Koliko istina postoji?

Po logici stvari istina je samo jedna. Ali i dugo vremena postojala je samo jedna javnost, a onda sam spoznao javnosti. Ako pobjednik piše povijest, onda postoji i povijest poraženog, a ako nisu iste, a povijest bi trebala biti utemeljena na činjenicama, onda postoji i više istina.

Pogledajmo dva primjera, iz nikad dosadnih diplomatskih odnosa Hrvatske i Slovenije:

Pogledajmo priopćenja hrvatskog i slovenskog ministarstva vanjskih poslova o susretu Jandroković-Žbogar, 2. prosinca 2008. u Bruxellesu. Iako je riječ o istom sastanku, svako ministarstvo ističe ono što njihova javnost želi čuti, pa na trenutke izgleda kao da su se održala dva sastanka. Priopćenja sam podijelio u rubrike da ih je lakše usporediti, a slovensko sam priopćenje preveo:

Priopćenje MVPEI RH Priopćenje MZZ RSLO
Tko se susreo Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković sastao se s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom Ministar Žbogar s hrvatskim kolegom Jandrokovićem o bilateralnim pitanjima i o pristupanju Hrvatske u EU Hrvatska
Gdje na marginama sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a u Bruxellesu na marginama sastanka ministara zemalja članica NATO-a
U kakvoj atmosferi ministri su izrazili svoje zadovoljstvo da je došlo do ovog susreta. Bio je to njihov prvi sastanak od imenovanja slovenskog ministra vanjskih poslova. Prvi sastanak ministara vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske u utorak u Bruxellesu protekao je u dobrom i otvorenom ozračju, a dogovorili su se da se će se uskoro još jedanput sastati
Što je rekao ministar RH Vezano uz otvorena pitanja sa Slovenijom ministar Jandroković je rekao kako ih Hrvatska želi rješavati na obostrano prihvatljiv način, u europskom duhu, na načelima dobrosusjedstva. Dodao je kako su Hrvatska i Slovenija blizu pronalaska rješenja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane. Oba su se ministra složila da Hrvatska dobro napreduje u pristupnim pregovorima s EU, a brzina pregovora u njezinim je rukama.
Što je rekao ministar RSlo Ministar Žbogar u svojoj je izjavi potvrdio kako se razgovor vodio o otvorenim pitanjima i o tome kako ih najbolje riješiti. Rekao je kako je postignut dogovor o načinima jačanja povjerenja i poštovanja među državama radi lakšeg rješavanja otvorenih pitanja. Također je napomenuo da je Hrvatska, koja ovaj mjesec predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, značajan sugovornik i za teme od globalne važnosti. Oba su se ministra složila da Hrvatska dobro napreduje u pristupnim pregovorima s EU, a brzina pregovora u njezinim je rukama.

“Ta brzina ovisi u prvom redu o sposobnosti i spremnosti da se ispune svi pristupni kriteriji”, rekao je Žbogar te izrazio nadu da će se problem hrvatskih pristupnih dokumenata za koje Slovenija ocjenjuje da prejudiciraju granicu što prije razriješiti.

Glede graničnoga pitanja Žbogar je ocijenio da bi uravnotežena i bilateralno prihvatljiva rješenja zadovoljila obje strane te da bi kao kompromisni prijedlog bila odličan signal i za Europsku uniju i za javnost u objema državama.

Zaključak ministri su također izjavili kako su se usuglasili oko uspostave redovitog oblika komunikacije između ministara i ministarstava vanjskih poslova dvojica su se ministara dogovorila da će se ubrzo opet sastati i tako pridonijeti uspostavi međusobnog poštovanja i povjerenja te omogućiti daljnji dijalog u traženju usklađenih rješenja za sva otvorena pitanja.

I dok mogu razumjeti da dva ministarstva imaju različite poglede na isti sastanak, pogledajte primjer u kojem jedna te ista agencija, u ovom slučaju HINA, uspije objaviti dvije potpuno različite vijesti o jednom te istom događaju. Citirane je vijesti HINA objavila s razmakom od 28 minuta. Prva vijest govori o telefonskom razgovoru Sanadera i Janše u kojem su njih dvojica dogovorili da zajedničko povjerenstvo intenzivira rad a druga o telefonskom razgovoru Janše i Sanadera u kojem Janša prosvjeduje zbog prodaje zemljišta uz Dragonju. Ponovit ću: riječ je o istom telefonskom razgovoru i istoj agenciji! Ovdje nema smisla prikazivati vijesti usporedo u tablici, jer je apsolutno sve osim imena sugovornika različito.

