homoseksualci protiv kojih je inicirao izrazito nasilne nacionalne kampanje.

 

Logično je stoga da mu i novinari spomenutog lista predstavljaju trn u oku: velik broj njih je uspio prognati iz zemlje, dok je na samu novinu uveo porez na luksuz od čak 55%, tako da ih si prosječan stanovnik Zimbabwea ne može ni izbliza priuštiti. Ipak, list uspješno opstaje zahvaljujući prodaji u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

I pri tome čovjek ima stvarno opanak od obraza:  kada su ga jednom prilikom Britanci optužili za autoritativnu vladavinu i njegove rasističke težnje usporedili s onima Adolfa Hitlera, Mugabe je nonšalantno odgovorio: “Taj Hitler kojeg spominjete imao je jedan jedini cilj: pravdu, suverenost, priznanje i nezavisnost svoga naroda … ako to znači biti Hitler, onda neka sam deset puta Hitler”.

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3