VIDEO: Vlada zabranila rad PR agencijama – puna izjava Zoran Milanović – Reagiranje Aleksandra Kolarić

Izjavu premijera Zorana Milanovića kojom je popratio odluku Vlade da se PR agencijama ukida mogućnost suradnje s vladinim tijelima i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu donosimo vam u nastavku. Državne tvrtke, uredi i ministarstva odsad će usluge PR agencija moći koristiti samo ako to Vlada prethodno odobri i to u slučaju velikih projekata. PR agenti će moći surađivati s ministarstvima, ali samo kao neplaćeni savjetnici. Ono što je izazvalo buru među PR-ovcima u Hrvatskoj, osim same vijesti koja ugrožava njihovo poslovanje, premijerove su riječi kako „prije par mjeseci nismo razmišljali o ovakvoj odluci, ali količina žuči i agresije u određenim krugovima nas je potaknula da donesemo ovakvu odluku da stvari potpuno jasno definiramo “ te ponovio „Ovo je bila neočekivana točka prije mjesec dana, mislili smo da je sve jasno, ali očito nekima nije“. Punu izjavu vam donosimo u Youtube videu:

 

 

Na što je premijer mislio pod “žuči“? Predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić u Dnevniku 3 HRT-a izjavila je kako je odluka Vlade neodrživa i protuustavna i da će HUOJ podići ustavnu tužbu. Nada se da će Vlada povući poruku. Kako smatra da je u ovoj situaciji došlo do onemogućavanja tržišnog natjecanja, HUOJ je poslao dopis Agenciji za tržišno natjecanje da se očituje o ovom pitanju.

„U demokraciji sve košta – jedino je diktatura besplatna“, navodi dalje Kolarić. Treba jasno reći da komunikacija košta, ali da je i demokratska obaveza svake države. Agencije za PR tako nisu dio problema, nego rješenje problema: javna uprava ne može platiti privatni kadar, niti ga može sebi priuštiti. U kriznom komuniciranju naročito, a i u uobičajenom komuniciranju, potrebna je pomoć agencija.

Na novinarsko pitanje misli li da bi moglo doći do odmazde spin-doktora zbog ovakve Vladine odluke, Kolarić je rekla da se HUOJ zalaže za transparentne angažmane, a upravo je ova situacija Vlade i angažmana s jednom agencijom netransparentna. Kolarić ne želi vjerovati u glasine da se radi o reakciji premijera na kritike koje su mu HUOJ i neki kritičari uputili.  I sama glasnogovornica bivšeg premijera Ivice Račana ističe da Vlada ne komunicira transparentno,  ne komunicira strateški, glasnogovornica je nevidljiva i postoji siva eminencija. Zalaže se za otvorenu i direktnu komunikaciju.

Naglašava i da je diskriminirajuće je zabraniti samo jednu intelektualnu uslugu, profesiju. Kao primjer je dala odvjetnike koje tijela državne uprave i dalje angažiraju iako imaju napretek vlastitih odvjetnika, a naglašava da postoji još mnogo takvih profesija. Njenu izjavu pogledajte u nastavku:

Pogledajte službeno reagiranje Hrvatske udruge za odnose s javnošću ovdje.

Iz Hrvatske udruge komunikacijskih agencija također osuđuju ovaj potez Vlade – pročitajte reagiranje.

Oznake: , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3