Pozadina – zašto uvijek nije pametno glumiti pozadinu, pa čak i Mesiću

Na medijskom treningu (ukoliko ste ga imali), dobili ste u relativno malo vremena obilje savjeta što smijete a što ne u razgovoru s novinarima. Poput šlaga na torti, s posebnom  pozornošću, obrađuje se nastup pred kamerama. Od toga kako ćete govoriti, do toga kako ćete se odjenuti i eventualno nakititi. Zasigurno su vam spomenuli i šminku koja je nekim čudom obvezna i za muškarce, upozorenja poput neka vas ne iznenadi visina vašeg glasa ukoliko se nikada niste čuli na nekoj snimci, stojite li za govornicom ne naslanjajte se na nju, ukoliko sjedite malo se nagnite prema naprijed, inače ćete izgledati predebelo.

Savjeti se nastavljaju: na raspolaganju vam je kratko vrijeme za davanje izjave, budite sažeti, pazite na rečeničnu konstrukciju u odgovoru, jer bi vas zlonamjerni mogli nezgodno izrezati, ne ponavljate postavljeno pitanje ako je negativno po vas. Zasigurno su vam pokoju riječ rekli i o odabiru prikladnog ambijenta za davanje izjave.

Međutim, da li su vam išta govorili o odabiru ljudi koji će stajati iza vas, ili još bolje da li su vas upozorili na ljude koji će se ugurati iza vas dok vi dajete izjavu?

Predsjednik Mesić je pred kraj mandata iznimno aktivan, i gotovo svakodnevno na televiziji. Idealna je to prilika osobama iz pratnje da se, ukoliko i ne daju izjavu, bar na tren „slikaju za dnevnik“. Tako je i u nedjelju na sajmu tartufa u Livadama, Vesna Pusić značajno statirala iza Mesića dok je ovaj davao izjavu. Poslije su urednici priloga izjavu „prošarali“ drugim kadrovima s događanja u kojima se Vesnu jedva može zaimijetiti u gužvi a očito je da ni ona nije tada primjećivala kameru. Međutim, dok su se novinar i kamerman pripremali uzeti izjavu od Predsjednika, očito se pripremala i ona. Mesić je i na kraju drugog mandata podjednako popularan u javnosti, ni jedna afera ili nesmotrena izjava (a bilo ih je) nije mu ugrozila rejting, pa ga tako ni ovakva pojavljivanja predsjedničkih kandidata ničim ne mogu ugroziti. Upitno je koliko kandidati imaju koristi od ovakvog statiranja, posebice kada nesvjesno počnu raditi grimase.

Zanimljivo je pogledati i kako se za posjete Predsjednika Velikoj Gorici pred nekoliko godina, tadašnja velikogorička pozicija izborila za prve redove u pozadini, i kako kontrolira zauzeta mjesta (video zapis “posuđen” je od Maria Proface). Ovakvih prizora s naguravanjem statista u pozadinu će biti sve više, posebice to treba očekivati od kandidata tijekom predkampanje.

Vjerojatno ćemo ubrzo gledati i priloge u vijestima u kojima će osiguranje (ili netko drugi) takve nepozvane statiste tjerati iz kadra, poput ovog ekstremnog primjera u intervjuu s ruskim rudarom.

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3