Krešimir Macan: Predsjednička kampanja bit će nabrijana do zadnjeg trenutka

Naš Krešimir Macan u intervjuu za mjesečnik ''30 dana'' prokomentirao je aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj s aspekta odnosa s javnošću osvrnuvši se na uhićenje Milana Bandića, predizbornu kampanju i fenomen sve učestalijih referenduma.

kgkj

– Milan Bandić iznimno je popularan političar i uspješan gradonačelnik – ako pitate građane – i zato prema nekim anketama potpora građana od 50 do 70 posto nije začuđujuća, komentira Macan.

Krešo je također dao viđenje aktualnosti vezanih uz predizbornu kampanju za Pantovčak.

– Kampanja će biti jako zanimljiva i oštra – rekao bih nabrijana do zadnjeg trenutka, tako da ćemo možda prvi put svjedočiti pravoj izbornoj kampanji u Hrvatskoj. Razlog tome su promjena pravila televizijskog pokrivanja izbora i barem tri velika sučeljavanja kandidata u prvom krugu. Još se danas sjećamo sučeljavanja Mesić-Kosor na RTL-u i vjerujem da će završni dojam kod građana stvarati sušeljavanja, tvrdi Macan.

Govoreći o glavnim kandidatima, Macan je dao svoje viđenje o načinu na koji su u predizbornu kampanju ušli kandidati desne političke opcije – Kolinda Grabar Kitarović i dr. Milan Kujundžić.

– Kolinda Grabar Kitarović je propustila priliku napraviti prvi dojam, a Amerikanci vole reći da nemaš drugu priliku za to. Htjela se u prvom nastupu svidjeti svima i na kraju je ostalo upitno kome se svidjela. No, ona ima vrlo stabilno biračko tijelo i štogod radila utvrdit će svoje birače, ali joj ostaje izazov može li doći do onih koji nisu njezini.

– Izbore nikada ne dobiva isključivo negativna kampanja, a naročito ne ako ste je sami, osobno vodili. Birači hoće rješenja iz ekonomskog košmara i dosta im je međusobnog optuživanja tko nešto nije napravio. Upravo se tu ”krije” tajna popularnosti Milana Bandića. Dakle, g. Kujundžić osim kritike mora ponuditi i konkretna rješenja. Dr. Milan Kujundžić može uzeti dio desnih glasova u prvom krugu i prvi televizijski nastupi su bili dobri i energični, no već sljedeći potezi su se malo razvodnili, zaključuje Krešimir Macan.

S druge strane, najistaknutiji kandidat lijeve političke opcije, prema mišljenju Krešimira Macana, dosta dobro se snalazi u predizbornoj kampanju, unatoč maloj nespretnosti s ”plavim kovertama”

Ivo Josipović za sada se vrlo dobro snalazi s izazovom privlačenja birača koji nisu njegovo stabilno biračko tijelo, privlačeći tako do 15 posto glasova desne koalicije. Također, on je za sada jedini predsjednički kandidat koji je ponudio konkretna rješenja – poput prijedloga ustavnih promjena. Ipak, izjava o ”plavim kovertama”, unatoč kasnijoj isprici, nije mu bila potrebna, smatra Macan.

– Kao što sam ranije rekao, ako se sami upustite u negativnu kampanju, birači okreću glavu od vas i obraćaju se nekome drugome tko to ne radi. Odlični su vam primjeri parlamentarnih izbora u Srbiji 2012. godine gdje je na svađi Nikolić-Tadić profitirao Dačić. Isto tako, u Hrvatskoj je na svađi SDP-HDZ najviše profitirao OraH Mirele Holy, tvrdi Macan.

Krešimir Macan vidi aktualnog predsjednika Ivu Josipovića kao najvećeg favorita, ali ostavlja otvoreno pitanje mogu li se izbori riješiti već u prvom izbornom krugu.

– U ovom trenutku Josipović ima jasnu prednost od 15 postotaka pred Grabar Kitarović i taj se trend stabilizirao, prema istraživanju CROBarometra za listopad. Izgledno je da u drugi krug, ako do njega dođe, ulaze Josipović i Grabar Kitarović. Što se tiče Željke Markić, ona je svoj vrhunac doživjela na referendumu o definiciji braka i čini mi se da teško može ponoviti tu mobilizaciju bez podrške HDZ-a koju više nema, komentirao je Macan.

Osim uhićenja Milana Bandića i predizborne predsjedničke kampanje, Krešimir Macan se osvrnuo i na fenomen sve učestalijih referenduma koji se pojavljuju u zadnje vrijeme.

– Ako birači imaju dojam da izabrani političari ne rade svoj posao, tada je referendum logičan odgovor. Uspjeh o braku, ponukao je i druge da se angažiraju jer sada vide da se i tako može utjecati na politiku. Osobno podržavam takav oblik izjašnjavanja, no potrebno ga je do kraja zakonski urediti. Govoreći o referendumu po pitanju preferencijalnih glasova, smatram kako bi to prvenstveno demokratiziralo stranke jer više kandidati ne bi ovisili o ”milosti” predsjednika stranke, već i o glasovima birača koji ih mogu podržati, zaključuje Krešimir Macan.

Pročitajte i ostatak intervjua:

 

 

Oznake: , , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3