Krešimir Macan: Milanović je spreman raspustiti SDP Zagreb ako to bude potrebno

Situacija u SDP-u je, zbog nadolazećih unutarstranačkih izbora, vrlo napeta. Posebno to dolazi do izražaja u Zagrebu gdje su tri kandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a, kažu, najjače organizacije te stranke u zemlji. Naš Krešimir Macan dao je osvrt na situaciju u zagrebačkom SDP-u, koja u posljednje vrijeme okupira medijski prostor.

Davor Bernardić, Mirando Mrsić ili Gordan Maras?

Tko će pobijediti i tako postati novi-stari predsjednik saznat ćemo za dva tjedna. Do tada nas, ako je suditi po dosadašnjem dijelu kampanje, čekaju vrlo zanimljivi verbalni okršaji trojice kandidata. Osim međusobnih kritika trojice kandidata, sitnih provokacija ali i težih optužbi, u cijelu kampanju za predsjednika zagrebačkog SDP-a uključili su se i ministri.

Tako je, primjerice, ministar financija Slavko Linić stao na stranu Miranda Mrsića, svog kolege iz Vlade, dok je ministar Rajko Ostojić podrška aktualnom predsjedniku SDP-a Zagreb Davoru Bernardiću. Treći kandidat za predsjednika, Gordan Maras, sve je to iskoristio za kritike pa je tako jučer poručio da se ne zna tko je kandidat za predsjednika SDP-a Zagreb – Mrsić ili Linić.

Da je sistuacija na neki način izmaknula kontroli dalo se naslutiti zbog reakcije predsjednika stranke i Vlade Zorana Milanovića koji je jučer stranačkim kolegama poručio da kampanja za predsjednika SDP-a Zagreb ne smije biti kritika Vladi.

Može li unutarstranačka kampanja u SDP-u opteretiti odnose u Vladi, tko bi bio najbolji predsjednik zagrebačkog SDP-a i tko od trojice kandidata za predsjednika ima najbolje liderske sposobnosti, u kratkom razgovoru upitali smo stručnjaka za PR i politički marketing Krešimira Macana.

Može li naelektrizirana atmosfera u SDP-u, a posebno se to odnosi na zagrebačku organizaciju, utjecati na rad Vlade?

Posljedice po rad Vlade se već osjećaju – imamo odjednom sukob Linić – Maras samo zato što se Maras našao pod povećalom zbog izbora u Zagrebu. Vjerojatno će još biti takvih situacija, jer neki kandidati pokazuju previše nervoze pod pritiskom izbora – što upućuje i na njihove vlastite procjene koliko šansi imaju za uspjeh na stranačkim izborima u Zagrebu. Čim se u cijelu priču morao uključiti premijer stvari su pomalo izbjegle kontroli i prešle neke uobičajene okvire – njegov prigovor je išao i Marasa i Bernardića.

Bernardić, Mrsić ili Maras. Kome u ovom trenutku dajete najveće šanse za pobjedu u utrci za predsjednika SDP-a grada Zagreba?

Vjerujem da Bernardić još ima jednu određenu prednost u biračkom tijelu jer imamo tri kandidata, pa članstvo nije bipolarizirano. Slijedi ga Mrsić, pa bi tako mogli odlučivati Marasovi glasovi – čini mi se da je izgledno da ćemo imati drugi krug.

Tko bi od njih trojice bio najbolji gradonačelnik Zagreba – tko ima liderske predispozicije da to postane?

Uz ambiciju morate imati i određeno iskustvo i kredibilitet – ako po tome gledamo tada je Mirando Mrsić najjači kandidat za budućeg gradonačelnika. Ali o tome će odlučiti članstvo SDP-a. U unutarstanačkim izborima vladaju neka druga pravila. Hoće li poslušati zov Iblerova trga ili krenuti u otvorenu pobunu. U ovom drugom slučaju ne bih isključio mogućnost raspuštanja zagrebačkog SDP-a – činio je to Milanović i drugdje. Pula, Međimurje, Dubrovnik, zašto bi Zagreb bio iznimka?

Što mislite, jesu li ovi verbalni sukobi početak nečeg većeg unutar SDP-a? Pitam vas to jer je u jučerašnjem razgovoru za PolitikaPlus politički analitičar Žarko Puhovski kazao da bi u SDP-u moglo doći do kritične mase protiv Milanovića.

Milanović je dosad uspješno ubio bilo kakvu internu oporbu u stranci i u sadašnjoj situaciji vjerujem da postoji dovoljno tihih nezadovoljnika, koji će se, ovisno o razvoju situacije, javiti. Gledajući dosadašnje postupke Milanovića, nije spreman tolerirati iznošenje bitno drugačijih stavova od njegovih bilo unutar stranke, a najmanje javno, po čemu se praktično izjednačio s HDZ-om u ograničavanju stranačke demokracije. Zato i članstvo šuti. Zato je Aleksandra Kolarić pred izbacivanjem iz SDP-a. Glavna razlika je da Milanović kaže: “Izaberite bilo kojeg kandidata, ali pod uvjetom da je meni po volji”. I zasad još ima poziciju u kojoj se može tako postavljati, jer nema dovoljno jake alternative politici ove Vlade – pitanje dokad.

Izvor: politikaplus.com, 06.10.2013.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3