Krešimir Macan: Kosor je dobila u ruke auto bez kočnica i volana

Krešimir Macan – PR stručnjak – UVJEREN U SANADEROV POVRATAK, ALI DAJE ŠANSU OPORBI – Slobodna Dalmacija 03.07.2009

Krešimir Macan
Macan: Sanader je dao Judin poljubac Andriji Hebrangu, kojega će izdati već u rujnu / Joško Ponoš / CROPIX
Sanader je bio svjestan da vozi auto koji ide 100 na sat, a nema kočnica ni volana, pa ga je dao Jadranki i rekao: ti vozi
Piše Marina Karlović-Sabolić

Ivo Sanader otišao je da bi se vratio, tvrdi jedan od najpoznatijih hrvatskih spin doktora Krešimir Macan. PR savjetnik bivšeg premijera Ivice Račana i marketinški strateg Kerumove gradonačelničke kampanje tvrdi kako samo naivci mogu vjerovati da Sanader u naponu snage samo tako napušta poziciju najmoćnijeg čovjeka u zemlji.

− Svaki je političar tašt, a ako u hrvatskoj politici postoji netko s velikim egom, onda je to Sanader. On je tip čovjeka koji ne odlazi tek tako, i zato je ova odluka dobro promišljen potez. Sanader je bio svjestan da vozi autom koji ide 100 na sat, koji nema ni kočnica ni volana, a koji prilazi oštrom zavoju. Ovo je trenutak kad on pritišće dugme za katapultiranje – analizira Macan.

Paralelno s ostavkom, Sanader zove Jadranku Kosor i kaže joj: ti vozi, ovdje su ti zračni jastuci i pojas, i uvjerava je da ima šanse preživjeti. Andriji Hebrangu daje Judin poljubac, jer zna da će ga izdati već u rujnu, dva mjeseca prije predsjedničke kampanje, kad će predsjednički kandidat HDZ-a, u zemlji koja više neće moći isplaćivati plaće ni mirovine, postati najomraženija osoba u zemlji.

Tvrda struja HDZ-a je, procjenjuje Macan, možda izvršila pritisak, no Sanader je to jedva dočekao da im kaže “dečki, vozite”, kao što je to činio Pašalić koncem devedesetih. Već u jesen sve će ankete pokazati da Hebrang nema nikakve šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima, a Jadranka Kosor postat će dežurni krivac za sve.

I tada se pojavljuje efekt “dok je bilo Ive, bile su i plaće” i kreće navijanje “Ivo, vrati se”. Kako ni Jurčić ni Josipović nisu kandidati koji impresioniraju državu, dolazi odmoreni, ušminkani i preplanuli Sanader s pokojim kilogramom manjka i poručuje “evo, ja sam tu, ako me baš budete molili, ja ću se kandidirati za predsjednika” − scenarij je na koji tipuje Macan.

Zemlja u krizi treba lidera, neku vrstu Mojsija, da je izvede iz krize.

− Sanader je uvjeren da je on taj, samo što biblijska analogija u HDZ-u pada na sedmoj Božjoj zapovijedi: ne ukradi – kaže Macan.

No, Sanaderu nije sve teklo po planu. Umjesto da ga percipira kao pobjednika koji odlazi na vrhuncu moći, javnost da je uokvirila u priču o kapetanu koji bježi s broda koji tone. Zato su mjeseci koji su pred nama idealna prilika i za Zorana Milanovića da se nametne kao lider, ali i za nekog snažnog nestranačkoga kandidata profila Nadana Vidoševića – zaključuje Macan.

E sada ako vam sve gore napisano izgleda fantastično – pogledajte “Predsjedničke laži” i promijenit ćete način razmišljanja.

A da moje procjene stoje govore i prve nervoze kod Sanadera, koji ne može razumjeti zašto mu ne aplaudiraju zato što je dao ostavku.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3