Šokantne naslovnice ⑫

Kontroverzne, neobične i šokantne naslovnice šalju nam određene poruke, ali sve imaju isti cilj: prodati sadržaj. Donosimo pregled najkontroverznijih svjetskih i domaćih naslovnica koje smo se uspjeli naći:

Pjevačica Beth Ditto naširoko je hvaljena zbog kontroverzne NME naslovnice za lipanj 2007. Sexy ili 2much?

 

Nezaboravna naslovnica za Rolling Stone rujan 1993.: Janet Jackson pozira s rukama u zraku, a njezine grudi prekriva par anonimnih ruku.

Ova kontroverzna naslovnica The Economista iz 1994. prikazuje “Nevolje sa spajanjem” pokazujući ilustraciju dviju deva u pokušaju parenja. Londonski magazin objavio je naslovnicu u sjevernoameričkom izdanju, ali ne i europskom. Reakcija na ovu naslovnicu je mješovita, neki se čitatelji zgražavaju, druge zabavlja.

(Ne)slavna naslovnica Hustlera za lipanj 1978. Sama po sebi je jasna.

Ni The New York časopisu kontraverzne naslovnice nisu nepoznate. Bila bi primjenjiva i na Billa Clintona…

Izdanje Vanity Fair-a iz 1991. obilježeno je kontraverznom fotografijom trudne Demi Moore, nakon koje je cijeli niz slavnih trudnica pozirao u njenom stilu.

Domaće naslovnice rjeđe su izazivale toliku pozornost javnosti, no imali smo i mi intrigantnih i nadasve provokativnih:
Vjerojatno najkontraverznija domaća naslovnica prepoznatljiva je fotomontaža, sada već pokojnog Feral Tribune-a s Tuđmanom i Miloševićem u glavnim ulogama.

Ne tako stara naslovnica Novosti šokirala je Hrvatsku i izazvala brojne polemike o novinarskoj etici i dosegu slobode izražavanja. Izdavač mu je Srpsko narodno vijeće. Prema uredniku Novosti Radi Dragojeviću naslovnica je čista provokacija javnosti koja je, čini se, uspjela. Naslovnica je dovela do prijetnje smrću članovima redakcije, javne istupe ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića, predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička. “Novosti”, su odlučile i  sljedeći broj okititi identičnom naslovnicom, samo s crvenom podlogom, uz poruku: ‘Za Čička i sve one koji nisu shvatili’.

Preostale naslovnice pogledajte ovdje.

Autor: Kristina Špionjak

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3