Manjgura na 47. zagrebačkom salonu

Gliptoteka HAZU kroz protekla dva tjedna bila je poprište izložbe 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 2009.-2012.

Muzej u Medvedgradskoj ulici prikazao je najbolje arhitektonsko i urbanističko stvaralaštvo u posljednje tri godine. Među odabranim radovima svoje je mjesto pronašao i interijer naše agencije koji je projektirala arhitektica Morana Vlahović.

Izložba svoje početke vuče još iz 1965. godine kada je održana inicijalna izložba suvremenog arhitektonskog stvaralaštva, a od tada se održava svake tri godine. Praksa odabira radova sastojala se od internacionalnih komisija i stranih arhitekata koji su odabirali creme de la creme prijavljenih radova te odlučivali koji će radovi biti izloženi, odnosno koji radovi neće pronaći svoje mjesto u Salonu. Međutim, ovogodišnji Salon prekinuo je spomenutu praksu te se odlučio vratiti korijenima, odnosno što opširnijem prikazu trogodišnje stvaralaštvo.

Ove godine za selektora Salona pozvan je Dražen Juračić, uvaženi hrvatski arhitekt te sveučilišni profesor na Arhitektonskom fakultetu. Ovogodišnji kriterij bio je usmjeren krizi; društvenoj i arhitektonskoj te prilagodbi arhitekata na tu krizu.

U skladu s navedenim kriterijima pristigla su 394 arhitektonska i urbanistička rada, ali samo njih 295 je predstavljeno. Radovi su podijeljeni u tri kategorije: Realizacije, Projekti i Prijedlozi. U kategoriji Realizacije izloženo je 127 radova podijeljenih po temama na: poslovne i upravne zgrade, infrastrukturu, scenografiju i izložbe, stanovanje, turizam, muzeje i baštinu, društveni standard  i sakralne zgrade.

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3