Na novim izborima SDP bi osvojio 11 mandata više od HDZ-a, Most i Živi zid gotovo izjednačeni

Prema istraživanju Promocije plus, na eventualnim novim izborima SDP-ova koalicija osvojila bi 61 mandat, dakle nedovoljno za formiranje većine, ali pet mandata više nego što su osvojili na prošlim izborima. Koalicija okupljena oko HDZ-a gubi čak 7 mandata, iz igre ispadaju HSP Ante Starčević, HSLS i BUZ.

Untitled-2

Izvor: Manjgura

I. izborna jedinica

Ispitanici u I. izbornoj jedinici, kao i u ostalima, zazivaju nove izbore.

Protiv ponovnog izlaska na birališta je samo 21 posto ispitanika. A u prestižnoj I. izbornoj jedinici, u kojoj uglavnom snage odmjeravaju čelnici stranaka, na birališta želi više od 70 posto birača.

Uz to nestrpljivo poručuju da ih žele što prije. U opciji su još rujan i puno manje kraj godine.

SDP ovdje uvjerljivo pobjeđuje – 36 posto ispitanika bira upravo njih, a tek nešto više od 20 posto zaokružilo bi HDZ. Most ostaje treća snaga s potporom od gotovo 9 posto, ali i ovdje im se potpora doslovno prepolovila – u studenom su imali preko 18 posto. A za vratom im i dalje puše Živi zid koji i ovdje ulazi u igru.

Mandate tako osvajaju: SDP 8, HDZ 4 i Most i Živi zid po jedan mandat.

1. izborna jedinica anketa

Izvor: RTL

HNS i HSLS daleko su od praga, pa ni Vesna Pusić ni Darinko Kosor ne bi stigli do sabornice.

SDP se u I. izbornoj jedinici penje sa 6 na 8 zastupnika, ali gube jednog HNS-ovca. Baš kao što jednog više zastupnika osvaja HDZ, ali gube mandat partnera iz HSLS-a.

Most s tri pada na jednog, ali ovdje su mandat osvojili Drago Prgomet, Irena Petrijavčanin Vuksanović i Gordana Rusak koji su ionako nakon izbora napustili Most, a Živi zid i ovdje osvaja mandat.

Zanimljivo je da bi ovdje 34 posto birača Most-a ponovno zaokružilo tu opciju, mada je nejasno tko bi sada tu bio na vrhu liste. Najviše bi prešlo Živom zidu, a jednako bi prešlo SDP-u i HDZ-u.

I nakon svih 10 obrađenih izbornih jedinica 140 zastupnika prema aktualnim preferencijama ispitanika smješteno je u sabornici. Pobjednik je SDP s 59 mandata, HDZ ima 48, Most 12, a Živi zid čak 11. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka po 2 zastupnika i HSS ima jedan mandat.

Na izbornoj karti dominira SDP-ova crvena boja. Oni pobjeđuju u šest, a HDZ u četiri izborne jedinice. Treba dodati da za kompletnu sliku nedostaje samo 8 manjinaca i 3 zastupnika dijaspore.

Za kraj istraživanja aktualnu situaciju i rezultate izbora usporedit ćemo i to na način da SDP-u i HDZ-u pribrojimo mandate tadašnjih koalicijskih partnera.

Po tome SDP-ova koalicija osvojila bi 61 mandat, dakle nedovoljno za formiranje većine, ali pet mandata više nego što su osvojili na izborima. Koalicija okupljena oko HDZ-a gubi čak 7 mandata, iz igre ispadaju HSP Ante Starčević, HSLS i BUZ.

Za Most je zanimljivo da osvaja 12 umjesto 19, ali i sada formalno imaju 12-ero zastupnika u svom klubu, pa na novim izborima teoretski ne bi ništa izgubili. A najveće iznenađenje svakako je Živi zid koji bi u Saboru dobio čak 11 zastupnika.

II. izborna jedinica

II. izborna jedinica obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba.

Birališta su i dalje uvjerljivo prvo, za veliku većinu i jedino rješenje za izlazak iz ove političke zavrzlame.

Protiv ponovnog zaokruživanja na novim izbornim listama je samo 20 posto ispitanika, a više od 66 posto upravo to priželjkuje.

I to što prije, dakle prije ljetne saborske stanke. U II. izbornoj jedinici je nešto veći postatak za opciju u rujnu, a malo je onih koji bi čekali do kraja godine.

