Od muhe do slona i natrag II – Facebook manevri

Posljednjih dana pažnju plijeni novi Facebook skandal. Naime, novoimenovani čelni čovjek britanske tajne službe MI6, Sir John Sawers našao se na udaru kritika zbog nesmotrenosti svoje supruge. Lady Sawers je na svoj profil na Facebooku, između ostalog stavila i fotografije svoje obitelji i prijatelja, što je zgrozilo stručnjake za sigurnost te izazvalo negodovanje konzervativnijih medija, kao što je primjerice The Mail.

mi6Po brzom postupku, odmah čim je istraga o tome krenula, profil gospođe Sawers je ugašen, a svi tragovi o postojanju tog profila su uklonjeni.

S druge strane, koliko čitava gungula oko priče ima ili nema smisla govori i reakcija britanskog Ministra vanjskih poslova, Davida Millibanda, koji ne nalazi da je došlo do ugrožavanja sigurnosti. “Nije državna tajna da on nosi ‘speedo’ kupaći kostim. Zaboga, odrastimo već jedanput!”, izjavio je Milliband za BBC. Također, u prilog tome kako doista nije riječ o ozbiljnom propustu ide i činjenica kako je BBC, pri objavljivanju o prelasku Johna Sawersa s mjesta britanskog veleposlanika pri UN-u na čelo MI6, uz ime priložio i pripadajuću fotografiju. Dakle, na popularnoj društvenoj mreži nije moglo biti viđeno baš ništa novo i nepoznato. K tome, da bi ironija bila veća, upravo je MI6 svojedobno već šokirao javnost objavom oglasa za regrutiranje novih agenata upravo na Facebooku. A, kad se samo sjetimo dobrih starih vremena kada je sve što znamo o MI6 bilo iz filmova o Jamesu Bondu…

Bračni par Sawers na svojoj je koži osjetio kako Facebook i izloženost na društvenim mrežama može rezultirati problemima. Slučajno, benigna on-line aktivnost i komunikacija s prijateljima dovela je do optužbi za ugrožavanje nacionalne sigurnosti. No, kako to već biva, postoji i druga strana medalje i oni koji takve mogućnosti iskorištavaju.

mothermineUpravo brzina kojom se vijest širi i veliki doseg koji društvene mreže osiguravaju, u podmukloj režiji doista mogu poslužiti i u neke posve prizemne svrhe. Tako na drugom kraju svijeta, u Novom Zelandu, na isti dan mediji objavljuju priču o tome kako je dječak, u želji da napakosti majci objavio njezine obnažene fotografije na internetskim stranicama. No, da bi stvar bila bolja, priča tu ne staje. Nakon što se isprva uzrujala, majka je odlučila priču okrenuti u svoju korist te je sinu dala blagoslov da u javnost plasira i drugu seriju fotografija na kojima je gola. Naravno, sve to uz financijsku korist. Glavna akterica sa fotografija tražila je 50 posto prihoda od prodaje tih slika. Povrh toga ovakvo pojavljivanje u javnosti pozitivno je utjecalo na njezino samopouzdanje i gospođa se nauživala čitajući komentare na svoj račun.

Realno, koji je od ova dva slučaja podigao više prašine? Prvi, o obavještajcu čije su pristojne obiteljske fotografije našli nadobudni novinari koji su baš to išli kopati ili obnažena gospođa čije su fotografije, prije povlačenja spontano pregledane 11 tisuća puta? Činjenica da se javnost više deklarativno uzburkala oko nacionalne sigurnosti Velike Britanije, dok su na golotinju prosječne žene srednjih godina nahrupilo kao grlom u jagode.

Kada se tako promatra, nije se teško složiti sa tvrdnjama nekih kako se zapravo radi o paničnoj reakciji tradicionalnih medija koji pod svaku cijenu žele pratiti trend i izvještavati o novim medijima i društvenim mrežama, a bez da nužno razumiju o čemu je doista riječ.

Citirajmo još jednom Davida Millibanda: “Zaboga, odrastimo već jedanput”

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3