Priznajte – prije ste na zahodu čitali novine, sada sa sobom nosite mobitele ili tablete:-)

Ako i dan danas odlazite čitati novine dok ste na mjestu na koje i kralj ide pješke, znajte niste više u trendu. Novine su, kao i  drugim stvarima u životu, zamijenili mobiteli, pametni telefoni i tableti. Nadam se, samo da nakon svakog izleta i istraživanje, ne zaboravite oprati ruke:-)

Prema istraživanju marketinške agencije 11mark, čak 75% ili ti ga 3 od 4 Amerikanca koristi mobitele dok su na wc-u. Nevjerojatno, ali žene čak u tome blago prednjače (76%) u odnosu na muškarce (74%), iako bi na prvu očekivali da je barem obrnuto i da je razlika nešto veća.

Zanimljiv je podatak da se na telefonske pozive dok su wc-u javlja 63% ispitanika, dok vas je s wc školjke nazvalo 41%. Najčešća aktivnost na wc-u je ipak čitanje SMS poruka (67%), dok je surfanje internetom na drugom mjestu s 38%.

Na wc bez mobitela ne ide 30% muškaraca i 20% žena. Jedan od petorice muškaraca obavlja aktivnosti vezane uz posao na wc-u, dok je to za sebe izjavilo 13% žena.

Najintezivniji u korištenju mobitela na wc-u su korisnici Androida (87%), prate ih korisnici Blackberryja (84%) i korisnici iPhonea (77%).

Još jedan zanimljiv podatak je istraživanje Online adresara Plaxo u kojemu stoji da je čak 19% korisnika mobitel izgubilo upravo u wc-u – jednostavno im je upao u wc:-(. Prema istom istraživanju 1/3 korisnika silom prilika mijenja svoje mobitele zato jer ih je izgubilo ili oštetilo. U tim slučajevima za većinu korisnika (55%) najveća je gnjavaža obnoviti izgubljene kontakte (izgleda da je za većinu backup kontakata na PC ili čuvanje istih u oblaku (tipa iCloud za korisnike iPhonea) nešto za što još nisu čuli kao mogućnost).

Online anketa Businesswire-a utvrdila je da u krevetu tablet koristi čak 78% korisnika, u wc-u 35% i u restoranu 30%.

Kao najčešći razlog korištenja tableta, korisnici ističu:

  • Povećana produktivnost – 60% korisnika produktivnije je na tabletu
  • Komunikacijska centrala – primarna svrha kupovine tableta za 40% ispitanika je komunikacija sa kolegama i klijentima
  • Jednostavnost korištenja – mail preko tableta pregledava 75% korisnika, a čak jedna trećina pregledava i uređuje dokumente na tabletu

Slično istraživanje navika hrvatskih korisnika ne postoji, iako vjerujemo da su navike slične. Gdje god bili i što god radili s vašim pametnim telefonom ili tabletom – molim vas ne zaboravite staro pravilo koje su vas učili od dječjeg vrtića – operite ruke prije i poslije:-)

Marko Matejčić

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3