Početničke pogreške se uvijek događaju u najgore moguće vrijeme

Osobno pismo žaljenja puno pogrešaka ili neprimjereni komentari u uključen mikrofon samo su dva od mnogih gafova bivšeg premijera Velike Britanije Gordona Browna.

Ako nešto može poći naopako, poći će naopako u najgorem mogućem trenutku“ – ovo je vjerojatno najpoznatija formulacija Murphyjevog zakona kojeg smo svi barem jednom u životu empirijski dokazali na svojoj koži. Slično se prošlog mjeseca dogodilo i Gordonu Brownu kojemu se u samoj završnici izborne kampanje dogodio jedan vrlo početnički gaf – ostavio je uključen mikrofon nakon odgovaranja na pitanja šezdesetpetogodišnje Gillian Duffy te ju je tada nazvao zadrtom.

 


„Ovo je katastrofa. Nisu mi trebali prirediti susret s tom ženom. Čija je to bila ideja? To je doista smiješno. Tko je ta zadrta žena.“ Bile su riječi trenutnog premijera Velike Britanije nakon susreta s stanovnicima grada Rochdalea na sjeveru Engleske. Gordon Brown je ovim činom sebe predstavio kao kandidat koji na svoje potencijalne glasače gleda s visine te tako sebi podmetnuo nogu u utrci za ostanak na adresi Downing Street 10. Grešku je pokušao ispraviti osobnom isprikom gospođi te kasnije komentirajući svoj gaf medijima da „…nekada kažete ono što ne želite reći, a nekada kažete stvari pogreškom…“

Ovo nije prvi put da je Gordonova nespretnost izazvala skandal. Prošle godine sada već bivši premijer Velike Britanije poslao je majci poginulog britanskog vojnika rukom pisano pismo u kojemu žali zbog njezinog gubitka. Pri tome je pismo bilo puno pravopisnih pogrešaka, a premijer je čak i ime poginulog vojnika krivo napisao. Sreća pod Browna, izbori su tada bili još daleko.

U oba slučaja očito je da su se dobre ideje za povećanje političkog rejtinga izjalovile zbog nepažnje i brzopletosti. Zbog toga u očima potencijalnih glasača Gordon Brown postaje neiskrena i bahata osoba, a njegovi napori i uspjesi u izvlačenju zemlje iz ekonomske krize (što je ujedno bilo i njegov najjači argument na trećem i posljednjem predizbornom TV sučeljavanju) i stvarna politička kompetencija ostaju zaboravljeni pored jako velikih komunikacijskih gafova i početničkih pogrešaka. Iako, to nisu bile jedine stvari koje su kod birača presudile da ga danas zovemo bivšim premijerom, ali njegovi javni nastupi i gafovi su tome svakako pomogli – sjetite se rang liste najlošije odjevenih npr.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3