Trenutačno u II. izbornoj jedinici pobjeđuje SDP. Uz njih je 29 posto ispitanika. HDZ je na 21, a Živi zid je i ovdje preoteo poziciju treće snage. Most pada na manje od 7 posto, a u studenom su imali dvostruko više. No u toj izbornoj jedinici u igri ostaju i HSS i stranka Milana Bandića.

U mandatima, to znači da SDP ima 6, HDZ 4, Živi zid, Most, HSS i Bandićeva stranka po jedan mandat.

2. izborna jedinica anketa

Izvor: RTL

HNS, a još manje HSLS, nisu ni blizu izbornog praga, ali u II. izbornoj jedinici imamo više od 16 posto neodlučnih i svakako važnih za kasnije slaganje političkih karata.

Ima promjena. SDP umjesto 4 osvaja 6 mandata, ali gube tada koalicijski mandat HNS-a temeljem kojeg je Anka Mrak Taritaš postala zastupnica. HDZ bi ponovno osvojio 4 mandata, ali HSLS, njihovi partneri iz Domoljubne koalicije – gube mandat. S druge strane, HSS, koji je formalno izišao iz te koalicije, i saMostalno bi dobio svog predstavnika u Saboru. Baš kao što bi i do saborskih klupa ponovno stigla i Bandićeva Sandra Perković. Živi zid i ovdje dobiva zastupnika, dok Most s dva pada na jednog.

U II. izbornoj jedinici se jasno vidi da od bivših Mostovih birača najviše profitira Živi zid, ali i SDP! Samo 26 posto ponovno bi zaokružilo Most, a po 15 posto prešlo je SDP-u i Sinčićevu timu.

III. izborna jedinica

Čini se da prijevremeni izbori ne odgovaraju Mostu, ali kako njihovi birači više idu SDP-u, na birališta se ne žuri ni HDZ-u.

U III. izbornoj jedinici, na području Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, izuzetno visok udio ispitanika želi nove izbore. Na birališta želi čak 63,4 posto, manje od 15 posto tome se protivi, a gotovo 22 posto je neodlučno.

Više od polovice na birališta žele – što prije. Opcije su i rujan, kasna jesen, a samo 4 posto spremno je čekati do iduće godine.

Na sjeveru Hrvatske uvjerljivu pobjedu odnosi SDP sa 32,5 posto, slijedi HDZ, ali s gotovo dvostruko manjom potporom.

HNS, tradicionalno jak u ovoj jedinici ima deset posto, no u stopu ga prati Živi zid koji i ovdje ozbiljno upada igru. Most jedva prelazi prag, a podsjetimo da je ovdje prije šest mjeseci za njih glasovalo gotovo 8 posto birača.

U mandatima to izgleda ovako: SDP 7, HDZ 3, HNS-u 2, a Živom zidu i Most-u po jedan mandat.

3. izborna jedinica anketa

Izvor: RTL

Blizu praga su i Reformisti, ali Radimir Čačić ne bi ušao u Sabor, baš kao ni laburisti. I zanimljivo da HRAST, koalicijski partner Domoljubne koalicije ne osvaja ni jedan posto, a znamo da je Ladislav Ilčić na temelju ove izborne jedinice postao zastupnik.

Još 12 posto ispitanika je neodlučno, no ukupni dojam i ovdje je da su velike stranke pokupile mandate svojih manjih partnera.

Političke karte sada bi se dosta drugačije posložile u odnosu na prošle izbore. SDP dobiva 7 mandata, dakle 3 više. HDZ ostaje na istom, ali gube mandat HRAST-a s kojim su u koaliciji. HNS, koji je sa sada nepostojećom koalicijom Hrvatska raste izašao na izbore umjesto 3, ima 2 mandata. Živi zid ima siguran mandat, pa bi i Vladimira Palfi, zaručnica stranačkog čelnika Ivana Vilibora Sinčića po ovome ušla u Sabor. Mostov Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora, ponovno bi osvojio mandat, ali sa značajno manjom potporom. Mandat gube laburisti, partneri SDP-a, baš kao i reformisti Radimira Čačića, no on pleše oko praga, ima čak i granični dobitnički mandat.

