Reagiranje Upravnog odbora HUOJ-a – Zagreb, 12.12.2008.

Povodom pisma tj. demantija koje je u ime PR agencije Moire Programskom vijeću i čelništvu HRT-a poslala Irena Nakić-Cirkveni, a koje je došlo i do medija pa tako i šire javnosti, Upravni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću u ime svih svojih članova odnosno u ime struke i poštivanja etičkih, profesionalnih i pravnih normi smatra se obaveznim reagirati.

U navedenom pismu gospođa Nakić-Cirkveni, između ostalog, proziva imenom i prezimenom četvoro naših članova za navodne nezakonite radnje i ozbiljno ih optužuje za neetično djelovanje u hrvatskom medijskom prostoru, prije svega na HRT-u, a sve na temelju indicija i osobnih dojmova, bez konkretnih dokaza koji bi potvrđivali istinitost iznesenih optužbi.

HUOJ najoštrije osuđuje ovakav ton i način komunikacije kojima se nekoliko naših članova izvrgava medijskom odnosno javnom linču i smatra da su jedino institucije pravne države adresa na kojoj se rješavaju bilo kakve sumnje u nezakonitost nečijeg poslovanja. Što se neetičnosti unutar medija i odnosa s javnošću tiče, postoje i unutar Hrvatskog novinarskog društva i unutar HUOJ-a tijela kojima bi se svatko tko ima bilo kakve sumnje vezane uz rad članova ovih organizacija, i tko ima časne namjere, mogao i morao obratiti prije slanja otvorenih pisama.

Javno poimence nekoga optuživati bez dokaza, na taj mu način nanositi moralnu te vjerojatno i poslovnu i materijalnu štetu i, na kraju krajeva, umanjivati ugled struke općenito, u svojoj je biti duboko neprofesionalan čin, pogotovo iz perspektive struke koja se bavi komunikacijom i odnosima s javnošću. Težina optužbi izrečenih u pismu traži da se njima pozabave institucije pravne države, nakon čega bi trebalo biti neupitno jasno tko je govorio istinu a tko nije. Zbog toga će HUOJ čvrsto stati u obranu prava svojih članova da ih se ne optužuje javno bez ikakvih dokaza te im pružiti svu raspoloživu pomoć i podršku u obrani tih njihovih prava.

Podsjetimo još jednom, otvoreno pismo o kojem govorimo reakcija je agencije Moire na raspravu koje je o njihovom navodnom nezakonitom i neetičnom djelovanju na HRT-u vodilo Programsko vijeće ove kuće. A na dnevni red Programskog vijeća cijela je rasprava došla tako što ju je svojim izjavama o „konzumiranju medijskog prostora“ otvorio klijent te agencije, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Agencija Moire u potpunosti ima pravo na zaštitu pravne države i ukoliko bilo što od onoga što je njen klijent ili bilo tko od članova Programskog vijeća javno rekao nije istinito, za to trebaju odgovarati. Ono što ne prihvaćamo je da se u procesu javne obrane od iznesenih optužbi istovremeno bez dokaza optužuju članovi HUOJ-a, koji rade u okviru profesionalne udruge, koji su pristali na poštivanje njenog Statuta i Etičkog kodeksa, i koji su apsolutno podložni evaluaciji etičnosti svoga poslovanja u ovim okvirima kao i okvirima pravne države, ali se ne mogu izboriti s tračevima u javnom prostoru. Ponavljamo još jednom, agencija koja optužbe iznosi pri tome nije članica HUOJ-a i etičnost njenog rada službena tijela udruge ne mogu niti imaju interesa ocjenjivati.

Kako je ono što je trebala biti istraga o poslovanju na HRT-u odjednom postalo grubo javno optuživanje jedne PR agencije na račun niza drugih nije nam sasvim jasno, ali jasno želimo reći da takav način traženja pravde i istine ne podržavamo, ne smatramo ispravnim i nećemo u njemu sudjelovati.

Upravni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću

Sve ostale dnevnike i vijesti vezane uz ovaj slučaj potražite ovdje.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3