Reagiranje Upravnog odbora HUOJ-a na nedavne izjave g. Mirka Duspare, gradonačelnika Slavonskog Broda

Uslijed nedavnih događaja povezanih s izjavama gradonačelnika Slavonskog Broda, gospodina Mirka Duspare, iz kojih proizlazi pretpostavka kako je posredstvom agencije za odnose s javnošću financijski osigurao svoju poziciju u emisijama Hrvatske radiotelevizije, dužnost nam je, kao krovnoj Udruzi stručnjaka za odnose s javnošću, ograditi se od navedenih događaja. Naime, spomenuta agencija za odnose s javnošću, Moire PR, nije članica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, odnosno Sekcije za agencije HUOJ-a koja broji 12 punopravnih članica koje posluju u skladu s pravilima struke i koje su ove godine provele reviziju poslovanja, te 17 pridruženih članica. Članstvo u HUOJ-u svaku od agencija obvezuje na poštivanje zadanih standarda te etičkih normi kao i na djelovanje u korist usuglašenih interesa struke.

Metode rada koje se navode u navedenom slučaju nisu legitiman način poslovanja članica HUOJ-a i stoga ne odražavaju prirodu struke.HUOJ oštro osuđuje svaki oblik manipulacije javnim medijskim prostorom, korupciju i neprofesionalnost, a odnose s medijima ostvaruje kroz dugoročnu suradnju i partnerski odnos koji podrazumijeva korištenje transparentnih komunikacijskih sredstava.

Svim članovima HUOJ-a dostupna je edukacija, savjetovanje i pomoć u području profesionalnog razvoja, kao i upute o pravilima struke koja vrijede na međunarodnoj razini kao i pravilnih načina komunikacije s pojedinim skupinama, pa tako i s medijima. Stručnjaci za odnose s javnošću i novinari te urednici u medijima usmjereni su na međusobnu suradnju u mnogim različitim prilikama. Želimo naglasiti da angažiranje novinara na medijskim treninzima, edukacijskim radionicama, okruglim stolovima ili drugim vrstama događaja kao i u svojstvu pisaca tekstova za interna glasila ili druge vrste organizacijskih medija posve legitimna i predstavlja uobičajeni poslovni odnos za koji vrijede pravila kao i za sve druge poslovne odnose. HUOJ smatra izjednačavanje suradnje s medijima s nepriličnim, nepoštenim i nelegalnim radnjama što se moglo čuti u nekim izjavama, vrlo štetnim za našu struku. Dok novinari mogu prenositi specijalisticka znanja iz svoje profesije kroz edukacijske programe, jasno je da se nitko ne smije u isto vrijeme baviti novinarstvom i generiranjem publiciteta za neciji račun.

Upravni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću

Sve ostale dnevnike i vijesti vezane uz ovaj slučaj potražite ovdje.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3