Mala škola Jadranke Kosor: kako odgovoriti na novinarsko pitanje

Obnašate li neku značajnu dužnost, a posebice ukoliko su se u medijima pojavile vijesti ili spekulacije koje i vas uključuju, budite sigurni da će vas novinari prvom prilikom zaskočiti s pitanjima upravo o toj temi.

Kada odgovarate na novinarsko pitanje budite kratki i jasni. Razmislite kako ćete formulirati svoju poruku da bude koncizna, a opet što zanimljivija jer će vas novinar tada vrlo vjerojatno citirati. Imajte na umu da u radijskim ili televizijskim vijestima novinar za vašu poruku ima na raspolaganju tek nekoliko desetaka sekundi.

Nemojte izbjegavati odgovor, radije jednostavno odgovorite „ne mogu to komentirati“ ili ako ne znate, jednostavno recite „Ne znam“ i provjerite postoji li rok u kojem novinaru možete poslati odgovor. Gotovo sigurno niti jedan novinar neće citirati vaše „Ne znam“ ukoliko ste mu na vrijeme dostavili odgovor na postavljeno pitanje.

Pogledajmo neke vrijedne primjere.

Dan prije nego je snimljena ova izjava Premijerke, mediji su spekulirali hoće li ju USKOK pozvati da svjedoči u postupku protiv Sanadera. Umjesto da na očekivano pitanje „Hoće li se odazvati na poziv Uskoka“ ponudi kratak, jednostavan odgovor „Da, to je obveza svakog građanina RH“ i u tih 4-5 sekundi demonstrira svoju odlučnost i istakne što je razlikuje od prethodnika, ali i ostavi vremena novinarima za sljedeće pitanje u kojem može dodatno poentirati, Kosor je potrošila 19,5 sekundi da bi rekla to isto, ali na način kojim je vjerojatno poslala sasvim pogrešnu poruku:

„Ja mislim da svaki premijer na svijetu pa onda i u Hrvatskoj mora biti spreman na ono, ili bolje rečeno na sve ono na što mora biti spreman i na što je obvezan prema hrvatskim zakonima i Ustavu svaki hrvatski građanin ili građanka“

Uostalom, zar je sadržajno mogla odgovoriti bilo što drugo osim „da, to je moja obveza“?

Neki dan je Premijerka nazočila postavljanju kamena temeljca nove trafostanice u Platu, projektu koji će napokon zajamčiti stabilnost opskrbe Dubrovnika i okoline električnom energijom. Opet je dala izjavu punu ponavljanja, traženja rečeničnih konstrukcija “u hodu” i gubljenja niti. Uostalom, poslušajte i pročitajte točno što je i kako izjavila:

[audio:http://manjgura.hr/wp-content/uploads/2010/12/10.12.20.-jk-izjava-cavtat.mp3]

„Ja mogu obećati da će se ovi projekti o kojim… kojima i nazočimo danas, odnosno, čijoj realizaciji, čija realizacija otpočinje, da će se odvijati u rokovima, sasvim sigurno, evo, kao što ste čuli, ove dvije investicije vezane za trafostanice Plat i Srđ su vrijedne oko 500 milijuna kuna. Dakle, s Platom se počinje normalno danas i kao što sam najavila sljedeće godine počinje realizacija i drugog ogromnog projekta, energetskog, važnog za ovu županiju, za Dubrovnik, ali svakako važnog za cijelu Hrvatsku – to je izgradnja hidrocentrale Ombla Dakle, nešto što se dugo najavljivalo i sada konačno kreće cijeli taj proces budući da su sve pripravne radnje, koliko imam informacija do danas, obavljene i kao što znate među investicijskim projektima koje smo mi najavili kreće i Dubrovnik 2.

Prema tome, ako se sve to realizira, a hoće, onda sasvim sigurno, više problema sa strujom s cijele ove županije, odnosno ovoga kraja, odnosno Dubrovnika, zbog toga što je struja osobito važna i zbog toga što je tu turizam osobito važna gospodarska grana, neće biti. Dakle, s, ja mislim da je to početak, danas i najavila sam ne samo izgradnje ove trafostanice, nego se zapravo počinje realizirati veliki projekt investicijskih projekata koje smo predstavili i od kojih očekujemo zaista jedan veći dio da će se realizirati, ako ne u cijelosti onda u pripremnom smislu u sljedećoj godini, odnosno, tijekom sljedeće godine.“

Očito su novinari imali problema iz ove izjave dobiti nešto što ima glavu i rep i što će gledatelji u prilogu razumjeti, pa su izjavu koja je trajala ukupno 1:52 minute srezali u izjavu u 24 sekunde u kojoj nedostaju neke ključne poruke koje je predsjednica Vlade zasigurno željela poslati. Uostalom pogledajte što su novinari uspjeli iskoristiti od ove izjave:

I za kraj ovog izdanja male škole, pazite da pri odgovaranju ne ponavljate negativni dio pitanja koje vam je uputio novinar, jer se može dogoditi da se vaš odgovor od 2 minute svede na desetak sekundi u kojima ste samo ponovili taj negativni dio pitanja. Naknadna objašnjenja da je vaš odgovor izvučen iz konteksta neće pomoći. Nixon je 17.11.1973. na pitanje novinara Assocated pressa odgovorio ponavljajući njegovo pitanje: “Ljudi imaju pravo znati je li njihov Predsjednik varalica. Pa, ja nisam varalica“, i ostao upamćen upravo po tome…

Oznake: , , , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3