Pogled preko ograde – zašto mislim da je SNS izgubio izbore u Srbiji

Premijer Mirko Cvetković, iako se na početku nije činilo tako, odradio je puni mandat i dočekao nove parlamentarne izbore u Nemanjinoj 11. Još samo mora izdržati do Đurđevdana. Ako bude imao sreće, parlamentarni će izbori donijeti očitog pobjednika i brzo sastavljanje nove Vlade. Hoće li neki od sadašnjih ministara nastaviti posao koji su do sada radili, hoće li promijeniti resor ili će se povući u hladovinu Skupštine, ovisit će o vrlo vjerojatnom preslagivanju dosadašnje vladajuće koalicije i, u biti, odnosima među strankama koje i sada čine vladajuću većinu u Srbiji.

Ako je suditi po nazivu izborne liste Demokratske stranke – Izbor za bolji život – Boris Tadić – Deda Mraz, kako su Cvetkovića prozvali zbog nesnalaženja u globalnoj krizi koja se odavno prelila preko granica Srbije, više neće biti dio srpske Vlade. Ili barem neće biti premijer. Ako je suditi po riječima Borisa Tadića koji sada, kao spasitelj, obilazi Srbiju i propovijeda kako našim istočnim susjedima treba novi, jaki premijer iz DS-а. kao da sadašnji to nije bio. Ali, izgleda, nije trebao biti jak, kako ne bi ugrozio lik i djelo igrača s Andrićevog venca.

Moguće je da će se neki zapitati otkud mi to da su Srpska napredna stranka i Toma Nikolić već izgubili izbore. E pa, kako stvari stoje, SNS i Toma su, iako je do izbora skoro dva mjeseca te duga i naporna kampanja, prema sadašnjoj postavci kampanje, već poraženi. Preciznije, kako stvari stoje, SNSu će se dogoditi ono što mu se događalo dok je bio SRS. Kako se to u Slavoniji zna reći, doći će do vode, ali se neće napiti. Po svemu sudeći, Toma i SNS će biti relativni izborni pobjednici, ali im to neće biti dovoljno da uopće počnu pregovore o Vladi, a kamo li formiraju Vladu Srbije. Ako se pitate kako?, zašto?, računica je jednostavna. Svi pokazatelji govore da je SNS na nekih 33% do 35%, što mu je, po svema sudeći, maksimum. I ako nastavi s postojećom kampanjom, tu će i ostati. Uz to, za razliku DSa, od najjače stranke sadašnje vladajuće koalicije, i njenog šefa Borisa Tadića, SNS nema gotovo nikakav koalicijski potencijal. Ili mu je koalicijski potencijal toliko mali da je zanemariv.

S druge strane DS i BoTa imaju na raspolaganju dosadašnje koalicijske partnere, a moguće i LDP. Ako zagusti. BoTa i ekipa, u biti, vode kampanju da ostanu najjača stranka, uvjetno rečeno, progresivnih stranaka. Uvjetno zato što je među njima i Miloševićev, pardon Dačićev SPS. Socijalisti su se, zahvaljujući svesrdnoj pomoći BoTe i medija, uspjeli preobraziti iz nasljednika lika i djela Slobodana Miloševića, u proeuropsku, socijalističku stranku čiji su dužnosnici percipirani kao najučinkovitiji u Cvetkovićevoj Vladi. Uz to, Ivica i SPS su uspjeli toliko narasti da, prema anketama, sami uzimaju više nego koalicija s kojom su izašli na izbore prije 4 godine. Ako ne bude većih iznenađenja u kampanji, poredak stranaka 06. svibnja 2012. bi mogao biti SNS, DS, SPS.

