Krešimir Macan: Favorita u Splitu nema!

Komunikacijski stručnjak, koji je dobro upućen u politiku Splita, za DalmacijaNews komentirao je izbornu utakmicu koja će se održati u svibnju.
Do festivala demokracije ostala su tri mjeseca, a politička scena Splita zahuktala se do tolike mjere da svaki novi dan donosi novu strepnju i strah kako se u izborni ring ne bi uključio još kakav estradnjak, aktivist, bagerist ili poduzetnik.
Splićani će na predstojećim izborima imati raznolik izbor kandidata za prvog čovjeka grada, a nagađa se da bi brojka onih koji će iskušati političku sreću mogla nadvisiti rekord iz 2013. kada je glasački listić imao čak 11 brojeva s imenima.
Vice Mihanović, Željko Kerum, Zdeslav Benzon, Ivica Puljak, Branka Ramljak i Bojan Ivošević pečatirali su ulaznicu utrke za splitskog poteštata, a komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji je dobro upućen u politiku Splita, za DalmacijaNews komentirao je izbornu utakmicu koja će se održati u svibnju.

 

D.N.: Ide li velikim strankama na ruku situacija u kojoj će, po svemu sudeći, broj kandidata za gradonačelnika Splita biti dvoznamenkast?

K.M.: Kad je puno kandidata to pokazuje da su velike stranke zakazale i da nemaju jakog kandidata. Dio javnosti osjeća da treba ponuditi nešto novo. Za prolazak u drugi krug trebat će dosta manji postotak nego inače, ispod 20 posto. Netko će se provući kroz iglene uši, favorita u toj utrci onda nema. Dobro odrađena kampanja će biti ključ svega. Kampanja onog kandidata o kojoj će se pričati će u Splitu napraviti dobar rezultat.

D.N.: Dakle, svi oni koji su ranije krenuli s kampanjom imaju više potencijala?

K.M.: Takav potencijal imaju Željko Kerum, Branka Ramljak i Ivica Puljak. Oni su zanimljivi. HDZ i SDP su tek sad imenovali kandidate, ta kampanja definitivno kasni. Već se trebalo raditi.

D.N.: Najviše se u zadnje vrijeme govorilo o aferi ‘Pršut’. Koliko će ona pomoći ili odnemoći Željku Kerumu?

K.M.: Biračkom tijelu Željka Keruma ništa ne smeta. On ne cilja ni ljevicu ni centar, on ide na glasove dijela Splita koji mu godinama daje podršku. Mišljenja sam da bi mu ti glasovi mogli čak biti dovoljni za drugi krug. Masa glasova je među ljudima sa srednjom školom i onima s manjim primanjima.

On je otišao desno i tamo ima dovoljno birača da drži svoj rejting pa se njegovo biračko tijelo ‘tuče’ s onim Vice Mihanovića.

HDZ kao stranka uvjerljivo dobro stoji na izborima, ali dio njihovih birača će gotovo pa sigurno glasovati za Keruma već u prvom krugu, ako ne odrade kampanju.

D.N.: Tko će onda profitirati?

K.M.: Svi oni s ljevice. Branka Ramljak i Ivica Puljak mogu profitirati jer SDP kasni u odabiru kandidata. Vidimo da je Ramljak već krenula s kampanjom pozivajući kvalitetne ljude da joj se pridruže putem velikih plakata. Zanimljiv eksperiment  – vidjet ćemo hoće li upaliti u Splitu.

D.N.: Imamo li nekoga tko bi mogao uhvatiti glasove i s lijeva i s desna?

K.M.: Zbog svog profila je tako Andro Krstulović Opara dobio izbore. Mogao je ‘hvatati’ glasače i desno i lijevo. Pitanje je tko će sada imati tu snagu. Rijetko kada imamo takve profile, ali taj tko to uspije će postati novi gradonačelnik.

D.N.: Siniša Vuco je, čini se, jedan od kandidata. Kakva je to poruka Kreše Beljaka?

K.M.: Mogu samo reći da je to kraj HSS-a i onoga što je ime te stranke predstavljalo.

D.N.: Iako to nije službeno potvrdio, politika je, barem nakratko, zainteresirala i Tomislava Mamića?

K.M.: Split kad ima alternativu, on je podrži. Imali su Listu Velog mista, pa listu Keruma. Bit će zanimljivo vidjeti koga će građani prepoznati ovoga puta kao alternativu.

D.N.: Tko je onda u Splitu trenutno ta alternativa?

K.M.: Na ovim će izborima pobijediti kandidat koji je veća ‘baza’. Kerum je veća ‘baza’ od Mihanovića, ali on ima cijeli HDZ iza sebe. Ipak, ako Kerum bude zabavljao narod, on će mu dati i podršku. Svoje birače on nije iznevjerio, iza njega je ostalo dosta toga napravljeno, ali i podijeljene božićnice, uskrsnice i drugo za umirovljenike kod kojih je zato zapamćen.

Branka Ramljak i Ivica Puljak imaju u ovoj utrci podjednake šanse, presudit će kampanja jer ih Split ne poznaje koliko oni misle.

Jedino sigurno je da će ovo biti stvarno zanimljivi izbori u Splitu.

Članak je originalno objavljen 15. veljače 2021. u DalmacijaNews

Oznake: , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3