Kad govorimo o biračima Most-a, samo bi polovica ponovno za njih glasala, gotovo 11 posto prešlo je Živom zidu, SDP-u 6,5, a dio i HDZ-u, ali gotovo 25 posto još nije sigurno ili čak ne bi izašli na izbore.

IV. izborna jedinica

Čak 63 posto ispitanika smatra da Hrvatska treba ići na nove, prijevremene parlamentarne izbore, dok je protiv 24,3 posto anketiranih. Neodlučnih je nešto više od 12 posto.

Na pitanje kada žele na izbore najviše ispitanika, njih 45 posto je nestrpljivo i kažu: što prije, a ukupno čak 95 posto ispitanika želi da se izbori održe ove godine, dok manje od 2 posto na birališta želi dogodine.

SDP-ovi birači bi u najvećem broju izašli na prijevremene izbore (96,5 posto), dok bi na glasačka mjesta došlo najmanje HDZ-ovih birača, samo 33,8 posto.

Kada bi se izbori održavali narednog vikenda na njih bi izašlo 44,3 posto ispitanika iz IV. izborne jedinice, dok gotovo 29 posto sigurno ne bi glasalo.

Od sigurnih i vjerojatnih glasača njih 30,4 posto glasalo bi za HDZ, dok bi SDP-u glas dalo 27,7 posto birača. Gotovo izjednačeni na 9 posto su HDSSB i Živi zid, dok još samo Most sa 5,6 posto prelazi izborni prag.

Kada se to preračuna u mandate, HDZ bi osvojio 6, SDP 5, dok bi HDSSB-u, Živom zidu i Mostu pripao po jedan mandat.

Zanimljivo je da ispod praga ostaju HNS i HSP Ante Starčević, a na izborima su tako u Sabor ušli Ivan Vrdoljak i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš.

No, u odnosu na prošle izbore, tko dobiva, a tko gubi?

Izvor: RTL

Dobitnici su HDZ, SDP, ali i Živi zid. HDZ dobiva mandat više, dakle 6 mandata. SDP je na izborima u studenom osvojio 3 mandata, a sada bi dobio 5. Most ostaje na istom, ali uživa gotovo dvostruko manju potporu nego na izborima. HDSSB s 2 mandata koje sada ima pada na samo jedan, a gotovo istu potporu uživa ŽIVI ZID. Oni u 4. Izbornoj jedinici na redovnim izborima nisu osvojili mandat, a sada dobivaju zastupnika. HSP Ante Starčević, HNS i laburisti gube mandat.

Postavlja se pitanje kome bi bivši glasači Mosta sada dali povjerenje? Evo odgovora: samo 30.6 posto onih koji su u studenom glasali za Most, to bi i ponovili. Njihovi glasovi sada idu najviše Živom zidu, više od 16 posto, ali značajno i SDP-u. Manje od 5 posto HNS, a HDZ-u s kojim je Most sada na vlasti dali bi manje od 2 posto.

V. izborna jedinica

U usporedbi s prethodne dvije obrađene izborne jedinice manja je žurba na birališta, ali i ondje više od polovine glasača izbore vide kao najbolji izlaz iz političke zavrzlame.

Tako misli gotovo 52 posto ispitanika, trećina je protiv, ali ima i onih koji još nemaju definiran stav.

Čak 45 posto ispitanika vladajućima poručuje da nema vremena za čekanje, na birališta žele što prije, dok ukupno više od trećine ispitanika nove izbore želi nakon ljeta.

U V. izbornoj jedinici HDZ ostaje pobjednik, podupire ih 33,5 posto ispitanika. Uz SDP je četvrtina ispitanika, a treća snaga ovdje je Živi zid koji je u studenom imao manje od 4 posto potpore.

Bolje stoji i HDSSB, a tek nakon njih slijedi Most kojem je potpora od redovnih izbora doslovno prepolovljena.

U mandatima: HDZ dobiva 6 zastupnika, SDP 5, a HDSSB, Živi zid i Most osvajaju po jedan mandat.

Izvor: RTL

Tek na pola puta do prelaska praga su i HSU i HSP Ante Starčević, manji parteri SDP-a i HDZ-a koji su na izborima osvojili mandate. Sada slične postotke kao oni ima i Bandićeva stranka, ali i U ime obitelji.

No treba reći da 11 posto ispitanika koji siguno izlaze na izbore još ne zna za koga će glasovati. Baš oni svim bi opcijama mogli biti zanimljivi.

