Mala škola Jadranke Kosor: kako i zašto pisati contact report

Je li bila ili nije? Jesu li znali svi ili samo neki? Tko je dogovorio, a tko naredio?

Sva ova pitanja predmet su našeg zanimanja već barem tjedan dana. Odnose se naravno na dogovore oko prodaja djela dionica INA-e u državnom vlasništvu mađarskom MOL-u. Ono što muči tajne službe, pravnike, političke analitičare i istraživačke novinare su pitanja do kojih bi trebalo vrlo jednostavno doći.

Kako je moguće da se ne zna je li Jadranka Kosor bila na tako važnom sastanku ili više njih? Zbog čega treba pitati one koji su na njima bili sjećaju li se Jadranke s tog i tog sastanka!? Pa za takve slučajeve postoji vrlo jednostavan i u poslovnom svijetu neophodan alat: contact report ili izvještaj sa sastanka.

Kako bi se znalo što je čija zadaća, s kojim ciljevi se nešto radi, za kakvu naknadu se posao dogovorio i pod kojim uvjetima, potrebno je odmah nakon svakog sastanka napisati contact report. PR-ovci to dobro znaju, ionako skoro uvijek njih dopadne pisanje contact reporta. Radi se o dijelu posla koji nitko ne voli u PR agencijama, ali kao što vidite pokaže se jako korisnim kada se nešto pokaže spornim u bilo kojem trenutku. A i idealan je podsjetnik na dogovoreno.

Ono što je ključno u slučaju Jadranke Kosor i sastančenja s predstavnicima MOL-a je rubrika u koju se upisuje tko je na sastanku uopće sudjelovao. Da je kojim slučajem netko od predstavnika Vlade ili netko u njihovom izaslanstvu napravio takav izvještaj nakon sastanka, ne bi uopće bilo dvojbe o tome je li Premijerka, tada desna ruka Ive Sanadera, bila na sastanku ili ne. Contact report bi pomogao i Ivanu Šukeru! Da je i kojim slučajem bio odsutan duhom na sastanku o prodaji vlasničkog udjela hrvatske naftne multinacionalke, donedavnog ponosa hrvatske proizvodnje i industrije, iz contact reporta bi saznao koje su glavne odluke s tog sastanka donesene i za što bi trebao ili ne dići ruku na idućem zasjedanju Vlade.

Usputan savjet: pitati predstavnike MOL-a, oni su vjerojatno izradili contact report, jer je njima sastanak, pretpostavljamo, bio važan.

Za predstavnike hrvatske Vlade, ali i sve one koji redovito sastanče, a onda ne znaju s kim i što su dogovorili, donosimo pojednostavljeni oblik contact reporta (P.S. sasvim je dovoljan za sastanke poput Vlada RH/MOL i sl.)

Crvenim je označeno polje na kojeg treba posebno paziti dolazi li Jadranka Kosor na sastanak, a zelenim u slučaju da sastanku prisustvuje Ivan Šuker:

Predložak za contact report

 

Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3