Kampanja u Saboru

Na sjednici Sabora održanoj tri dana nakon prvog kruga lokalnih izbora, saborski zastupnici SDP-a odlučili su razbiti već tradicionalnu monotoniju aktualnih prijepodneva. Želeći privući pažnju i unaprijediti komunikaciju sa biračima, prema prijedlogu Željke Antunović, premijera su zasuli jednostavnim pitanjima i na taj način odlučili prokazati njegovu neupućenost o zbivanja u zemlji.

Koliko je u proteklih pet godina povećan vanjski dug Hrvatske? Znate li koliko radnika radi, a ne dobiva plaću? Koliko košta cijena kubičnog metra plina? Znate li koliko košta jedan kilovatsat električne energije? Možete li objasniti što ste govorili na predizbornim skupovima u Dalmaciji, da je SDP u saborsku proceduru uputio zakon kojim se želi oporezivati kamata na štednju građana, budući da takav zakon SDP nikada nije predložio. Koje je to antirecesijske mjere Vlada ostvarila? Znate li koliko studenata plaća školarinu i koliko ta školarina iznosi? Znate li koliko hrvatskih građana dnevno ostaje bez posla? Znate li koliko iznosi umirovljenička sindikalna košarica i koliko dana umirovljenik može živjeti od mirovine? Koliko novaca su građani platili za zdravstvene participacije? Koliko su invalidi oštećeni rebalansom državnog proračuna i koliko su visoke invalidnine? Kojom se djelatnošću bave Hrvatske pošte i jesu li poslovale s gubitkom ili dobitkom? Koliko ste smanjili plaće prosvjetarima?

Sva su ta pitanja redom bila postavljena predsjedniku Vlade, a on je na baš svako od njih dao jedan te isti odgovor: „HDZ je pobijedio na lokalnim izborima.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PjrJdrKTPnQ[/youtube]

Ovakav pristup oporbe zaokret je u odnosu na njihovu dosadašnju taktiku. Naime, do sada su sva svoja pitanja upućivali isključivo resornim ministrima, dok su izbjegavali izravna sučeljavanja s premijerom. Razlog tomu je uputa Zorana Milanovića da se prije lokalnih izbora u Saboru ne postavljaju pitanja premijeru Sanaderu, jer je izuzetno snalažljiv s odgovorima. Međutim, promjenu pristupa Željka Antunović objašnjava riječima: „Sanader je najodgovorniji za provođenje politike vladajuće većine, on autoritarno upravlja Vladom, većina ministara samo statira.”

„U srijedu smo izbušili Vladu i premijera i pokazali čitav niz negativnosti. Oni ne samo da ne žele priznati neke ključne činjenice na osnovu kojih bi trebali definirati prioritete svojeg djelovanja nego je i Sanader demonstrirao i izrazitu bahatost prema odgovornosti koju nosi njegova dužnost. Premijer mora odgovarati na sva zastupnička pitanja, ne samo na ona koja mu u propagandne svrhe postavljaju HDZ-ovci.”, nastavlja Antunović.

Činjenica je kako je SDP do sada imao određene poteškoće s jasnoćom izlaganja svojih ideja, plana i programa. Oni sami na bježe od toga. Premda je pravo osvježenje imati aktivnu oporbu u Saboru, ostaje pitanje gdje su bili do sada i što su čekali tako dugo? Stoga je na mjestu bio komentar ne odveć uznemirenog Ive Sanadera: „Sad da ja nešto vas pitam. Znate li vi da je HDZ dobio izbore u nedjelju i prije godinu i pol? Vi još od tada spavate!”.

Teško se oteti dojmu da je ovakav zaokret usred izborne euforije pomalo naivan potez naših oporbenih veterana. S jedne strane SDP, u svojoj već ustaljenoj maniri „da-ne-možda”, podijeljen unutarstranačkim borbama za prevlast, ulazi u izbornu utrku. Isprva kontrolirano izbjegavaju izravan sraz s premijerom, no nakon što je već dobar dio izborne balade prošao, mijenjaju ploču te odvažno kreću u okršaj sa strankom na vlasti. A to je ispalo tako da se čak ne može okarakterizirati niti sindromom „generala poslije bitke”. Jer, izvedena predstava u Saboru izgledala je tek kao „davanje znakova života usred bitke”.

S druge strane, ovaj je juriš dočekao premijer Sanader. Spreman, kao i uvijek. Barem kad su ovakve situacije verbalnog sučeljavanja u pitanju. Doista; Sanader po svoj prilici nije znao odgovore na veliku većinu pitanja koja su mu bila postavljena. Međutim, to ga nije spriječilo da svojim reakcijama s lakoćom odoli SDP-ovom odmjerenom napadu i Sabor pretvori u arenu trijumfa stranke iz koje dolazi. Ivo Sanader je odgovor dao samo na jedno od postavljenih mu pitanja, dok je sva ostala iskoristio za odašiljanje svoje nedvosmislene poruke, kako zastupnicima, tako i čitavoj javnosti- „ja sam gazda i HDZ je pobjednik”.

Vjerojatno će mnogi ovaj, u najmanju ruku asertivan nastup predsjednika Vlade u kojem usred Sabora senzacionalistički maše novinama i veliča stranku kojoj je na čelu, ocijeniti neprimjerenim. To u određenoj mjeri stoji, međutim ništa ne mijenja. Ostaje da premijer i koalicija na vlasti dosljedno rade to što rade, dok se ljudi iz vodeće oporbene stranke očito tek moraju dogovoriti što će i kako će.

Kliknite na link za više tekstova na temu lokalni izbori, Sabor, HDZ, SDP.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3