Tipkovnica brža od pameti

smashed keyboardNa Index.hr-u je osvanuo članak „Američki porezni inspektori vrebaju na društvenim mrežama“. Prenosim samo dio: „U Nebraski je ulovljen DJ koji je na MySpaceu objavio kako će raditi na velikom javnom partyju. Agentima nije trebalo puno da se tamo pojave i uzmu mu 2.000 dolara koliko je dugovao poreznoj službi. U Minnesoti je pronađen porezni prijestupnik koji je dugo izbjegavao platiti porez na dohodak. Objavio je na MySpace profilu kako se vraća u svoj rodni grad da bi radio u tvrtci s nekretninama. Bio je toliko otvoren da je napisao i ime novog poslodavca. Država je nakon toga uspjela naplatiti njegov cjelokupni dug od nekoliko tisuća dolara.“

I sad, s jedne strane tu su revni lovci na prijestupnike, a s druge, nesmotreni neplatiše poreza koji objave gdje su, čime se sad bave i još planove za budućnost. Pa molim lijepo… Već smo ustanovili da su Facebook i MySpace dušu dali za lako otkrivanje svih, bitnih i nebitnih, informacija o korisnicima, pa što ruka zakona ne bi malu premetačinu i tu napravila? I nikad mi neće bitni jasni likovi koji danas kradu, sutra objave svijetu gdje su. To su neki smiješni polukriminalci. Bilo bi super da jedna od naših poznatih korumpiranih faca osjeti potrebu na Fejsu objaviti da si ide kupiti novoga bemveja s lovom koja se eto, igrom slučaja, našla u njegovu džepu.

Jasno, pitanje je igraju li se naši porezni inspektori uopće u carstvu društvenih mreža. Njihovi kolege, čuvari zakona u plavom, već su pokazali da na istragu može utjecati i Facebook. Primjer je članak „Facebookovci dokazali da je ‘Dobri duh Rijeke’ ubijen“ koji se osvrće na slučaj grupe pokrenute u spomen preminulome Riječaninu gdje svjedoci tvrde da je riječ o ubojstvu te čak i navode tragove do ubojice, na što je i policija reagirala istragom.

No, vratimo se jadnim poreznim prijestupnicima koji odavanjem podataka neopisivo podsjećaju na nesretnika koji je bježeći od policije tijekom potjere davao žmigavac na gotovo svakom skretanju i na kraju se zapetljao u vlastiti pojas izlazeći iz automobila.

 

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3