Samo nemoj po glavi druže plavi

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy zatražio je izmjenu zakona u svrhu dekriminalizacije klevete potaknut velikom burom koja se digla slučajem bivšeg urednika francuskog dnevnog lista Libération, Vittoria de Filippisa. Naime, de Filippisa su uhitila u vlastitom domu tri policajca koji su ga verbalno maltretirali, zatim ga odveli u policijsku stanicu gdje su ga držali prije nego li je izveden pred suca. Sve se odigralo 28. studenog u sklopu slučaja klevete od prije dvije godine. De Filippis je rekao da su mu stavili lisice, ponizili ga pred njegova dva sina, da je bio podvrgnut pretraživanju do gola i ispitivan bez prisustva odvjetnika .

Slučaj je izazvao veliko ogorčenje među novinarima, ali i odvjetnicima, političarima i drugima koji su osudili ponašanje policije kao neprikladno u zemlji koju obilježava sloboda javnog izražavanja. Predsjednik Sarkozy je stoga izdao priopćenje u kojem poziva na razmatranje kazne, uvođenje samo novčane globe i uopće dekriminalizaciju klevete, koja se trenutno smatra kaznenim djelom u Francuskoj. Također je zatražio novi amandman na policijska postupanja kako bi takve procedure postale humanije i transparentne.
Ova novost iz europske prijestolnice sira, vina i mode, potaknula me da se krajnje balkanski prvo prisjetim pjesme nikad prežaljenog Štulića , a potom i stava o raščišćavanju stvari pendrekima.

Kako je uopće moguće da se ovako nešto dogodilo u velikoj i civiliziranoj Francuskoj? I što se onda mi, Hrvati, imamo čuditi našim incidentima? Uletava se u SDP Grada Sinja, policija viče „Otvarajte, komunjare”, malo se zgrozimo i nikom ništa. Po stanicama drijemaju kojekakvi Facebookovci, novinari bivaju pretučeni, policija na svakom koraku, ali po onoj staroj ‘nikad tu kad ih trebaš’…
A kako koji slučaj dođe, tako i prođe, tipična novinarska priča. Čak ni kad se radi o njihovoj struci ne zadržavaju interes javnosti. Nije pitanje u ovom francuskom slučaju je li bilo klevete ili nije, već pitanje brutalnosti i načina provođenja reda i mira. Sarkozy nam se naljutio, a nadam se da će uskoro doći na red i naša politička elita koja će početi štiti svakog građanina Republike Hrvatske. I zapamtimo, policija je tu zbog nas, a ne mi zbog policije.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3