Macan: Znači li to da će Milanovićeva savjetnica imati monopol u odlučivanju tko može sklopiti ugovor s državnom?

Šok i nevjerica zavladali su jučer u PR krugovima nakon što je Vlada donijela odluku o zabrani angažiranja PR agencija u javnim službama. Iz razgovora s PR-ovcima dalo se iščitati kako smatraju da je ta odluka svojevrstan obračun premijera Zorana Milanovića sa strukom nakon što su mediji i strukovne udruge njegovu savjetnicu Zinku Bardić prozvali za sukob interesa jer za njega radi besplatno, dok u PR agenciji Madison prima plaću.

Vlada je, naime, neočekivano odlučila kako tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima te svima kojima je država osnivač ili vlasnik nije dopušteno angažirati vanjske suradnike za PR. “Dodatnog plaćanja javnim novcem PR usluga nema i točka. Iznimno za velike projekte, ali o tome će znati cijela javnost. Sve drugo stvar je privatnih odnosa, povjerenja ili stranačkih financija”, poručio je Milanović, objasnivši kako država ne bi trebala dodatno plaćati vanjske suradnike kada ima svoje ljude. Na odluku Vlade promptno je reagirala Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) tražeći njezino ukidanje, jer je, kažu, nezakonita i neodrživa. “Ova odluka diskriminira cijelu jednu profesiju i potiče sivo tržište, a može se klasificirati i kao pokušaj ugrožavanja slobode tržišnog natjecanja”, poručuju iz HUKA-e dovodeći u pitanje ustavnost Vladine odluke. S time se slažu i u Hrvatskoj udruzi za odnose s javnošću (HUOJ), koja je “šokirana i zgrožena tom odlukom”.

Komunikacijskoga stručnjaka Krešimira Macana iz agencije Manjgura pak zanima tko i kako će odlučivati o iznimkama o kojima govori Milanović. “Znači li to da će Milanovićeva savjetnica imati monopol u odlučivanju tko može sklopiti ugovor s državnom?”, pita se Macan. “Kad bismo slijedili tu logiku, Vlada ne bi trebala angažirati ni odvjetnike, jer ima svoje pravne službe”, rezigniran je Macan, a sličnog je stava i vlasnica IM&C agencije Ankica Mamić, koja je nedavno potpisala ugovor o kriznom komuniciranju s Ministarstvom gospodarstva. “Šokirana sam. Nezamislivo mi je da se u 21. stoljeću zabranjuje rad s poduzetnicima koji legalno posluju, zapošljavaju ljude i plaćaju porez. Takva odluka vrlo je loša poruka privatnom sektoru”, poručuje Mamić. “Zgroženi smo ovakvom odlukom, koja je suprotna zakonu, Ustavu i europskoj praksi”, priopćili su pak iz Premise. Zbog Vladine odluke užarili su se i Facebook statusi PR-ovaca. “Ovi u Vladi fakat nisu normalni…ovo je totalno vraćanje u prošlost i kršenje Ustava. Niti ih zanima javnost, niti im trebaju odnosi s javnošću. A otvaraju crno tržiste kvazi PR-ovaca”, komentirao je Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti i savjetnik Millenium promocije.

Izvor: poslovni.hr, 20.07.2012

Oznake: , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3