PR-ovski as iz rukava:dijete u krilo diktatora

Aleksandra Lukašenka, bjeloruskog predsjednika, koji se na ovoj dužnost nalazi već punih 15 godina, politički protivnici nazivaju «posljednjim diktatorom Europe». Iako su ga promatrači, na prvim slobodnim izborima, smatrali autsajderom, njegov mu je populizam donio pobjedu. No, ono što ga je održalo toliko dugo na vlasti su ustavne promjene koje je proveo ne bi li na taj način ukinuo odredbu o ograničenju mandata, ali to nije sve. Lukašenko je promijenio i strogi državni protokol čime u zadnje vrijeme sve više privlači domaće i strane medije. Naime, predsjednik se, po savjetu PR stručnjaka Timothyja Bella o kojem nešto kasnije, sve češće pojavljuje u javnosti sa svojim petogodišnjim sinom Nikolajem, od milja zvanim Kolja.

To ne bi bilo toliko sporno, da se ne radi o njegovim službenim putovanjima, poput nedavnog posjeta Erevanu kada su se predsjednik i sin sastali sa Seržom Sergsjanom, prvim čovjekom Armenije. U vrijeme razgovora dvojice poglavara, mali je Kolja sjedio ocu na krilu. Dječak je isto tako s ocem, putovao i na summit zemalja bivših sovjetskih republika u Kirgistanu, te na otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu, a bio je prisutan u trenutku kada su Lukašenku generali predavali raport.

Gledajući iz perspektive, petogodišnjeg djeteta, sve je to zabavno i uzbudljivo, čak i dirljivo jer Luakšenko očito želi ostaviti dojam uzornog oca, koji zbog svojih obveza državnika, ne zanemaruje roditeljske dužnosti. Možda bi se na njega trebali ugledati i ostali premijeri, ministri i predsjednici, ali gdje bi onda tomu bilo kraj? Probajmo zamisliti sastanak država članica Europske Unije, na kojemu svaki predstavnik drži svoje dijete na krilu. Ili pak konferenciju Ujedninjenih Naroda koja pomalo sliči na okupljanje roditelja na sastanku u dječjem vrtiću. Apsurdno. Lukašenko radi upravo to, imajući na umu isključivo svoju reputaciju. Hoće li na tome stati ili će Kolja uskoro preuzeti ulogu njegove službene pratnje ili pak osobnog savjetnika?
Nije rijetkost da se državnici u javnosti slikaju s djecom ili da u intervjuima naglašavaju koliko su im ona i njihova podrška važni i sve je to u redu, ali Lukašenko je možda ipak otišao korak predaleko. Bill i Hillary Clinton, George W. Bush, Barack Obama i Tony Blair samo su neki od političara čije smo obiteljske slike bezbroj puta mogli vidjeti u novinama, ali nitko od njih nije djecu vodio na službene sastanke s drugim državnicima. Pa čak i Vladimir Putin, koji se više slikao s vlastitim psima nego s djecom, nije pse vodio po svijetu dok je obavljao svoje predsjedničke dužnosti.
Kako pišu novine, ta inovativnost predsjednika rezultat je konzultacija s britanskim PR guruem Timothyem Bellom. Lukašenko, očito zabrinut za svoj ugled u javnosti, odlučio je potražiti savjet stručnjaka, čiji su klijenti bili i «čelična lady» Margaret Tacher, britanski premijer Tony Blair, preminuli ruski špijun Aleksandar Litvinenko i ruski tajkun Boris Berezovsky. Bell mu je tako preporučio da poradi na svojoj slici «obiteljskog čovjeka» što građani očito cijene. Pitanje koliko će mu to pomoći kad je općepozanto da Aleksandar Lukašenko već godinama živi s medicinskom sestrom Irinom Abeljskom, a ne sa suprugom Galinom, s kojom ima dva odrasla sina. I ovi potonji su bliski ocu, pa mu je tako stariji sin Viktor savjetnik za sigurnost, a mlađi Viktor voditelj predsjedničkog sportskog kluba.
Lukašenko je na području vanjske politike bio žestok protivnik američke i zapadne politike, a sada izgleda želi to popraviti. Time će Bell i njegova tvrtka zaraditi pozamašnu količinu novaca, ne bi li u što bolje svjetlu bjeloruskog predsjednika prikazali Zapadu. Kako je rekao sam Bell, Lukašenko je postao svjestan činjenice da mu uloga istočnog despota neće pomoći u zbližavanju sa zapadnim svijetom. PR stručnjak nije želio otkriti kojima će se sve trikovima poslužiti, ali je rekao da je njegovom klijentu cilj prikazati Bjelorusiju kao zemlju otvorenu međunarodnoj suradnji.
Za sada nam je poznata samo ova promocija Lukašenka i Kolje, a tko zna što će sve uslijediti. Možda ćemo ubrzo vidjeti sliku ovog predsjednika kako crvenim tepihom hoda držeći za ruku ženu i ljubavnicu… Ili će, ako se pokaže kao uspješan način promocije, i drugi poglavari slijediti njegov primjer pa će tako novoizabrani američki predsjednik Obama početi putovati u pratnji kćerki.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3