Priču bi, možda, mogli zakomplicirati LDP-SPO te URS. Puno više oko podjele izbornog plijena, nego slaganjem neke nove koalicije jer ni jedni, ni drugi ne mogu u koaliciju sa SNSom. Prvi su uvijek tu negdje, oko izbornog praga, a o drugima se, još uvijek, ne može ozbiljnije suditi jer nemaju nikakav izborni track record. U skladu s tim, građanke i građane Srbije ipak očekuje, čini se, nova/stara Vlada. I vrlo skoro izborna utrka za predsjednika Republike jer će BoTa svoj novi mandat tražiti, upravo, na uspjehu sastavljanja nove/stare Vlade u kojoj DS ima ključnu ulogu.

udući da se u izbore u Srbiji upetljao Sanader, zanimljivo je povući paralelu s hrvatskim izborima 2003. godine kad se koristio slogan kojega su se sada ulovili u SNSu. doktor Ivo je tada, s umivenim HDZom, kako bi se u Dalmaciji reklo, na guzove dobio uspješnog premijera Ivicu Račana, koji je iza sebe imao opipljive rezultate o kojima BoTa sada može samo maštati. Prije svega zbog toga što mu je, ako me sjećanje ne vara, strane investicije doveo Mlađan Dinkić, lider URSa i bivši potpredsjednik Vlade. Ključ Sanaderova uspjeha 2003. godine je bila fenomenalna kombinacija pozitivne i negativne kampanje kojom je na svoju stranu dobio neodlučne i razočarane birače.

Jedina mogućnost SNSa da dobije, u biti, izgubljene izbore je da u kampanji krene oštro na Borisa Tadića, DS i njegovu Vladu i da ponudi svoju sliku Srbije. Budući da BoTa i DS nisu isporučili ništa od obećanog s prošlih izbora, Toma i naprednjaci, u biti, nemaju previše težak posao. Ako krenu oštro na Tadića i DS, a istovremeno slože neku pristojnu viziju budućnosti Srbije, Naprednjaci bi mogli privući dijelom neodlučne, dijelom birače stranaka koje, vjerojatno, neće preći izborni prag. Zaoštravanjem retorike i kritikom rada Vlade na odlasku, SNSovci bi mogli ugroziti i SPS i njegovo 3. izborno mjesto. Ako bi uspjeli prebaciti 40%, odnosno maksimum koji im sada daju ankete, SNSovci bi povećali izglede za sastavljanje Vlade jer bi im puno manje nedostajalo do magičnih 126 ruku u Skupštini. U toj situaciji bi mogla doći u pitanje naklonjenost Ivice i SPSovaca lijevoj strani političkog spektra, BoTi i DSu. Koalocija SNS-SPS, oko koje se niti jedna strana nije izjasnila, ni pozitivno, ni negativno, ne bi bila neko preveliko iznenađenje.

S druge strane, moguće je da Toma i SNS izlaze na izbore s figom u džepu jer računaju na postizbornu suradnju s Borisom i DSom. Vjerujem da će mnogi reći da je to nemoguće, pa BoTa i ekipa su nekoliko puta rekli da neće s Tomom u koaliciju. No, ako izborni rezultati pokažu da bi antiSNSovska koalicija i Vlada bili previše šareni, lako se zavrti priča da je koalicija SNS-DS jedino pravo rješenje za izlaz iz krize i ulazak u EU. Kad se tome doda klasična mašnica nacionalnih interesa i kaže da kad su mogli Nijemci, zašto ne možemo mi, Srbi, imamo plavo-žuto-plavu Vladu u Nemanjinoj. Siguran sam da je jako puno onih koji će odmahnuti rukom na mogućnost ovakvog postizbornog raspetljavanja priče u Srbiji. I meni se takav razvoj situacije ne čini pretjerano mogućim, ali onda se sjetim da poslije parlamentarnih, Boris Tadić mora na predsjedničke izbore. A koalicijom sa SNSom bi iz utrke izbacio glavnog oponenta i najvećeg konkurenta Tomislava Nikolića. I onda se ponovno zamislim…

by Krunoslav Vidić

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3