Iako u svojoj utvrdi, V. izbornoj jedinici, HDZ ostaje pobjednik, dominacija se nešto smanjila.

Prije šest mjeseci HDZ je osvojio 7, a sada dobiva 6 mandata. SDP se s 3 penje na 5 zastupnika. HDSSB ulazi u igru – znamo da su u IV. izbornoj jedinici po našim istraživanjima izgubili jedan mandat, ali ovdje ga dobivaju. Isto tako i Živi zid koji i ovdje osvaja mandat. Most pada s dva na jednog zastupnika, a glasni član Domoljubne koalicije Pero Ćorić iz HSP Ante Starčević ne ulazi u Sabor, a zastupnika gubi i SDP-ov partner HSU.

Vidjeli smo da se potpora Mostu prepolovila, pa niti trećina njihovih birača iz studenog za njih više ne bi glasovala. Gotovo 11 posto prešlo je Živom zidu, značajno ide SDP-u, manje HDZ-u, a gotovo 30 posto uopće ne bi izašlo na birališta.
[manual_related_posts]

VI. izborna jedinica

Evo kako bi se aktualna politička situacija rasplela u VI. izbornoj jedinici u slučaju ponovljenih parlamentarnih izbora.

Novim izborima protivi se tek 20 posto ispitanika, a baš u svim obrađenim izbornim jedinicama, pa tako i u VI. – ispitanici poručuju da ponovno žele glasački listić u ruke. To je stav njih gotovo 70 posto.

Da su nestrpljivi, govore i podaci da ih najviše na birališta želi što prije, a najdulje bi čekali do rujna ili kraja godine.

Kada bi se izbori održavali ovoga vikenda, SDP bi u ovoj izbornoj jedinici odnio pobjedu: imaju potporu od 31 posto. Slijedi HDZ, a treća snaga je Živi zid s gotovo 10 posto potpore. Most ima nešto više od 7 posto, a imali su 14 – i u VI. izbornoj jedinici im se od studenog potpora prepolovila. Sličan postotak kao na izborima osvaja stranka Milana Bandića. Preračunato u mandate – SDP ima 6, HDZ 5, a Živi zid, Most i Bandićeva stranka osvajaju po jedan mandat.

6. izborna jedinica anketa

Izvor: RTL

Od ostalih, HNS koji sada ima zastupnika u Saboru, nije ni na pola puta do praga, a ostale manje opcije su raštrkane po doslovno postotak ili dva. Zbog toga se opet stvara dojam da su dva velika bloka izgurala manje partnere.

I dalje se vodi mrtva trka između SDP-a i HDZ-a, ali sada i između Mosta i Živog zida za poziciju treće snage.

Iako SDP osvaja mandat više nego u studenom, gube mandat HNS-a koji su osvojili u tadašnjoj koaliciji Hrvatska raste. HDZ dobiva petero zastupnika, baš kao i prije 6 mjeseci. Na istom je i Stranka rada i solidarnosti – Miodrag Demo ponovno bi ušao u Sabor. Ali da se opet natječe, u Sabor bi ušao i nezaposleni pekar Dragan Zorić koji je bio prvi na listi Živog zida, Most u isto vrijeme s dva pada na jednog zastupnika.

Najviše bivših Mostovih birača prešlo bi upravo Živom zidu, čak 20 posto. I dalje im je vjerno 40 posto birača iz studenog, a od toga je vjerojatno dio onih koje su ponovno pridobili posljednjim istupima, prvenstveno najavom podupiranja opoziva Tomislava Karamarka.

VII. izborna jedinica

Samo četvrtina ispitanika u VII. izbornoj jerdinici protivi se novim izborima, a čak 65 posto želi ponovno na birališta.

I to što prije ili najkasnije do kraja godine, ali mali je postotak onih koji su i do tada spremni čekati.

A da su izbori ovoga vikenda SDP bi u ovoj izbornoj jedinici odnio pobjedu. Podupire ih gotovo 32 posto ispitanika. Uz HDZ je njih 24,5 posto, a Živi zid je treća snaga. Znamo da je rodni Karlovac Ivana Vilibora Sinčića u ovoj izbornoj jedinici, ali prije šest mjeseci Živi zid je ovdje imao potporu od niti 6 posto. Sada im je potpora udvostručena, dok je u isto vrijeme Most u šest mjeseci izgubio dvije trećine potpore iz studenog.

