Rat filmićima u političkoj areni: Tko je lijevo, a tko desno?

Grmoja, Grbin suradnja, screenshot Podcast Velebit, Facebook, Ilustracija,

Da je žestoko krenula kampanja vidi se na društvenim mrežama pa i u mainstream medijima. U javnosti se u nevjerici promatrao Mostov Grmoja u pojašnjenju kako može „progutati SDP“. Izletio je to Grmoja u podcastu Velebit, pa se onda morao brzo snaći kako pojasniti ovu izjavu. Uslijedila je još nevjerojatnija teza o SDP-u kao desnom centru. Tvrdnja koja potkrjepljuje ovu Grmojinu tlapnju je slika Grbina iz vukovarske kolone, gdje je iza njega zastava HOS-a sa šahovnicom koja počinje bijelim poljem. Dovoljna osnova za novu političku suradnju, koju nakon ovog pojašnjenja  valjda nitko više neće dovesti u pitanje.

Mostov “zaboravni Nino” također je osporio ikakvu mogućnost suradnje s SDP-om navodeći za N1 da nikakvih razgovora nije bilo. “Skupa sa Suverenistima pozvali smo sve nekompromitirane opcije od centra na desno, dakle nama vrijednosno bliske, da sjednemo za stol. Mi možemo prije izbora politički surađivati s nama bliskim opcijama, a to su – ponavljam – stranke od centra na desno”, kazao je Raspudić koji je valjda zaboravio na svoj poziv na “ideološki moratorij” iz svibnja prošle godine.

Raspudić, ideološki moratorij, Screenshot vecernji.hr

Dan kasnije na ponuđenu suradnju oglasio se i Peđa Grbin navodeći kako s onima koji prihvaćaju SDP-ove stavove može razgovarati, a hoće li se dogovoriti, to u ovom trenutku ne može reći, ali polazne točke su jasne. Grbin kao dobar đak tada je rekao kako prvo treba dobiti ocjenu (građana) i onda razgovarati što bi bilo kad bi bilo.

Šokirala je ova mogućnost i Milenka Bilića prvo lice prosvjeda svinjogojaca, koji nije znao da prosvjede seljaka od sada onda možda instruira i SDP.

Izvor: Bujica, Z1 TV

Na kraju svega Pokrovac je u live javljanju sa prosvjeda svinjogojaca za Novu TV pozvao Anušića u pomoć.

Dok oporbene političke stranke pokušavaju kroz prosvjede profitirati zapravo jedini koji bi ovdje mogli stvarno i dugoročno izgubiti su upravo svinjogojci ukoliko si dopuste manipulacije i ne odvoje stvarne probleme i zahtjeve od političkih igara.

Filmići na društvenim mrežama najava su kakva nas kampanja čeka

Da javnosti na društvenim mrežama ne bude dosadno pobrinula se Grmojina stranačka kolegica Selak-Raspudić u montiranom filmiću koji osvaja društvene mreže. U njemu gledamo Mostove zastupnike kako izražavaju podršku zelenim politikama Možemo! i Tomislavu Tomaševiću.

Izvor: Društvene mreže, Bujica Z1 TV

Kad ne mogu SDP i Možemo! zajedno, može Most izgleda i s jednima i s drugima. Granicu podvlače jedino na suradnju s HDZ-om, ali surađivat će s onima koji budu spremni podržati njihova kandidata za premijera.

S Mostom pak granicu suradnje povlači Možemo! Ivana Kekin u medijima je decidirano odbila mogućnost suradnje s desnim strankama, ponajprije s HDZ-om, a potom i s Mostom čak i po cijenu da o Mostu ovisi sastavljanje vlade.

Satira ili nova hrvatska realnost? Zabava na društvenim mrežama ili privlačenje medijske pozornosti pod svaku cijenu?

I Milorad Pupovac je zaključio kako je sve moguće u politici. “Svašta ja nisam mogao zamisliti, ali se dogodilo zato što se ljudi mijenjaju, jer želja da se bude u vlasti je veliko čudo”, zaključuje Pupovac u Pressingu.

Izvor: Tik Tok, YouTube

Lider Domovinskog pokreta ipak odbacuje svaku mogućnost ovakve suradnje, navodeći kako se ova priča gura kako bi se naškodilo rastu rejtinga DP-a. Decidirano tvrdi kako nikad neće biti u koaliciji sa strankama koje nisu “stranke Ustavnog luka” te koje „stavljaju interese drugih država ispred interesa Republike Hrvatske”. Inače Penava je prije dva mjeseca nezadovoljan odbijenicom Mosta za suradnjom i najavio kako će Most očito suradnju morati tražiti na ljevici.

Ovih dana političke stranke puštaju razne “balone” u javni prostor. Očekivano kampanja će se voditi na svim društvenim mrežama kroz video materijale koji se produciraju i šire brže nego virus gripe. Montaže, fake news, memeovi, gifovi, parodije i satire…svega će biti na društvenim mrežama. Sve je ovo zabava za mase dok čekamo da političke stranke predstave i ozbiljne programske smjernice i svoje temeljne politike prema biračima.

Kako će na sve reagirati birači? Za sada je rejting stranaka zacementiran i pomaci se bilježe unutar statističke greške, jedino što konstantno raste je broj neodlučnih birača. Što je s obzirom na ono što gledamo u medijskom prostoru zapravo jedino očekivano.

U razgovoru za Glas Slavonije analizirali smo prošli tjedan i stanje na političkoj sceni, kako se snalaze vladajući, a kako oporba. Tko je lider opozicije i što se događa s SDP-om te može li HDZ osvojiti treći mandat. Ovaj članak je zaključen prije objave zadnjeg Crobarometra, ali zapravo ništa se ključno nije promijenilo te analiza stoji i možete ju pročitati na linku – Mladi kadar glavna je karta HDZ-a.

Naslovna fotografija: Ilustracija, izvor: Screenshot Podcast Velebit, Facebook

Oznake: , , , , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3