Pregled zanimljivih linkova za 7. srpnja 2009.

Vanja Sutlić i Hloverka Novak-Srzić

Kapetan nepotopivog HDZ-ova broda, kako mu tepaju, svečano se iskrcao, ali stranački sabor o njegovu povlačenju nije glasovao, a suradnici ga nazivaju čovjekom budućnosti. Opasno je kad državu vodi stranka u kaotičnom i komatoznom stanju. Sanaderove su godine pojeli skakavci i zato što se stranka vratila pod vlast desničarske frakcije. Na odlasku, definitivnom ili privremenom – vidjet će se, Ivo Sanader izručio je HDZ ekipi koju je dosad krotio i držao pod kontrolom: Vladimir Šeks, s repovima koji ga povezuju s ratnim zločinima, zadrti Andrija Hebrang, u slavu Norca lancima vezani Milinović, Kalmeta. Dosadašnjeg su šefa respektirali, ali kad mačka da ostavku, miševi kolo vode. Inozemni prijatelji Hrvatske strahuju od HDZ-ova desničarskog rikverca. Upozoravaju da nije riječ o desnici europskoga tipa, nego o ekstremnim i pregrijanim nacionalistima koji svoja politička uvjerenja vuku iz ideoloških sukoba iz vremena Drugoga svjetskog rata.

Više nije riječ o namjerama. Svojim subotnjim saborom HDZ se predstavlja kao stranka opasne prakse.

– Zbog toga Vlada Jadranke Kosor ima ograničen rok trajanja: pitanje je samo vremena kada će morati odstupiti. Tu sudbinu ne bi izbjegao ni Ivo Sanader. Već najesen Vlada će se suočiti s prvim dramatičnijim problemima, no do prave krize doći će potkraj godine, kada će valjati izglasati novi poračun. Jadranka Kosor preživjet će, međutim, budžetski križni put. Naime, tek u siječnju 2010. saborski zastupnici steći će pravo na povlaštenu mirovinu pa od njih ne treba očekivati da će se prije toga raspustiti kako bi se raspisali prijevremeni parlamentarni izbori.

– Jergović fakat misli da je svakom loncu poklopac:-) Koji je on faktor?

Kada kažem da nemam pojma zašto je Sanader otišao, nitko mi ne vjeruje, jer je to nešto o čemu, kao i o globalnom zatopljenju, svi nešto znaju i svi imaju nekakvog pojma. Od ljudi na tržnici, do novinskih analitičara, komentatora i sveučilišnih profesora, te raznih prevaranata poput samoproglašenih stručnjaka za pablik rilejšn, vlasnika agencija za odnose s javnošću, baba gatara što pogađaju iz fildžana, dlana i govora tijela, svi o Sanaderovom odlasku i postpremijerskom ponašanju imaju svoje mišljenje, ali i pouzdane informacije, ekspertize, anamneze i dijagnoze. O tome se, dakle, ne može ništa ne znati, jer je nemoguće ne znati baš ništa o nečemu što je dio kolektivno prihvaćenih teorija zavjere. To je kao da ne znate zašto pada kiša. Zašto? Pa zbog globalnog zatopljenja.

– – Moje su riječi krivo interpretirane. Jergović i je krivo interpretirao, a cilj toga je unošenje razdora između nas i naših koalicijskih partnera, posebice SDSS-a – rekao je Hebrang i najavio tužbu protiv Miljenka Jergovića.

– Super naslov, ali je činjenica da je Jadranka Kosor jučer dobila sva 83 glasa, pa i ona HSS-a

– “Budući da HDZ očito ne smatra potrebnim HTV-u platiti za taj stranački oproštaj, radi se o prikrivenom oglašivanju”, stoji u priopćenju HND-a te se dodaje kako “opravdanje glavne urednice informativnog programa HTV-a Hloverke Novak Srzić da je postojao veliki interes javnosti za govor nekadašnjeg premijera nije uvjerljiv zato što iz konferencije za novinare na kojoj ju je objavio Sanader za tu ostavku nije iznio nijedan razlog”.

– Samo 11 posto ispitanika smatra da će Kosor biti bolja premijerka od Sanadera, a 40 posto njih smatra da će Sanader vladati iz sjene

– “Kako bih rekao?! Gle, stvar je krajnje jednostavna. Dođeš na posao u 8 sati, i onda radiš do 8. Isporučiš pet, šest kartica, digneš telefon trideset puta… I tako svaki dan, sedam dana u tjednu, cijeli život. I onda crkneš pod mostom pod novinama koje si radio cijeli život” odgovorio je Nino Pavić, suvlasnik EPH-a, na pitanje što bi savjetovao otpuštenim novinarima kojih u Hrvatskoj iz dana u dan ima sve više.