U mandatima: SDP osvaja 6, HDZ 5, Živi zid 2 i Most 1 mandat.

Izvor: RTL

HNS, koji je na izborima dobio zastupnika ima potporu manju od 2 posto, a od ostalih najbolje prolazi Bandićeva stranka, gotovo 4 posto, ali i to je ispod praga.

U usporedbi s izborima od prije šest mjeseci, pozicije dvaju velikih blokova gotovo su iste, a Most i Živi zid kao da su se zamijenili.

SDP je u studenom osvojio 5, sada bi dobio 6, ali gube mandat HNS-a s kojim su tada bili u koaliciji. 5 HDZ-ovaca ponovno bi ovdje osvojili mandat, a Most, koji je na izborima osvojio 2 zastupnika, sada pada na jednog. Istovremeno Živi zid imao je jednog, a sada bi do Sabora stigla čak dva njihova predstavnika.

A da su bivši birači Mosta najviše prešli Živom zidu vidimo i u VII. izbornoj jedinici. Samo 36 posto ponovno bi zaokružilo Most, a 20 posto prešlo bi Sinčićevom timu. Nešto koristi ima i SDP, ali značajan je postotak još uvijek neodlučnih.

VIII. izborna jedinica

I Istra i Kvarner žele ponovno na birališta i to u velikom postotku.

Gotovo 65 posto ispitanika političku krizu pokušali bi riješiti novim izborima. Protiv je 18,6 posto, a ima i onih koji još nisu sigurni ili ih to uopće ne zanima.

Više od polovine onih koji su za izbore političarima poručuje da su nestrpljivi i što prije žele ponovno dobiti priliku zaokružiti svoju opciju. U igri su još i rujan i kraj godine, a zanemariv je broj onih koji su spremni dulje čekati.

U ovom trenutku SDP je pobjednik u VIII. izbornoj jedinici. Tako misli gotovo 34 posto ispitanika. IDS je druga snaga sa upola manjom potporom, slijedi HDZ – gotovo 13 posto, a odmah nakon njih Živi zid – značajnih 7,7 posto potpore, a u studenom su osvojili 5 posto. Sada taj postotak ostvaruje Most, njima se dakle u šest mjeseci potpora doslovno prepolovila.

U mandatima: SDP 7, ISD 3, HDZ 2 i Živi zid i Most po jedan mandat. Treba još reći da je od ovih sedam, jedan SDP-ov mandat granični gubitnički, a HDZ bi mogao bolje proći jer ima još i jedan granični dobitnički mandat.

Izvor: RTL

Debelo ispod praga su HSU, HSP Ante Starčević i Laburisti – a sve ove tri stranke su dobile na izborima svog zastupnika u Saboru. No, značajan je ukupni broj još uvijek neodlučnih birača – ovih 15-ak posto ispitanika moglo bi drugačije posložiti političke karte.

Usporedili smo rezultate s brojem mandata dobivenih prije šest mjeseci. U studenom je SDP osvojio 5 mandata, a sada dobiva 7. No, partneri iz tadašnje koalicije Hrvatska raste, Laburisti i HSU, Silvano Hrelja i Nansi Tireli gube mandate – pa ispada da su na istome. Čak bi i IDS dobio isti broj zastupnika kao na izborima, a vidimo ponovno bi i dva HDZ-ovca iz Istre i Kvarnera došlo do Sabora.

No, partner iz Domoljubne koalicije HSP Ante Starčević i u ovoj izbornoj jedinici ostaje bez mandata. Živi zid i dalje u zamahu, zastupnika osvajaju i ovdje. A iako bi i Mostova Ines Strenja Linić ponovno bila zastupnica, ukupno Most uživa dvostruko manju potporu.

A koga bi onda zaokružili njihovi birači? Manje od 31 posto ponovilo bi odluku iz studenog. Podjednako bi otišlo SDP-u i Živom zidu, značajno ima neodlučnih, ali i onih bivših glasača Mosta koji više ne bi otišli na biralište.

IX. izborna jedinica

I u IX. izbornoj jedinici, u HDZ-ovoj utvrdi, više od polovine birača želi ponovno na birališta. Gotovo 53 posto ispitanika želi situaciju riješiti prijevremenim izborima, ali taj postotak je sličan zbroju onih koji su protiv ili još nemaju definiran stav.

