NOVO ISTRAŽIVANJE Birači kažnjavaju HDZ, SDP vodi za gotovo 10 postotnih bodova

Da se prijevremeni parlamentarni izbori održe danas, SDP bi osvojio 30,9 posto glasova birača, dok bi HDZ dobio svega 21,5 posto glasova. Na trećem mjestu je Most s 12,1 posto glasova, dok je četvrti Živi zid s potporom 7,7 posto birača.

ipsos1

Izvor: Nova TV

Istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos plus provedeno je telefonskim putem na uzorku od 1.219 ispitanika, nakon ostavke Tomislava Karamarka i raspuštanja Hrvatskog sabora. Radi se o biračima koji bi sigurno ili vjerojatno glasali za ove stranke.

HDZ je očito snažno kažnjen kod birača jer  ovako loš rezultat stranka nije imala ni kada je 2011. otišla u oporbu, kada je uživala potporu 24 posto birača.

SDP je sada definitivno stabilna prva opcija s više od 30 posto potpore dok je Most u ovoj političkoj krizi od strane birača nagrađen za svoje ponašanje u cijeloj situaciji, s obzirom na to da su prema posljednjim istraživanjima imali potporu manju od osam posto birača.

ipsos2

Izvor: Nova TV

Ostale stanke daleko su ispod ove 4 opcije i kreću se od 2 do 1 posto potpore.

Stranka Milana Bandića u ovom trenutku uživa potporu 2,3 posto birača, stranka Pametno iz Splita ima potporu od 2 posto, a HSP Ante Starčević je na 1,6 posto. HSS podupire 1,5 posto birača, IDS 1,4 posto, a HNS 1,3 posto. Nezavisna lista Stipe Petrine ima potporu od 1 posto birača kao i regionalna stranka HDSSB.

Stranka Pametno

Izvor: Nova TV

Ostale stranke ne prelaze 1 posto potpore i zajedno imaju 4,6 posto potpore, a neodlučnih je ostalo 11,1 posto ispitanika.

Izvor: Nova TV

Oznake: , , , , , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3