– U petak u 16 sati planirano je održavanje #HrMedia Meetup-a (možda dođe i netko tko nije na Twitteru, pa ne koristim izraz Tweetup). Meetup će se održati u Pivnici Budvar u Heinzelovoj ulici blizu Kvatrića. Ukoliko dolazite možete twittati sa hash tagom #DolazimHM ili ostavite komentar na ovaj članak. Ja ću probati sastaviti neku listu na blogu pa da vidimo tko sve dolazi.

Inače, ovaj članak je nastao kao ideja da na jednom mjestu dogovorimo neke smjernice o čemu želimo razgovarati u petak. Slobodno svoja razmišljanja napišite u komentarima, a ja ću sve to ubaciti u novi članak.

– Mišljenja sam da je Twitter, Facebook ili Forum.hr, blog i sl., sasvim dovoljno snažna platforma za razmjenu informacija koje se ne pojavljuju u mainstream medijima. Zanimljivo, ali svi cenzurirani tekstovi i činjenice odjeknu triput jače u javnosti kad su cenzurirani, nego kad su objavljeni “redovnim” putem. Ne tvrdim, naravno, da je cenzura poželjna i da se treba tolerirati, već da u današnje vrijeme ima zaista bezbroj načina da istina stigne do čitatelja.

Također, koliko god u mainstream medijima bilo takvih nepravilnosti, ja ne bih tako olako i bezuvjetno povjerovao “neovisnom mediju” ili neovisnom izvoru, novinaru koji je okrenuo leđa mainstreamu (pritom ne govorim o Appeltu) jer zaista svatko ima svoje motive, svoje razloge, svoje izvore (a koji opet imaju svoje motive) i krug se vrti i vrti.

– Sinoć se na Twitteru vodila rasprava (nastavljena danas) o pokretanju neovisnog medija (na webu), alternative kako postojećim mainstream medijima, tako i (očito) mainstream web portalima.

– Od kada je na političkoj pozornici Hebrang, adut vladajuće stranke u utrci za Pantovčak, nasmijava nas dubokoumnim promišljanjima. Nažalost, ‘proslavio’ se i izjavama koje su sramotne.

– Palarić koji je na čelu ureda za državnu upravo djelovao isključivo stranački:-( A onda oni za inat SDP-u izaberu Matu Arlovića – joj koja smo mi banana

– Ipak, Sanadera su redom svi ljubili. ‘Čim je puno ljubljenja mislim da se nešto skriva’, kaže Mamić.
Nije bilo stvarnog veselja
Zato je na govornici valjalo biti što uvijerljiviji – rukama i šakama mahalo se na sve strane. ‘Ja jučer nisam vidjela stvarno veselje. Ja sam jučer vidjela pokušaj zatiranja mnoštva pitanja koja su ostala otvorena. Ni jedan član HDZ-a jučer sa Sabora nije otišao sa vjerom u bolje sutra’, otkriva Mamić. Na prave razloge, kao i efekte Sanaderove ostavke, javnost i članovi HDZ-a morat će još pričekati.

– “HND, međutim, ne može uzeti u obzir kao olakotnu činjenicu Kerumu to što nema dovoljno iskustva u javnim nastupima, budući da je u tom smislu na sebi trebao ozbiljno poraditi već kada je postao jedan od viđenijih poduzetnika u Hrvatskoj, a svakako onda kad se odlučio kandidirati za funkciju na kojoj bi morao služiti građanima. HND, stoga, poziva gradonačelnika Keruma da se javno ispriča novinarki i snimatelju Nove TV, ali i svim ostalim novinarima koje je dosad uvrijedio, te da počne poštivati pravila uljuđenog javnog komuniciranja, koja uz, vjerujemo za njega, zanemarive izdatke lako i brzo može savladati”, poručio je predsjednik HND-a.

– Tresla se brda, rodio se miš – staviš špicu vijesti i pokriven si, makar nisu niti izvanredne niti bilo kakve druge…

– Zanimljiv blog na temu PR-a i novih medija…

– Marija uvijek ima aktualne komentare na događanja – pa je spremite u bookmarke:-)

– Također, u zadnje vrijeme sve su brojnije rasprave na Twitteru koje vode hrvatski korisnici. Rasprave o određenom temom se označavaju hash tagovima koji počinju sa znakom # Nedavno je top tema bio #sanader koji nije uspio doći na Trending Topics (lista najpopularnijih tagova), a sinoć sam pratio zanimljivu raspravu o hrvatskim medijima pod tagom #HrMedia koji je na kratko bio na Trending Topics listi (bravo za nas Hrvate) 😉

– Jedan u nizu komentara koje ćemo čitati ovaj tjedan…

Oznake: , , ,
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3