Oni koji sigurno žele ponovno zaokružiti svoju političku opciju, u najvišem postotku izbore žele što prije. Ostali su spremni čekati, ali samo do kraja godine.

A da su sada izbori u IX., tradicionalno desnoj izbornoj jedinici, pobjedu bi očekivano odnio HDZ – podupire ih gotovo 37 posto ispitanika. SDP 25,2 posto, a treća snaga i ovdje je Živi zid. Tek nakon njih je Most, nešto više od 6 posto potpore, a u studenom je u ovoj izbornoj jedinici za njih glasovalo čak 15 posto glasača.

I u mandatima: HDZ sigurnih 7, SDP 5, od čega je jedan granični gubitnički mandat. Živi zid i Most osvajaju po jedan mandat.

9. izborna jedinica anketa

Izvor: RTL

Manji partneri iz lijeve i desne koalicije – nisu ni prije šest mjeseci ovdje osvojili ni jedan mandat, a i sada su njihovi glasovi raštrkani i neuvjerljivi – ukupno 12 posto. Najviše, ali samo 2,5 posto osvaja HSP Ante Starčević. No, i ovdje gotovo ima 13 posto neodlučnih, čime bi se u napetoj izbornoj utakmici moglo poentirati.

Prije šest mjeseci iz IX. izborne jedinice u Sabor su ušli samo zastupnici SDP-a, HDZ-a i Mosta. Sada, uz njih, u igri je i Živi zid, koji čak i ovdje osvaja zastupnika. HDZ umjesto 8, dobiva 7 mandata, SDP se sa 4 zastupnika penje na 5, a Most pada s 2 na jednog. No i nakon izbora Most je ostao samo na Miri Bulju, jer je Stipe Petrina, koji je ovdje na njihovoj listi osvojio mandat – napustio Most.

A kome bi sada otišli glasovi Mosta? Ponovno bi ih zaokružilo manje od 27 posto njihovih birača iz studenog. Najviše bi prešlo Živom zidu, a SDP-u 5 posto. Dobar dio je neodlučan, a više od 31 posto bivših Mostovih birača, na novim bi izborima birališta – zaobišli.

Dakle, afera Konzultantica bila je na vrhuncu, ali ipak prije nego što je i Most odlučio rušiti Tomislava Karamarka. Baš ovdje on je u studenom bio na listi i osvojio gotovo 43 tisuće preferencijalnih glasova.

X. izborna jedinica

Četvrtina ispitanika u X. izbornoj jedinici protivi se novim izborima, ali više od pola, gotovo 58 posto, želi ponovno na birališta. Zanimljiv je podatak da 70 posto Most-ovih birača zaziva prijevremene izbore.

Ukupno je najviše onih koji ih žele – što prije. Ostali su za rujan ili najkasnije kraj godine.

Da su izbori sada, ovo bi bili rezultati – na jugu zemlje pobjednik je HDZ. Osvajaju više od 28 posto. SDP ima 22 cijela 5, a treća snaga ostaje – Most. Ta je opcija tamo i nastala jer je

Metković Bože Petrova u ovoj izbornoj jedinici. Potpora im se u odnosu na studeni smanjila, ali za samo tri posto. No i Živi zid ozbiljno ulazi u igru.

Pa u mandatima HDZ osvaja 6, SDP 4, Most 3 i ŽIVI ZID 1 mandat. Od ostalih nitko nije ni blizu praga, HSP Ante Starčević je najbliže, ali sa samo 2.6 posto. No opet postoji desetak posto onih koji svoju odluku tek trebaju donijeti.

 

10. izborna jedinica anketa

Izvor: RTL

Na prvi pogled najbolje prolazi HDZ, koji umjesto 5 dobiva 6 mandata, ali gube dva mandata partnera iz Domoljubne koalicije. HDS i BUZ ne bi stigli do Sabora, pa tako ni Milivoj Špika, koji je prije tri tjedna prešao u Bandićev klub i izjavio da postoji nova većina.

SDP i Most osvojili bi isti broj mandata kao na izborima, a mandat bi osvojio i Živi zid.

I to dijelom zahvaljujući bivšim Mostovim biračima. Gotovo 19 posto onih koji su u studenom glasali za Most, sada bi zaokružili Živi zid. SDP bi se okoristio s 9.3 posto njihovih bivših glasača.

Izvor: RTL

 

Oznake: , , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3