Krešimir Macan: Hrvatska traži zvijezdu, pardon lidera

Za travanjski broj madeIN časopisa, naš Krešimir Macan dobio je zanimljiv zadatak –  napisati dvije kartice teksta o Kosor vs. Milanović vs. Rohatinski, odnosno tko će biti novi hrvatski lider. Njegov savjet političarima do izbora zapravo je vrlo jednostavan – pokažite da znate što radite i ne zaboravite to ispričati. U nastavku prenosimo cijeli komentar:

Kosor? Ne! Milanović? Ne. Rohatinski? Da!!!

Zvijezdu vodilju da, novog Sanadera ne. Zašto uz Jadranku i Zorana birači traže novo lice? Mogu li Hrvati bez jakog vođe, bez jape ili japice?

Krizna vremena zahtijevaju nekoga tko će narodu ponuditi samo „krv, znoj i suze“ jer zna što mu je činiti da bi narod poput Mojsija iz ropstva u Egipta doveo u obećanu zemlju. Problem nas Hrvata je što već jesmo u obećanoj zemlji, ali to ne znamo cijeniti. A iskušenja ne nedostaje…

Živimo puno bolje od prosjeka u odnosu na rad koji za to ulažemo i zato se spremno od izbora do izbora damo kupiti još jednim produljenjem tog lažnog privida blagostanja. Srećom, po nas, kriza nas nije mogla zaobići, pa sada razmišljamo kako dalje jer novca za daljnje kupovanje mira nema. Nažalost, najvećim dijelom još razmišljamo, ne radimo na tome previše, nadajući se po ne znam koji put u povijesti da će se pojaviti netko sa strane i riješiti nam sve probleme.

Tu leži i odgovor na pitanje kako to da se guverner Žejko Rohatinski nameće većini građana kao čovjek spasa uz živuće predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i vođu oporbe Zorana Milanovića. Jasno je i zašto – građani misle da vlada ne radi dovoljno u njihovu korist, a da oporba stoji i gleda kada će joj vlast pasti u ruke. I kada govorimo o dojmu nisu daleko od istine – narodna mudrost je nepogrešiva.

Vladin program stabilizacijskih mjera je bila dobro zamišljena lista želja za čiju je provedbu građanima trebalo reći ekipa ovako više ne ide. I to danom njihova donošenja, dakle negdje u isto vrijeme prošle godine. I biti spreman suočiti se s općim bijesom javnosti, ali i nekih centara moći koji bi se recimo iznervirali kada bi ih se npr. prozvalo jednim od glavnih generatora nelikvidnosti. Iako to ionako svi znaju. Ali same mjere treba prodati, kako samima sebi, tako i široj javnosti. I tu je korak koji tako drastično nedostaje sadašnjoj vladi (kao što je svojevremeno nedostajalo i onoj Račanovoj) – priča. Nema priče, nema komunikacije s građanima jer komunikacija podrazumijeva i slušanje. Jer neće građani sami od sebe pristati na žrtvu ili promjenu dok ih se u to same ne uvjeri. I kad je vlada u pitanju i predsjednica Kosor, stalno se vraćamo na tu jednu te istu točku, bez koje nema pravog iskoraka. Pitanje je ima li za to više uopće vremena?

Srećom po Kosor, na drugoj strani ima šefa oporbe Zorana Milanovića koji ako išta više ne voli u svojem poslu, tada je to potreba da se komunicira i sluša. Građane ponajviše. Jer čovjek je školovan, imao super karijeru, što njemu mali čovjek ima za reći. Pa onda jedan dan traži izbore odmah, a drugi dan prihvaća primirje koje je predložio netko drugi? Stanimo malo na loptu – narod se pita gori li kuća ili ne? Po onome što mi vidimo gori. Ako je tako svi bi zajedno trebali gasiti vatru, da bi potom lakše krenuli nekamo naprijed. Ili pak ne? Neka sve izgori, bitno je da postanem kapetan Titanica, pa makar potonuo zajedno s njime za par sati?

Koliko su različiti, toliko su slični. Predsjednica i šef, odlični govornici, umilna glasa. I onda ih na nekoj krivini pretekne čovjek s govornom manom, samo zato što ne priča puno, već o njemu govore njegovi potezi. Bez obzira što su izravno najviše pomogli bankama, a ne toliko malom čovjeku u sadašnjoj ponudi potencijalnih lider stvara dojam čovjeka koji zna što radi. A građani u ovom trenutku misle da takav ili takva trebaju Hrvatskoj kako bi konačno vidjela svjetlo na kraju tunela. Vrlo jasna poruka političarima što moraju raditi do izbora – pokažite da znate što radite i ne zaboravite to ispričati.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3