Tko o čemu, Severina o svemu

Dolores Lambaša i njezina ljetna avantura, Simona Gotovac i patnje zbog Ante, te Severina i… teško je u par riječi reći. Ali glorifikatorica štikle je apsolutni dobitnik ove ljetne medijske sezone. Nakon otvorenog prozivanja i ismijavanja Jadranke Kosor i rasprava tko tu ‘ima muda’, a tko je’ sa sela’, eto opet čuda. Gas, gas, pjesmuljak u izvedbi naše Sevke emitiran je na američkoj postaji MSNBC u reportaži na temu goriva, od nafte do alternativnih izvora energije.

Kako se pisalo o tome kod nas?

Na portalu Jutarnji.hr 2. rujna je osvanuo članak naslova „Zašto Amerikanci slušaju Severinu?“, a tekst ide ovako:

Severinina pjesma našla je put do slušatelja u Sjedinjenim Državama. Njezin spot za pjesmu „Gas, gas“ iskorišten je za prilog u emisiji TV kuće MSNBC. Novinar Kent Jones na duhovit način pokušao je odgovoriti na pitanje hoće li čovječanstvo ikada pobijediti ovisnost o naftnim derivatima nakon što čuje Severinu i njezin „Gas, gas“. Po završetku priloga voditeljica i novinar uglas su zapjevali zarazni refren „Gas, gas“.

Dnevnik.hr je isti prilog protumačio na posve drugačiji način:

Severina„Severina u SAD-u ismijana kao primjer ekološke nesvijesti!“

…Povodom 150 godina od prvih naftnih bušotina časopis Atlantic je u članku na dotičnu temu spomenuo i Severinu, a vijest je prenijela i američka TV kuća MSNBC. Iako su Hrvati, kao i svaki drugi narod iznimno ponosni kada se neki ‘naše gore list’ spomene u jednom od vodećih svjetskih medija, ovoga puta kontekst u kojem je Severina spomenuta stvarno nije nešto s čim bi se trebali hvaliti.

…Na kraju su Kent i voditeljica Rachel Maddow veselo zapjevali refren iz Severinine pjesme, a nama samo ostaje da se pitamo što učiniti kada se jedna od naših najpopularnijih pjevačica predstavlja kao nešto poput ženskog pop Borata u SAD-u i je li problem u Amerikancima ili – u nama?

Osobno, teško mi je shvatiti Severinu ozbiljno. Super je to što je sva svoja i ‘fura svoj film’ i zarađuje (pretpostavljam) lijepe pare na poskočicama istočnog melosa, ali s druge strane, jedan dan komentira premijerku i uvlači se u politiku, a drugi pokazuje međunožje. Pritom ne mislim na najpoznatiji pornić ikad, već na ‘incident‘ na karlovačkim Danima piva.

Odlično je to što koristi svoje nastupe da bi izrazila mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji i kako je bilo rečeno na Novoj TV u Red Carpetu, to nije ništa novo u svijetu. Politika ionako ne smije biti isključivo tema elite i intelektualaca već svakog građanina, te se treba i smije o njoj pričati.

Pitanje koje me muči jest bi li ikoga iskreno zanimalo što primjerice Bono Vox ima za reći o politici da mu periodično gledamo spolni organ?

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3