O svinjskoj gripi i prilikama koje donosi

Vrijeme krize nudi velike mogućnosti rekao je Obama. Premda svake godine u svijetu od obične gripe umre čak između četvrt i pola milijuna ljudi, obična gripa nije „in“. Zato su mediji odmah prigrabili priliku čim se pojavilo nešto novo – ovog puta to je svinjska gripa – koja je odmah dobila spektakularne naslovnice i posebne priloge. Nesretnu djevojku u Osijeku su razvlačili uzduž i poprijeko prije nego je prof.dr. Gjenero Margan obznanila kako ipak nije riječ o novoj gripi. HRT je čak poslao Branku Slavicu na ulice Ciudad de Méxica.

Da li novinari i urednici dok inzistiraju na bombastičnim vijestima o ovoj novoj gripi vide samo priliku za poboljšanje gledanosti i tiraže ili vide i priliku da izbjegnu pisati o temama koje nisu po volji vlasnicima, političarima i oglašivačima, a takvih tema je napretek? Najdalje u dizanju temperature je otišao Jutarnji list koji je tvrdio kako će podijeliti 100.000 zaštitnih maski uz novine. Ne samo da njihova tiraža odavno nije ni blizu tom broju, već je i cijeli ovaj potez s epidemiološkog aspekta potpuno besmislen, beskoristan. Korisnije bi bilo da su čitateljima dijelili – sapun ili papirnate maramice (pogledajte video na kraju teksta). Premda je prilikom ludila oko ptičje gripe u listopadu i studenom 2005. godine situacija bila upravo obrnuta ovog puta su se u Večernjaku (valjda zato što nisu prvi objavili da će dijeliti maske) odlučili narugati konkurentima i umirivati javnost ističući na naslovnici kako zaštitne maske uopće nisu od koristi. Sada nam još samo preostaje da netko uz pretplatu ponudi kupcima na poklon kutiju Tamiflua.

Priča o Tamifluu je priča o širenju histerije. Pitam se da li su akteri ove priče samo iskoristili histeriju zbog ptičje gripe ili je i širenje histerije bio dio njihovog plana: jer nakon što su mediji mjesecima širili paniku, u listopadu 2005. Pentagon je naredio cijepljenje svih svojih vojnika zbog opasnosti od ptičje gripe. Američki ministar obrane, Donald Rumsfeld obznanio je da je utrošio preko milijardu dolara za nabavu dovoljnih količina cjepiva pod nazivom Tamiflu. Nedugo zatim je predsjednik Bush od kongresa zatražio još 2 milijarde dolara kako bi nabavio dodatne količine tog cjepiva.

Dirljiva priča: ministar Rumsfeld se brine o svojim vojnicima, kupuje im cjepivo. Nešto slično je rekao i naš ministar Milinović, prvo da je osigurao novce za cjepivo (koje još ne postoji) a potom i da smo među najpripremljenijima za slučaj nevolje. Vratimo se Rumsfeldu i njegovoj brizi za vojnike. Ono što je Rumsfeld zaboravio prijaviti je da je prije no što je postao ministar obrane bio predsjednik uprave kalifornijske farmaceutske firme Gilead Sciences čiji je i dalje najveći dioničar. Gilead Sciences je patentirala antivirusni lijek Oseltamivir te je ekskluzivna prava za proizvodnju istog ustupila švicarskom Rocheu, koji ga prodaje diljem svijeta pod nazivom Tamiflu i plaća 10% od svakog prodanog lijeka vlasniku patenta. Da li je Rumsfeld uistinu skrbio o vojnicima ili je samo iskoristio priliku?

Za kraj, istaknimo i priopćenje koje je objavilo američko ministarstvo obrane nakon što je Rumsfeldov sukob interesa postao javan. U priopćenju ni riječi o sukobu interesa, samo objašnjenje kako je Rumsfeld odlučio zadržati dionice Gilead Sciences jer bi njihova prodaja mogla na burzi biti krivo protumačena i neopravdano im srušila vrijednost (i uspio je u tome: dionice su narasle preko 700%).

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3