Teleprompter u političkom govorništvu

3894022267_ef19760973_b

Je li vam se ikada dogodilo da usred prezentiranja ispred pune dvorane jednostavno ostanete bez riječi? Ako je vaš odgovor potvrdan, ne brinite i za vas postoji rješenje.

Način rada telepromptera

Teleprompter, pejorativno nazivan „blesimetar“ je uređaj za prikaz s kojeg  govornik čita s elektronički vizualnog teksta. Ekran je ispred, a obično ispod se nalazi leća profesionalne video kamere. Riječi na ekranu se ogledaju u očima govornika pomoću prozirnog stakla ili posebno pripremljenog uređaja. Svjetlo iz uređaja prolazi kroz prednju stranu stakla u objektiv, dok plašt oko objektiva i stražnje strane stakla sprječava neželjeno svjetlo od ulaska u objektiv. Budući da govornik ne treba gledati dolje prilikom konzultiranja pisanih bilježaka, on je, čini se, zapamtio govor ili govori spontano gledajući izravno u objektiv.

Teleprompterova povijest

Korporaciju Teleprompter su 1950. osnovali  Fred Barton Jr., Hubert Schlafly i Irving Berlin Kahn. Barton je bio glumac koji je predložio koncept telepromptera kao sredstva za pomoć televizijskim izvođačima koji su morali zapamtiti veliku količinu materijala u kratkom vremenu. Schlafly je sagradio prvi teleprompter 1950. Bio je to jednostavan mehanički uređaj kojim je upravljao skriveni tehničar nalazeći se u neposrednoj blizini kamere. Skripta, pisana velikim slovima, tiskana je posebnim električnim pisaćim strojem na svitku koji je napredovao kako je izvođač čitao. Strojevi su iznajmljivani za tada značajnu svotu od 30 $ po satu.

Bivši predsjednik Herbert Hoover je 1952. koristio Schlaflyev teleprompter kako bi se obratio  nacionalnoj Republikanskoj konvenciji u Chicagu, dok je Dwight Eisenhower bio prvi američki predsjednik koji će iskoristiti teleprompter, u predsjedničkoj kampanji 1952.

2284907481_5c2a6f8a69_b

Tajna političkih govora

Poznata je činjenica da je jako teško postati savršeni komunikator. Kako bi to uspjeli potrebno je mnogo truda, rada i vježbe. Na internetu je moguće pronaći nebrojeno mnogo uputa i smjernica kako bolje prezentirati te kako pravilno pripremiti i održati svoj govor, gotovo se čini da je danas svatko postao stručnjak za komuniciranje. Proučite tekst, držite se uspravno, gestikulirajte, održavajte kontakt očima, izravnost je vrlina; sve su to popularni savjeti koje ćete, ako se uputite u pretragu, pronaći. Sve su to dobri i korisni savjeti. No, što učiniti ako, odnosno kada, nešto od toga zakaže?

Odgovor bismo mogli potražiti u govorima poznatih i ne/iskusnih političara. Čak ni oni nisu imuni na pogreške. Da bi se te pogreške svele na minimum oni se koriste tajnim oružjem. Tajna njihovih kvalitetnih govora, osim u timu stručnjaka koji ih za te govore pripremaju te ih najčešće i pišu, leži u uređaju zvanom teleprompter, u hrvatskom jeziku poznatiji kao blesimetar. Kod nas se ovaj uređaj najčešće povezuje s voditeljima televizijskih emisija, no on je često korišten i od strane političara. Tako je svojedobno i sam predsjednik SAD-a Barrack Obama održao predavanje u školi o nekorištenju šalabahtera, sam pri tom držeći ispred sebe “predsjednički teleprompter” s kojega je čitao svoj govor. Bračni par Obama možda je i najpoznatiji  par na čiji su se račun zbijale mnoge šale o korištenju telepromptera u svim mogućim situacijama. I dok je većini stranih političara teleprompter postao gotovo nezaobilazan uređaj, u Hrvatskoj je situacija malo drugačija. Našim političarima on nije dio standardne opreme, već se koristi kod posebnih prigoda, kao što ga je premijer Zoran Milanović koristio pri govoru kod ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Unatoč svemu, činjenica jest da se teleprompteri kontinuirano koriste još od 1950-ih kad su izumljeni. Napretkom tehnologije postali su toliko sofisticirani da je čitanje s njih gotovo neprimjetno. No valja biti na oprezu: koliko god ovaj uređaj može pomoći pri usavršavanju vaših govora, treba imati na umu da će vas, ako ga pretjerano koristite, udaljiti od publike, a s vremenom ćete od iskusnog komunikatora preći u običnog govornika.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3