Majicom na Vladu – Tko tu koga je* svakodnevno?

Uz zahtjevne tjedne rebalanse i još zahtjevnija svakodnevna povećanja starih i uvođenja novih poreza iliti harača, premijerka Jadranka Kosor uspjela je ipak odvojiti nekoliko trenutaka po završetku sjednice Vlade i stati u obranu dostojanstva svih njih „koji sjede u toj dvorani“. Vjerujem da je već općepoznato što se dogodilo: snimatelj vanjske kuće koja radi za RTL televiziju došao je u majci s natpisom I don’t need sex, the government fucks me every day.

Određeni dress code treba poštivati pri dolasku na Trg svetog Marka 2. Snimatelj Ivan Cvirn, bez obzira što je iz vanjske kuće, ondje je predstavljao RTL televiziju koju je, sudeći po reakcijama, ovaj “modni iskorak” nemalo iznenadio.

Nakon poslijepodnevnog sastanka reagiralo je i čelništvo RTL-a koje je odlučilo prekinuti daljnju suradnju s tvrtkom Blenda u kojoj je Cvirn zaposlen (Cvirn je direktor i vlasnik Blenda d.o.o.). Kao razlog otkaza navedeno je kršenje ugovora u kojem se Cvirn obvezao da neće narušavati ugled kompanije.

– RTL smatra kako se snimatelj čija je tvrtka za nas snimala sjednicu Vlade nije ponio profesionalno već neprimjereno uzusima u javnoj komunikaciji. Smatramo da se njegovo ponašanje ne treba dovoditi u vezu sa slobodom medija’, pročitala je Jasmina Kos, urednica i voditeljica na početku večernjih vijesti“, prenosi Jutarnji.hr.

majicaA kako se ponijela novopečena premijerka? Izgubivši živce, napravila je grešku u koracima. Ionako je na prilično lošem glasu u ovim tmurnim vremenima za državu, a sad je otkrila dozu nervoze i nesigurnosti. U svojoj prvoj reakciji ova bivša novinarka, pokazala je da ne razlikuje slobodu medija od slobode izražavanja.

Index je prenio njezinu rekaciju ovako:

“Podsjetimo, premijerka svoje zgražanje nad majicom nije uspjela stoički odšutjeti i dopustiti natpis koji je, u krajnjoj liniji, samo izraz mišljenja koje bi po Ustavu trebalo biti zagarantirano pravo.

Kazala je da neće trpjeti ovakvo vrijeđanje i ponižavanje vlade, te da neće dopustiti ovakve pojave – “Svi smo legalno izabrani, nismo došli s ceste”, kazala je premijerka koju je izabrao njezin prethodnik, dezerter Ivo Sanader.”

U obranu snimatelja je stalo i Hrvatsko novinarsko društvo odaslavši priopćenje “Nisu novinari gosti pa da dolaze poželjno obučeni” u kojem među ostalim stoji:

“Hrvatsko novinarsko društvo vrlo je neugodno iznenađeno otkazom koji je Uprava RTL Televizije dala Ivanu Cvirnu, snimatelju koji je obavljao poslove za tu televiziju, a, očito je, zbog intervencije Jadranke Kosor, predsjednice hrvatske Vlade, kojoj se, na jučerašnjoj sjednici Vlade, nije svidio natpis na Cvirnovoj majici. Stoga apeliramo na Upravu RTL-a da kolegu Cvirna vrati na posao.

Slogan na engleskom jeziku na majici koju je jučer nosio snimatelj Cvirn univerzalan je i toliko već pronošen po svijetu da je bilo najbolje za predsjednicu Kosor i za ministre da su ga naprosto prešutjeli i da se Vlada zaokupi bavljenjem istinskim a teškim, pravim problemima. Ističemo svačije pravo, tako i novinara i snimatelja Ivana Cvirna, da nosi odjeću kakvu želi.”

“Najoštrije odbacujemo insinuacije Hrvatskog novinarskog društva i dijela medija da je jučerašnja reakcija predsjednice Vlade na uvredljiv natpis na majici jednog od televizijskih snimatelja bila usmjerena prema uredništvu te da je rezultirala otkazom snimatelju jedne komercijalne televizije. Nitko iz Vlade Republike Hrvatske nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtijevao poduzimanje bilo kakvih mjera prema tom snimatelju”, navodi Vlada u priopćenju.

„RTL-ov šef Informativnog programa, poput Vlade, smatra reakciju HND-a neprimjerenom i njome je neugodno iznenađen. Ivan Lovreček, naime, misli da predsjednik HND-a Zdenko Duka takvim djelovanjem “nastavlja eroziju ugleda novinarske profesije i HND-a” i umjesto da “postavlja visoke standarde u novinarskoj profesiji”, on ih ruši porukom svim kolegama da se bilo gdje mogu ponašati kako ih je volja”.

“Svi naši novinari, snimatelji i ostali suradnici, svakodnevno obavljajući svoj posao predstavljaju RTL Televiziju. To znači da se trebaju profesionalno ponašati i biti pristojno odjeveni, bez istaknutih simbola ili poruka, te da se prema svim institucijama ovog društva trebaju ponašati sa poštovanjem – bez obzira tko je na vlasti danas, a tko će na vlasti biti sutra. I to nema nikakve veze sa pitanjem slobode medija ili izražavanja, nego profesionalnih standarda prema kojima bi svi zajedno trebali težiti”, stoji u Lovrečekovu pismu Duki. Zaključuje da RTL Televizija ostaje pri svojoj odluci i stavu o jučerašnjem događaju“, piše Index.hr.

Priča oko majice se ne stišava i dalje, štoviše! Otvorim Facebook i kad ono: Potpora Ivanu Cvirni: I DON´T NEED SEX, THE GOVERNMENT FUCKS ME EVERY DAY!; grupa podrške snimatelju rtl-a Ivanu Cvirnu; NE TREBAM SEX, VLADA ME JEBE SVAKI DAN!!!; Podrška kamermanu otpuštenom zbog ‘Ne trebam seks, vlada me jebe svaki dan’ i tako dalje.. Cvirn je kako se dalo i zaključiti postao heroj koji je nastradao (da ne upotrijebim neku drugu riječ) jer je došao u pogrešnoj majici na pogrešan dan u pogrešnu zgradu. I naravno, tako je lijepo od njega jer je dao tu majicu na aukciju a novac će ići u humanitarne svrhe. Trenutna postignuta cijena je 4.225 kuna.

Je li Cvirn narodni heroj ili tek, kako je rekao, lik koji je obukao jedinu čistu majicu koju je imao kod kuće, prosudite sami. Ako ćemo biti iskreni, on je pogriješio ovim neprimjerenim potezom, ali jednako tako, nije teško zaključiti tko je izvukao kraći kraj u ovoj priči s Markovog trga 2.

Za kraj, slika govori više od tisuću riječi, zar ne?

Meni ne treba sex_Manjgura

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3