Mali trikovi za odličan blog

Ako niste u potpunosti sigurni da dobro pišete, možete li ipak biti dobar bloger? Mark Schaefer u svojoj knjizi, koju je napisao sa Stanfordom Smithom, „Born to blog“ (Rođeni za blog) bavi se upravo odgovorom na ovo pitanje. Schaefer tvrdi da iako je dobro pisanje svakako bitno ipak svatko može znatno poboljšati svoje pisanje i kvalitetu svojih blogova uz pomoć par savjeta i malih trikova.

1. Pročitajte svoj tekst naglas

Schaefer predlaže da sve svoje postove pročitate naglas prije nego ih objavite, ako vam neki dijelovi ne klize prirodno s jezika najbolje je da ih promijenite ili maknete iz svog bloga.

2. Skratite tekst

Ponekad su blogovi jednostavno predugi i ljudima ih se ne da čitati do kraja. Kada pišete izbacite svaku nepotrebnu riječ ili rečenicu koje ne pomažu priči. Ako je vaš blog duži od tisuću riječi pregledajte ga ponovo i vidite može li se ista poruka poslati na jednostavniji način.

3. Pišite po principu obrnute piramide

U školi su nas učili da pišemo naše sastave po strukturi – uvod – zaplet – zaključak. Ta struktura obično ne funkcionira u blogovima jer čitatelji većinom nemaju strpljenja čekati zaključak. U blogovima je bolje početi sa zaključkom i onda ga postepeno objasniti. Schaefer smatra da je previše blogova koji dolaze do bitnih informacija tek pred kraj teksta.

4. Početak je važan

Posvetite određeno vrijeme točnom i zanimljivom naslovu. Ako vaš naslov na poziva čitatelje da klikaju na njega nikada neće pročitati ono zanimljivo i bitno što imate reći u tekstu. Potrudite se u prvoj rečenici uhvatiti pažnju čitatelja kako bi pročitao ono što imate reći.

5. Tražite drugo mišljenje

Zamolite nekog od kolega, obitelji i prijatelja da pogleda vaš blog prije nego ga objavite. Još jedan par očiju uočiti će moguće pogreške i možda istaknuti drugu perspektivu za vaš tekst i pomoći vam da bolje pišete.

6. Pišite, pa pišite ponovo…

Ponekad kada napišete tekst najbolje je ostaviti ga sa strane par dana pa ga pročitati ponovo. Nakon malog odmaka od teksta ponekad je lakše uočiti potencijalne pogreške ili načine kako ga poboljšati.  Ipak, nemojte predugo odgađati objavu svog bloga čekajući da budem savršen, ponekad je potrebno i malo hrabrost da biste pritisnuli gumb za objavu.

7. Potražite pomoć

Nemate smisla ni volje za pisanje blogova, a ipak mislite da bi vam bili od pomoći u poslu kojim se bavite? Vrijeme je da unajmite profesionalca. Nađite profesionalnog pisca koji će se brinuti o vašem blogu i voditi računa da sve funkcionira kako treba.

8. Dajte si vremena

Nitko nije postao odličan bloger u  jednom danu, tjednu ili mjesecu. Dajte si vremena kako bi stekli iskustvo i izvježbali se u pisanju. S vremenom će te postajati bolji, brži i pronaći svoj glas te najbolji način kako doprijeti do svoje publike. Početak je najteži, stoga si dajte vremena, skupite hrabrosti i s vremenom će napisati svoj najbolji blog.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3