Sanader i Janša telefonom dogovorili da povjerenstva intenziviraju rad
ZAGREB, 5. ožujka 2008. (Hina) – Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Ivo Sanader i Janez Janša u utorak su u telefonskom razgovoru dogovorili da oba zajednička povjerenstva, ustanovljena u Hrvatskoj i Sloveniji nakon sastanka u Bledu u kolovozu prošle godine, intenziviraju rad i da se prvi zajednički sastanak održi što prije, priopćeno je iz hrvatske Vlade.
“Jutros su telefonom razgovarali hrvatski i slovenski premijeri Ivo Sanader i Janez Janša. Razmotrili su stanje bilateralnih odnosa i nastavak provedbe Bledskih dogovora. Dogovoreno je da oba zajednička Povjerenstva, koja su ustanovljena u Hrvatskoj i Sloveniji nakon sastanka u Bledu, intenziviraju rad te da se prvi zajednički sastanak održi što prije. Premijeri drže kako treba izbjegavati sve aktivnosti koje bi mogle ometati rad Povjerenstava”, stoji u kratkom priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.
Na sastanku održanom 26. kolovoza prošle godine u Bledu Janša i Sanader dogovorili su kako će granične sporove između Hrvatske i Slovenije rješavati Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), pri čemu će odluka Suda biti obvezujuća i za Hrvatsku i za Sloveniju, dok će se ostala otvorena pitanja rješavati bilateralno, pri čemu će se nastaviti dijalog na ministarskoj razini.
Tada je usuglašeno kako će okvir za arbitražu pripremiti dva međudržavna povjerenstva, a prije upućivanja sudu potvrdit će ga parlamenti dviju zemalja. Dogovoreno je da će se obnoviti rad mješovite diplomatske komisije koja je devedesetih godina već radila i identificirala neusklađene granične točke na kopnu, te će se sastaviti popis spornih kopnenih točaka, a budući da ne postoji suglasnost između dviju država ni oko granice na moru, ta bi se pitanja onda iznijela pred ICJ.
Druga mješovita komisija, sukladno dogovoru, donijela bi pravni okvir o čemu će ICJ raspravljati i donijeti odluku koja bi nakon toga bila obveza za obje strane.
Slovenski premijer Janša nakon sastanka je izrazio očekivanje da bi dva mješovita međudržavna povjerenstva pravni okvir za predaju pitanja granice sudu mogla napraviti do kraja prošle godine, što se, međutim, nije ostvarilo. (Hina) xdam ydv

Janša prosvjedovao kod Sanadera zbog prodaje zemljišta uz Dragonju
LJUBLJANA,5. ožujka 2008.(Hina) – Prodaja poljoprivrednih parcela na za Sloveniju “spornom” području južno od rijeke Dragonje u suprotnosti je s Brijunskim sporazumom o izbjegavanju graničnih incidenata koji su dvije vlade potpisale 2005. godine, iznio je u srijedu na konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša dodajući da je zbog toga prosvjedovao kod hrvatskog premijera Ive Sanadera.
Na konferenciji za tisak, na kojoj je govorio o aktualnim temama, Janša je rekao da je o tom pitanju u srijedu telefonom razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te mu izrazio prosvjed zbog takvog postupka.
“Radi se o povredi vlasničkih prava nad parcelama na lijevoj obali Dragonje. To je ozbiljna stvar i time se krši Brijunska izjava o izbjegavanju incidenata iz 2005., te naš dogovor s Bleda iz prošle godine”, rekao je Janša na konferenciji za novinare.
Prema Janšinim riječima, premijer Sanader u razgovoru mu je rekao da je prodaju zemljišta izvršila općina Buje, dok je slovenski premijer upozorio da je u akciju bilo uključeno i hrvatsko ministarstvo poljoprivrede.
Grad Buje u studenome 2006. odlučio je ponuditi na prodaju odnosno u zakup nekoliko parcela južno od Dragonje, koje su bile uknjižene u vlasništvo Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva dalo je svoju suglasnost u lipnju 2007. za prodaju i za zakup te zemlje, a nakon toga Buje su 2007. potpisale ugovore o prodaji odnosno zakupu tih parcela s nekoliko privatnih osoba s područja Buja.
Janša je rekao da je na hrvatskog premijera apelirao pozivom da hrvatska strana poštuje Brijunski dogovor o izbjegavanju incidenata, te pozvao da se što prije, prema njihovu dogovoru iz Bleda prošle godine, sastane mješovita komisija za identificiranje spornih graničnih točaka.
U suprotnom slučaju slovenska vlada mogla bi odustati od lanjskog načelnog dogovora dvaju premijera prema kojemu bi se rješavanje spornih graničnih pitanja prepustilo “trećoj strani”, odnosno presudi neke međunarodne ustanove ili suda.
Na pitanje što će njegova vlada konkretno napraviti u vezi sa zemljištima na lijevoj obali Dragonje i znači li sadašnje stanje da se Slovenija njih odriče, Janša je rekao da je riječ o parcelama koje su u vlasništvu slovenskog državnog fonda za poljoprivredna zemljišta i šume, a koje su dane u najam.
“To zemljište je slovensko, a raspolaganje s njim od strane neovlaštenih subjekata ništavno je i nema pravnih posljedica”, rekao je Janša. Prema njegovim riječima, u vezi sa spornim zemljištem u praksi za sada ništa nije promijenilo, jer zemljištem i dalje raspolaže osoba kojoj je zemljište dano u najam.
“Ako bi se sadašnje stanje nasilno promijenilo, vlasnik će zaštititi svoje vlasništvo”, rekao je Janša, odgovarajući na novinarsko pitanje o prodaji spornih zemljišta uz rijeku Dragonju od strane općine Buje.
Upitan da li je o hrvatskom potezu u vezi sa spomenutim zemljištima obavijestio Europsku komisiju, Janša je rekao da nije i da će njegova vlada stvar urediti sama.
“To je parcela u slovenskom vlasništvu i to ćemo rješavati sami, to nije stvar Europske komisije”, izjavio je Janša na konferenciji za novinare na kojoj je uz odnose s Hrvatskom komentirao i druga pitanja s područja unutarnje i vanjske politike. (Hina) xfl ybr

Ako netko pronađe vijest neke treće agencije o ovom događaju neka mi javi.

Oznake:
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3