Učinkoviti SEO: Kako optimizirati naslov vaše stranice?

SEO (Search Engine Optimization) danas predstavlja jedan od najznačajnijih marketinških alata vaših stranica. Urediti stranicu tako da se prilikom pretraživanja nađe na prvim mjestima može vam značiti puno više od skupih reklama na tradicionalnim medijima. Naslov je jedan od najvažnijih elemenata kako bi se vaša web stranica ili blog našli na što bolje mjestu prilikom pretraživanja.

Naslov je prije svega važan iz dva razloga: Kao prvo, Google ili neki drugi pretraživač, koriste ključne riječi iz vašeg naslova kako bi odredio koje stranice označiti prilikom određene pretrage. Kada ukucate određenu riječ ili frazu primijeti će te kako će vam Google ponuditi najviše rezultata koji sadrže te riječi u naslovu.

Kao drugo, učinkovit naslov će povećati vaš klikovni postotak tzv. CTR (clik-trough-rate), koji predstavlja omjer koji pokazuje koliko često korisnici kliknu vaš oglas nakon što ga vide. Prilikom pretraživanja weba svi smo fokusirani na točno ono što tražimo i najvjerojatnije ćemo kliknuti na prvu stranicu koja nam se učini relevantnom za našu pretragu. Kako onda napisati dobar naslov za SEO?

Prvi korak ka uspješnom naslovu je znati što ljudi točno traže tj. kojim se ključnim riječima služe prilikom pretrage. Kako biste došli do tih rezultata možete koristiti besplatnim Google AdWord Keyword tool-om i pomoću njega utvrditi koje se ključne riječi najčešće pretražuju vezano uz tematiku kojom se bavi vaša stranica i zatim ih uvrstiti u vaš naslov. Putem AdWordsa izrađujete online oglase kako biste se korisnicima obratili točno onda kada ih zanimaju proizvodi i usluge koje nudite. Bez da ulazite u dublju analizu na ovaj način će te lakše usmjeriti svoj članak ka željenoj publici.

Kako biste potaknuli klikanje na vašu stranicu nije dovoljno samo to što će te se naći pri vrhu liste prilikom pretraživanja. Važno je i kako će vaša stranica izgledati u pregledniku tj. koliko će atraktivan, upečatljiv i jasan biti naslov i opis stranice tzv. meta tag description. Iako njega Google neće uzeti u obzir kako bi povećao rezultate pretrage, ipak je važna prezentacija i da je stranica jasnog naslova koji će potaknuti na klikanje i ponuditi točno ono što potencijalni klijent traži.

Ovo su samo mali savjeti za optimizaciju naslova vaše stranice i to je svakako prvi korak ka što bolje pozicioniranju prilikom pretraživanja weba. Ukoliko želite više saznati i ozbiljnije se zabaviti SEO optimizacijom stranice preporučujemo vam da za početak pročitate zanimljiv i koristan blog Istoka Pavlovića na tu temu Kratak SEO kurs ili kako da moj sajt prvi iskoči na Guglu, u kojem će te naći mnoštvo korisnih informacija. I ne zaboravite, uz sve tehničke korake koje možete poduzeti kako bi potaknuli klikanje na vašu stranicu, jedna od najvažnijih stvari ostaje kvaliteta članaka i same stranice koja će potaknuti druge da je preporuče, razmjenjuju i ponovo joj se vraćaju.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3