Potpisivanje pristupnog ugovora ili o pridržavanju Ustava kao pijan plota

Ne tako davno, u rujnu prošle godine, premijerka je izjavilaNeki misle da se ne treba držati zakona kao pijan plota, ali mi mislimo da treba“. Nema ama baš ničeg spektakularnog u ovoj izjavi jer konstatirane su opće poznate činjenice: neki, još iz davnih vremena, dvoje treba li se baš uvijek pridržavati zakona, dok se Vlada (kao da uopće (smije) ima(ti) izbora) bezuvjetno mora pridržavati zakona – pa i kad joj to ne ide u prilog (zato spominjemo pijanca i plot).

Zadnjih dana svjedoci smo kvazi-kopernikanskog obrata: Premijerka svojim izjavama dovodi u pitanje postulat pridržavanja zakona “kao pijan plota”. Čak nije riječ o običnom zakonu – već o Ustavu RH.

Prvo je na proširenoj sjednici Središnjega odbora HDZ-a na zagrebačkom Velesajmu Premijerka izjavila „Bez obzira kada će se potpisivati pristupni ugovor s EU, potpisat ću ga ja“, ipak, par dana kasnije nešto je ublažila retoriku – u Dnevniku NoveTV je rekla “Uvjerena sam da ću to biti ja, ali tko će potpisati pristupni ugovor u ovom je trenutku i nevažno“.

Jučer je u Novom listu objavljen tekst „Neugodno iznenađenje za Banske dvore: Josipović određuje tko će potpisati ugovor s EU, a ne Kosor“ premda novinar tu činjenicu pripisuje nekim navodnim europskim pravilima i uzancama.

Tim Jadranke Kosor potom pušta nove probne balone. Tako je “sugovornik iz vrha Vlade” koji nije želio uopće komentirati mogućnost da i Josipović supotpiše europski Ugovor i tako podijeli povijesni trenutak s premijerkom izjavio: „Ne znamo odakle sad to! Nismo još razgovarali o tome, ali ne može nama Europa određivati tko će i kako određivati potpisnike, mi smo parlamentarna demokracija i imamo svoj Ustav kojim se regulira tko potpisuje međunarodne ugovore“. Što govori Ustav na kojeg se poziva sugovornik iz vrha Vlade pročitajte na kraju teksta!

Drugi sugovornik iz Vlade bio je ne manje rezolutan: »bilo bi neobično da Ugovor o pristupanju EU potpiše i Josipović, koji je bio protiv arbitražnog ugovora sa Slovenijom bez kojega ne bi bilo deblokade pristupnih pregovora«.

Prije ovakvih “probnih balona” ipak bi bilo dobro posavjetovati se s PR službom: oni će vas upozoriti da se držite provjerenih činjenica i da budete sigurni na što se točno pozivate, jer Ustav RH (nisu nam uopće potrebne neke “europske regule”) u članku 140 vrlo jasno propisuje:

“Hrvatski sabor potvrđuje međunarodne ugovore koji traže donošenje ili izmjenu zakona, međunarodne ugovore vojne i političke naravi i međunarodne ugovore koji financijski obvezuju Republiku Hrvatsku.
Međunarodne ugovore kojima se međunarodnoj organizaciji ili savezu daju ovlasti izvedene iz Ustava Republike Hrvatske Hrvatski sabor potvrđuje dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.
Predsjednik Republike potpisuje isprave o ratifikaciji, pristupu, odobrenju ili prihvatu međunarodnih ugovora koje je Hrvatski sabor potvrdio na temelju stavka 1. i 2. ovoga članka.
Međunarodne ugovore koji ne podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora sklapa Predsjednik Republike na prijedlog Vlade ili Vlada Republike Hrvatske.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3